[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 09 April 2004

Duitsland: Een Administratieve Rechtbank verwerpt de klachten tegen het Federaal Instituut voor Pharmaceutica en Medische Produkten

Op 3 maart verklaarde de Keulse Administratieve Rechtbank de klacht van vijf patiŽnten onontvankelijk. Zij trachtten naar Canadees voorbeeld een uitzonderingsmaatregel te bekomen voor medicinaal gebruik van cannabis. Zij lijden aan multiple sclerose, de ziekte van Crohn, en HIV.

In Duitsland is het Federaal Instituut voor Pharmaceutica en Medische Produkten verantwoordelijk voor de regulering van uitzonderingsmaatregelen voor drugs waarvan het gebruik beperkt is tot "wetenschappelijk en om redenen van maatschappelijk belang". Maar veel mensen vroegen om een uitzondering nadat in 2000 het Hooggerechtshof erop gewezen had dat de medische voorziening van de bevolking ook valt onder het maatschappelijk belang. Nochtans werden de aanvragen afgewezen.

Vijf onder hen stapten naar de rechter tegen die afwijzing, maar tevergeefs dus. De rechtbank stelde dat de belanghebbenden kunnen beschikken over dronabinol (THC) om hun ziekte te behandelen. Maar de mutualiteiten weigerden tussen te komen in de kosten voor deze patiŽnten, terwijl verschillende andere verzekeringen dit wel deden.

De klagers hadden in 1999 hun klacht officieel gedeponeerd bij het Hooggerechtshof. Het Hof weigerde de klacht op formele gronden, vermits de eisers andere legale middelen dienden uit te putten, inclusief het indienen van een aanvraag bij het Federaal Instituut voor Pharmaceutica en Medische Produkten. Gesteund door de Duitse Associatie voor Cannabis als Medicijn (ACM) zullen enkele van de patiŽnten hoger beroep aantekenen bij een hogere rechtbank in MŁnster. Het uiteindelijke doel is opnieuw klacht neerleggen bij het Hooggerechtshof.

(Bronnen: Persbericht van de Administratieve Rechtbank in Keulen van 9 maart 2004, ACM)

Wetenschap: CannabinoÔde receptor blocker Rimonabant werkt tegen zwaarlijvigheid en tegen roken

De eerste resultaten van twee phase III studies met rimonabant (SR141716), een cannabinoÔde receptor antagonist, werden voorgesteld op de 53e jaarlijkse wetenschappelijk bijeenkomst van het American College of Cardiology in New Orleans op 9 maart. Er werd aangetoond dat de drug een gewichtsafname veroorzaakte bij zwaarlijvige personen en anderzijds dat rokers ermee geholpen werden bij het stoppen met roken. De drug die door Sanofi-Synthelabo geproduceerd wordt, kan eind 2005 beschikbaar zijn.

Rimonabant blokkeert de cannabinoÔde -1 receptor. Deze receptor wordt geactiveerd door THC en andere cannabinoÔden, die eetlust opwekken. Maar zowel overmatig eten als overmatig gebruik van tabak overstimuleert het cannabinoÔdesysteem in de hersenen, een werking die door rimonabant gereduceerd wordt.

In de tabakstudie kregen meer dan 700 rokers elk 5 mg of 20 mg rimonabant of een placebo. Ongeveer een kwart van de personen die 20 mg rimonabant kregen, stopten binnen de 10 weken met roken, wat ongeveer het dubbele is van de placebogroep. In de tweede studie met meer dan duizend zwaarlijvigen verloren meer dan 70 procent van de personen uit de 20 mg groep, meer dan 5 procent van hun totale lichaamsgewicht en 44 procent van hen verloor meer dan 10 procent in de loop van een jaar.

(Bronnen: Persbericht van Sanofi-Synthelabo van 9 maart 2004, UPI International van 9 maart 2004)

Kort nieuws

Wetenschap: Neuropathische pijn
In Frankrijk werd een open onderzoek uitgevoerd met acht patiŽnten die lijden aan ernstige neuropatische pijn en niet met andere behandelingen geholpen konden worden. Het betrof patiŽnten met rugletsels, pijnen na een beroerte, en perifere zenuwschade. Zij kregen dagelijks tot 25 mg THC toegediend gedurende vier maanden. De dosis werd elke week verhoogd met 5 mg, te beginnen met 2 keer 2,5 mg. De gemiddelde uiteindelijke dosis was 16,6 mg (tussen 7,5 en 25 mg). Bij zeven patiŽnten was er geen relevante vermindering van de pijnintensiviteit. Bij ťťn patiŽnt verminderden de spontane pijnen met 60 procent. Na vier weken was er een tendens van vermindering in het aantal pijnaanvallen van 9,8 dagelijks, voor de behandeling, tot 3,2 dagelijks, maar deze werking verdween na twee maanden. (Bron: Attal N, et al. EUR J Pain 2004;8:173Ė177)

VS: Oregon
Een arts die zowat 40 procent van alle medische marihuana pasjes in Oregon had ondertekend, kreeg geneeskundig praktijkverbod op 4 maart. Hij had twee kantoren in Portland en reisde regelmatig naar massabijeenkomsten in de conferentieruimtes van hotels, waarbij de kaarten aan patiŽnten uitgereikt werden. Leveque zei dat hij duizenden kaarten ondertekend had omdat andere dokters weigeren om aan hun patiŽnten het medicijn voor te schrijven dat ze nodig hebben. De wet op de medische marihuana in Oregon, door de kiezers in 1998 aangenomen, laat de inwoners toe om cannabis te kweken voor medicinaal gebruik op doktersvoorschrift. Ongeveer 1200 artsen ondertekenden deze aanbevelingen voor meer dan 7000 patiŽnten. (Bron: Associated Press van 5 maart 2004)

VS: Conferentie over Cannabistherapie
Patients Out of Time zullen samen met de Universiteit voor Verpleegkunde van Virginia, en nog andere instellingen, de Derde Nationale Klinische Conferentie over Cannabistherapie organiseren op 20-22 mei 2004 in Charlottesville, Virginia. (Bron: www.medicalcannabis.com)

Wetenschap: THC poeder
Nederlandse onderzoekers aan de Universiteit van Groningen ontwikkelden THC in een droge poedervorm die snel oplost in water. THC werd ingebracht in een matrix van inuline, een fructose. Experimenten toonden aan dat THC en inuline even snel oplossen. Op die basis werden tabletten gemaakt om onder de tong te laten smelten. (Bron: Van Drooge DJ, et al. EUR J Pharm Sci 2004;21(4):511-8)

Wetenschap: THC en morfine
In een ratmodel van ontstekingspijn werd de werking onderzocht van een gecombineerde toediening van THC en morfine, en van THC en cannabidiol (CBD). Een combinatie van THC en morfine versterkte de pijnvermindering en de bijwerkingen in vergelijking met beide drugs afzonderlijk. CBD had geen werking. (Bron: Finn DP, et al. EUR J Neurosci 2004;19(3):678-86)

Zwitserland: Statenraad steunt de decriminalisering
De Statenraad (Hogerhuis) steunt voor de tweede maal een herziening van de drugwetgeving. De bedoeling van de wetswijziging is de decriminalisering van het cannabisgebruik en de beperking van de vervolgingsplicht voor teelt en handel in 2001. Nochtans had de Nationale Raad (Lagerhuis) het voorstel verworpen in september 2003, kort voor de verkiezingen. Op 2 maart oordeelde de Statenraad voor een herziening van de drugwetgeving, zodat de Nationale Raad opnieuw moet stemmen. (Bron: Neue Zuercher Zeitung van 2 maart 2004)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.