[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 10 Januari 2008

Wetenschap: Dagelijks cannabisgebruik verhoogt het risico op leverfibrose bij patiŽnten met hepatitis C

Volgens een onderzoek dat verricht werd aan de Universiteit van CaliforniŽ in San Francisco, werd dagelijks cannabisgebruik in verband gebracht met gematigde tot ernstige leverfibrose bij 204 patiŽnten met hepatitis C. Tussen 2001 en 2004 werden de deelnemers geÔnterviewd om de demografische gegevens vast te stellen, de risicofactoren voor hepatitis C te bepalen en het cannabis en alcoholgebruik te registreren. Hierna werden virologische testen en een leverbiopsie uitgevoerd. De gemiddelde leeftijd van de groep was 46,8 jaar waarvan 69 procent mannen en 49 procent blanken. De frequentie van het cannabisgebruik tijdens de laatste 12 maanden was dagelijks bij 13,7 procent van de deelnemers, occasioneel bij 45,1 procent en nooit bij 41,2 procent van de patiŽnten. Bij 27,5 procent was er geen fibrose, een milde vorm bij 55,4 procent en gematigde tot ernstige fibrose bij 17,2 procent van de proefpersonen.

Actueel dagelijks cannabisgebruik verhoogde de kansen op een gematigde tot ernstige fibrose tot zeven keer. Er werd geen verband gelegd tussen actueel dagelijks cannabisgebruik en milde fibrose. Een belangrijke beperking van het onderzoek is de gebruikte methode omdat er slechts ťťn studie gedaan werd. Daardoor wordt de mogelijkheid gelimiteerd om een tijdelijk verband tussen cannabisgebruik en het stadium van de fibrose te bepalen. Nochtans bevestigt de studie een eerder uitgevoerd Frans onderzoek uit 2004 waarin dagelijks cannabisgebruik ook geassocieerd werd met een verhoogd risico op leverfibrose. De auteurs besloten dat "personen met een HCV-infectie beter aangeraden wordt hun cannabisgebruik te verminderen of er zich van te onthouden."

Meer op:
www.natap.org/2006/AASLD/AASLD_07.htm
Meer informatie over cannabinoÔden en leverfibrose kan u vinden in het archief van de IACM-Berichten met sleutelwoord "fibro" op:
www.cannabis-med.org/dutch/home.htm
of rechtstreeks naar:
www.cannabis-med.org/dutch/bulletin/iacm.php

(Bron: Ishida JH, Peters MG, Jin C, Louie K, Tan V, Bacchetti P, Terrault NA. Influence of cannabis use on severity of hepatitis C disease. Clin Gastroenterol Hepatol 2008;6(1):69-75)

Kort nieuws

VS: Gevangenispopulatie
De Verenigde Staten, het land met de grootste gevangenispopulatie ter wereld, kan jaarlijks 20 miljard dollar besparen en het aantal gevangenen halveren door enkele systematische hervormingen door te voeren zoals de decriminalisering van het drugsbezit, zei een prestigieuze groep van sociale wetenschappers in een rapport onder de titel "Unlocking America". Per 100.000 Amerikaanse burgers zitten er 737 in de gevangenis, in vergelijking met 607 in Rusland, 487 in Cuba en 98 in Duitsland (in 2004 of 2005). Het rapport is online beschikbaar op: www.jfa-associates.com/publications/#srs. (Bronnen: JFA van november 2007, Telepolis van 27 december 2007)

Europa: Cannabisgebruik
Volgens een recent jaarrapport van de EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) is het cannabisgebruik in de jaren 1990 gestegen. "Nochtans wijzen enkele meer recente gegevens op een stagnatie van die opwaartse trend ook al is het gebruikspeil historisch hoog." Volgens het rapport zouden "naar schatting meer dan 23 miljoen EURopese volwassenen cannabis gebruikt hebben in de loop van het voorbije jaar, wat neerkomt op een gemiddelde van 7 procent van alle 15- tot 64-jarigen." Het gebruik door kinderen onder de vijftien jaar is zeer laag. Het Jaarrapport 2007 is beschikbaar in 23 talen op de website van de EMCDDA (www.emcdda.europa.eu/). (Bron: EMCDDA)

Wetenschap: Pijn
Volgens dierenonderzoek aan de Universiteit van Calgary, Canada, werd de pijnstillende werking door cannabinoÔden versterkt bij dieren met ARTRITIS in vergelijking met gezonde dieren. (Bron: Schuelert N & McDougall JJ. Arthritis Rheum 2007;58(1):145-153.)

Wetenschap: Kanker
Onderzoekers aan de Universiteit van Rostock, Duitsland, bestudeerden de werking waarmee cannabinoÔden de uitzaaiing verminderen van kankercellen naar de omliggende weefsels. Menselijke kankercellen werden behandeld met THC of met een synthetische cannabinoÔde (methanandamine) en de invasie van de cellen werd via een gel gemeten. Onderdrukking van de uitzaaiing van de cellen met cannabinoÔden was afhankelijk van de concentratie met een vermindering van 68 procent van de invasie bij de laagste THC-dosis (10nM). De onderzoekers concludeerden dat "cannabinoÔden daardoor een therapeutische mogelijkheid bieden voor de behandeling van kankers met een snelle uitzaaiing." (Bron: Ramer R & Hinz B. J Natl Cancer Inst 2007 Dec 25 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.