[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 30 Januari 2003

Canada: Parlementair comitee dringt aan op versoepeling van de cannabiswetgeving

Een parlementair comitee drong er sterk op aan bij de Canadese regering om hun wetgeving te versoepelen op het bezit van cannabis, een idee dat de drugsfunctionarissen in Washington onmiddellijk als gevaarlijk bestempelden.

Het speciale comitee dat zich buigt over het niet-medicinale gebruik van drugs, zegt in zijn rapport dat marihuana zou moeten gedecriminaliseerd worden, maar niet gelegaliseerd. Dit betekent dat zelf kweekt of in het bezit gevonden wordt van minder dan 30 gram, een boete krijgt en geen strafblad zoals nu het geval is. Het rapport steunt de intenties van justitieminister Martin Cauchon, die in zijn wetsvoorstel de decriminalisering van cannabis gepland heeft voor begin volgend jaar.

ďWe hebben besloten dat het bezit van marihuana illegaal zou moeten blijven en de verhandeling ervan, een misdrijf blijftĒ, zei Paddy Torsney, voorzitster van het comitee, in een persmededeling. ďHet roken van eender welke hoeveelheid marihuana is ongezond maar de gevolgen van een veroordeling voor een kleine hoeveelheid marihuana voor persoonlijk gebruik zijn buiten alle verhouding tot de potentiŽle schadeĒ, zei ze.

Maar in de VS hebben regeringsfunctionarissen het idee verworpen als zou cannabis niet echt gevaarlijk zijn. John Walters, hoofd van de Nationale Drugscontrole van het Witte Huis, zei dat de aanbeveling van marihuana zal leiden tot een groter gebruik ervan en van andere drugs, en als Canada zijn wetten versoepeld, de VS genoodzaakt zouden kunnen zijn om hun beveiliging van de grens tussen de twee landen te versterken om het smokkelen tegen te gaan.

Het rapport is beschikbaar op:
www.parl.gc.ca/InfoComDoc/37/2/SNUD/Studies/Reports/snudrp02-e.htm

(Bron: Reuters van 12 december 2002)

VS: CaliforniŽ: Gemeenteraad van Santa Cruz steunt de oprichters van de cannabisclub

Valerie en Michael Corral, oprichters van de Wo/Menís Alliance for Medical Marijuana, zijn unaniem als officiŽle vertegenwoordigers benoemd door de gemeenteraad van Santa Cruz op 10 december. Ze hebben nu de authoriteit om medicinale marihuana te kweken, te bezitten en te verdelen onder verordening van de gemeente.

De gemeenteraadsleden hopen op die manier dat de wettelijke bescherming van het echtpaar, die zich blootstellen aan toekomstige vervolging, verhoogd wordt. Ze werden gearresteerd en 130 van hun planten werden in beslag genomen bij een razzia van de Drug Enforcement Administration (DEA) in september. ďHet is eigenlijk een steun aan hun professionaliteit en het nauwgezet controlesysteem dat zij ontwikkeld hebben,Ē zei raadslid Cynthia Mathews.

ďIk weet niet welke benoeming aan hen werd toebedeeld, maar dat neemt alleszins niet weg dat wat zij doen illegaal is,Ē zei DEA-woordvoerder Richard Meyer. ďNiemand heeft carte blanche voor de distributie van marihuana.Ē

(Bron: Associated Press van 11 december 2002)

Kort nieuws

Canada: Cannabis via internet
Een rechter uit Quebec stopte op 19 december een rechtzaak rond drughandel waarbij hij alle beschuldigingen tegen twee activisten, Marc-Boris Saint-Maurice en Alexandre Neron, die de drug verdeelden voor medicinaal gebruik in de Montreal Compassion Club, verwierp. Rechter Gilles Cadieux zei dat de afwezigheid van een legale bron voor marihuana voor mensen die toestemming hebben om medicinale cannabis te gebruiken, hen het recht op leven en vrijheid ontneemt. Kort na de uitspraak startte de Marijuana Party een website om cannabis voor patiŽnten aan te bieden via het internet op www.marijuanahomedelivery.ca (Bronnen: Globe and Mail van 19 december 2002, Reuters van 19 december 2002)

Duitsland: Regeringcommissaris inzake drugs
Regeringscommissaris inzake drugs Marion Caspers-Merk riep in een interview op tot reorganisatie van de strafrechterlijke vervolging voor cannabisbezit. De toepassing van de wet zou naar Nederlandse model kunnen uitgewerkt worden. "We moeten kijken naar het meest liberale land in EURopa, Nederland, waar bezit van 5 gram niet strafbaar is. De hoeveelheid, daar kan ik achter staan, maar coffeeshops vind ik verkeerd." Tegelijk waarschuwde de regeringscommissaris tegen de bagatellisering van cannabisgebruik. (Bron: Dpa van 7 december 2002)

Wetenschap: Ontsteking
Het blijkt dat THC de immuunreactie van T-lymfocyten kan moduleren. Het onderdrukte de vermenigvuldiging van T-cellen en wijzigde het evenwicht in de celbeweging tussen T-helper 1 (Th1) en T-helper 2 (Th2). Het verminderde de ontstekingsbevorderende Th1-reactie (bijv. de productie van interferon-gamma) en verhoogde de Th2-reactie. Dit kan verklaren waarom THC efficiŽnt is tegen ontstekingen met een sterke Th1-reactie, zoals bijvoorbeeld bij multiple sclerose, de ziekte van Crohn en artritis. (Bron: Yuan M, et al. J Neuroimmunol 2002 Dec;133(1-2):124-131)

Wetenschap: Braken
Het is bekend dat 5-HT3 antagonisten sterke braakwerende middelen zijn, en dat er aanwijzingen zijn uit clinisch onderzoek bij kinderen en experimenteel onderzoek, dat cannabinoÔden hun braakwerende eigenschappen minstens voor een deel niet via cannabionÔde-receptoren doorgeven. Dit nieuwe onderzoek toont aan dat cannabinoÔden (waaronder delta-9-THC en anandamide) de door 5-hydroxytryptamine (serotonine) geÔnduceerde stroom in cellen met 5-HT3A-receptoren afremde, onafhankelijk van de cannabinoÔde-receptoren. De auteurs van het rapport besluiten dat deze vaststelling interessant kan zijn voor de ontwikkeling van nieuwe pijnbestrijdende en braakwerende geneesmiddelen. (Bron: Barann M, et al. Br J Pharmacol 2002 Nov;137(5):589-96)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.