[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 24 Juli 2007

Wetenschap: Rimonabant voorgesteld voor de behandeling van cannabisverslaving

De cannabinoÔde receptor antagonist rimonabant (Acomplia) verzwakte de psychologische werking van cannabis in een onderzoek dat bij 42 gezonde proefpersonen werd uitgevoerd door wetenschappers van het Amerikaanse National Institute on Drug Abuse (NIDA). De onderzoekers stellen dat de drug een "therapeutisch potentieel heeft voor een brede waaier van verslavingen, inbegrepen de afhankelijkheid van cannabis."

De deelnemers kregen een dagelijkse dosis van 40 mg rimonabant gedurende 15 dagen. Op dag 8 en dag 15 rookten zij een cannabissigaret twee uren na de toediening van rimonabant. De subjectieve werking en de verhoging van de hartslag door cannabis, werden door rimonabant sterk verminderd op dag 8. Op dag 15 werd de subjectieve werking in minder belangrijke mate verminderd door rimonabant in vergelijking met een PLACEBO, wat kan wijzen op de ontwikkeling van tolerantie.

Rimonabant is in EURopa verkrijgbaar onder de naam Acomplia voor de behandeling van zwaarlijvigheid vermits het de eetlust vermindert. Een adviesraad van de Amerikaanse dienst voor de goedkeuring van medicinale drugs (FDA, Food and Drug Administration) liet onlangs weten dat het product niet zou mogen goedgekeurd worden in de VS omdat de fabrikant Sanofi-Aventis niet aangetoond heeft dat de voordelen opwegen tegen het risico op zelfmoordgedachten bij de gebruikers van rimonabant.

(Bron: Huestis MA, Boyd SJ, Heishman SJ, Preston KL, Bonnet D, Le Fur G, Gorelick DA. Single and multiple doses of rimonabant antagonize acute effects of smoked cannabis in male cannabis users. Psychopharmacology (Berl) 2007 Jul 10; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Kort nieuws

Wetenschap: Epilepsie
Wetenschappers van de Neurologieafdeling van de universiteit van New York berichtten over een 45-jarige man met een hersenverlamming en epilepsie die een opmerkelijke vooruitgang boekte met cannabisgebruik. Zij schrijven dat "dit geval andere anekdotische gegevens ondersteunt waarin gesteld wordt dat marihuana een weldoende bijkomende behandeling kan zijn bij sommige epilepsiepatiŽnten." (Bron: Mortati K, et al. Rev Neurol Dis 2007;4(2):103-6.)

VS: Federaal drugagentschap (DEA)
Het Federaal drugagentschap (Drug Enforcement Administration - DEA) heeft meer dan 150 huiseigenaars van Los Angeles aangeschreven waarin zij bedreigd worden met risico op arrestatie, tot 20 jaar gevangenisstraf en verlies van hun eigendom als zij hun huizen zouden blijven verhuren om te dienen voor de "onwettelijke ... distributie of gebruik van een gecontroleerde substantie." De Los Angeles Times noemde deze brieven aan eigenaars van gebouwen waarin medische cannabis clubs zijn ondergebracht, een "betreurenswaardige nieuwe bullebakkentactiek". (Bron: Los Angeles Times van 19 juli 2007)

VS: Hillary Clinton
Hillary Clinton van de Democratische Partij en kandidaat voor het komende presidentschap van de VS in 2008, riep op tot een beŽindiging van de federale razzia's in staten waar het medicinaal gebruik van cannabis legaal is. De meeste andere kandidaten van de Democraten deden dat eerder ook al. Op 13 juli werd haar tijdens een bijeenkomst gezegd, "Twaalf staten laten medische marihuana toe, maar de Bushregering houdt niet op met razzia's bij patiŽnten." Zij antwoordde hierop "Ja, ik weet het. Het is verschrikkelijk." Dan werd haar gevraagd, "Zou u de federale razzia's stoppen?" Senator Clinton antwoordde klaar en duidelijk, "Ja, dat zal ik doen." (Bron: Persbericht van MPP van 17 juli 2007)

Wetenschap: Pijn
Onderzoekers bij Novartis in Basel, Zwitserland, ontwikkelden een CB1 receptor agonist met de naam naphthalen-1-yl-(4-pentyloxynaphthalen-1-yl)methanone, met een beperkt doordringingvermogen tot de hersenen. De stof die zich ook bindt aan de CB2 receptor kan dus een potentieel bezitten voor de behandeling van pijn zonder relevante psychologische effecten te veroorzaken. (Bron: Dziadulewicz EK, et al. J Med Chem 2007 Jul 14; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie]).

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.