Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 27 januari 2003

Authors

Wetenschap — Afbraakremmer van anandamide vermindert angst

Volgens een recent onderzoek kunnen de stoffen die de enzymen blokkeren, die verantwoordelijk zijn voor de afbraak van de endocannabinoïde anandamide, gebruikt worden om angst en depressie te behandelen.

Endocannabinoïden werken in op de cannabinoïdereceptor zoals THC, maar de werking duurt minder lang vermits ze snel afgebroken worden door het enzym FAAH (vetzuuramide hydrolase). Remmers van FAAH werken langer en versterken aldus de werking van de endocannabinoïden. Twee FAAH-remmers, URB532 en URB597, werden getest in diermodellen van angst en depressie. Nadat ze de stof toegediend gekregen hadden, kweekten de dieren in afzondering minder, en waren minder omzichtig als ze in een doolhof geplaatst werden. Deze effecten gingen gepaard met een toename van het anandamidepeil in de hersenen.

De werking van deze experimentele middelen is dezelfde als anti-depressiva, die het peil van een andere neurotransmitter, serotinine, doen toenemen. Dat zegt Daniele Piomelli, professor farmacologie aan de universiteit van Californië in Irvine. "Sommige mensen hebben een laag serotoninepeil en zo zijn er waarschijnlijk ook mensen met een laag anandamidepeil. De nieuwe drugs kunnen bij mensen getest worden binnen een jaar", aldus de professor.

(Bron: Kathuria S, et al. Nat Med 2002 Dec 2; United Press International van 30 november 2002, Associated Press van 30 november 2002)

VS — Wet op medicinale marihuana heeft geen invloed op de toepassing van de wet

Volgens een peiling van het Algemene Rekenbureau (GAO, General Accounting Office) hebben de staatswetten die het gebruik van medische marihuana legaliseren, voldaan aan de verwachtingen van de kiezers en hebben zij niet geleid tot een toename en een uitbreiding van het misbruik.

"Ambtenaren van meer dan de helft van de 37 geselecteerde federale, nationale en locale wetsuitvoerende instellingen die ondervraagd werden in de vier staten, stelden dat de introductie van de medicinale marihuana-wetten geen invloed had op hun activiteiten om de wet te doen naleven", zo zegt het rapport. In sommige gevallen resulteerden de nieuwe wetten in "een algemene versoepeling" van de houding van de burger ten overstaan van marihuana, maar "geen enkele ambtenaar waarmee we gesproken hebben leverde enige informatie ter staving van hun stelling dat misbruik van medische marihuana systematisch gebeurde in al die staten, Californië inbegrepen."

Zowel het aantal patiënten dat medische cannabis gebruikt als het aantal artsen die het voorschrijven, ligt relatief laag in Alaska, Hawaii en Oregon. Slechts 1 tot 3 procent van de artsen in Oregon en Hawaii - de twee staten waar de cijfers werden bijgehouden - beval cannabis aan bij hun patiënten. De meeste geregistreerde patiënten zijn ouder dan 40 jaar. "Ernstige pijn en spierkrampen waren de symptomen waarvoor in de meeste gevallen cannabis werd aangeraden," zegt het rapport.

Volgens hun eigen woorden is "de GAO van de VS een organisatie die werkt voor het Congress en voor het amerikaanse volk. Het Congress vraagt de GAO om de programma's en de uitgaven van de federale overheid te onderzoeken. (...) GAO adviseert het Congress en de kaders van de uitvoerende macht over een meer efficiënt en verantwoordelijk beleid."

Het GAO rapport "Marijuana: early experiences with fout states' laws that allow use for medical purposes," is online beschikbaar op http://www.gao.gov/new.items/d03189.pdf.

(Bronnen: United Press International van 30 november 2002, Associated Press van 30 november 2002)

Wetenschap — Cannabis is geen instapdrug

Een onderzoek door het onderzoekscentrum voor drugsbeleid RAND spreekt de theorie tegen dat marihuana werkt als zogenaamde instapdrug naar meer schadelijke stoffen zoals heroïne en cocaïne. Uit informatie van het nationaal instituut voor drugmisbruik (National Household Survey on Drug Abuse) over de periode 1982 tot 1994, concludeerden de onderzoekers dat jongeren die harddrugs gebruikten, voorbestemd waren om dat te doen, of ze nu cannabis gebruikt hadden of niet.

"We hebben aangetoond dat het instaptheorie over marihuana niet voldoet als uitleg om een link te leggen tussen marihuanagebruik en gebruik van harddrugs," zei Andrew Morral, leider van het onderzoek. "Er is een alternatieve, simpele en dwingende verklaring voor het gebruikerspatroon in dit land, zonder instapeffecten te moeten voorwenden."

"Mensen die voorbestemd zijn om drugs te gebruiken en de gelegenheid hiervoor krijgen zijn meer dan anderen geneigd om zowel marihuana als hardere drugs te gebruiken," zei Morral. "Dat marihuanagebruik dan eerst komt ligt aan de grotere beschikbaarheid. Als we deze feiten toevoegen aan ons rekenmodel over druggebruik bij volwassenen, dan zouden we alle associaties die als bewijs aangevoerd werden om marihuana als instapdrug te benoemen, kunnen verklaren."

"Dit is een zeer belangrijk onderzoek met heel wat implicaties voor het cannabisbeleid," zei Charles R. Schuster, voormalig hoofd van de National Institute on Drug Abuse (NIDA), thans directeur van het Addiction Research Institute (instituut voor verslavingsonderzoek) van Wayne State University. "Ik kan enkel hopen dat het met de nodige objectiviteit gelezen wordt en beoordeeld wordt op zijn wetenschappelijke waarde, en niet in een reflex verworpen omdat het strijdig is met het geloof van de meeste beleidsmakers."

(Bronnen: RAND persmededeling van 2 december 2002 op www.rand.org, Reuters van 2 december 2002)

Kort nieuws

Wetenschap — Vergelijking tussen cannabis en THC

Gerookte cannabis met een THC-gehalte van 3,1 procent werd vergeleken met 20 mg oraal toegediende THC, vier maal per dag voor beide toepassingen. Ze resulteerden in dezelfde subjectieve effectbeoordelingen hoewel sommige effecten van gerookte cannabis meer uitgesproken waren en minder onderhevig waren aan de ontwikkeling van gewenning. Beide middelen verhoogden de eetlust tijdens de drie dagen van de toediening, maar hadden weinig effect op de psychomotorische activiteit. (Bron: Hart CL, et al. Psychopharmacology (Berl) 2002 Dec;164(4):407-15.)

VS — Californië

Als reactie op de razzia's die gehouden werden in de coöperatieven voor medische marihuana in Californië door de Drug Enforcement Administration (DEA) hebben verschillende steden doorheen de staat, inbegrepen het Stadsbestuur van San Francisco, Berkeley en Sebastopol, hun locale politiemacht de opdracht gegeven alle samenwerking met de federale agenten te stoppen. (Bron: Los Angeles Times van 21 november 2002)

VS — Vermont

De conclusies van de medische marihuana-studie van de overheidcomitee, onder wie een rechter, het hoofd van de politie, de procureur (officier van justitie), artsen en patiënten, wezen op de medische waarde van marihuana. Bij hun laatste bijeenkomst op 5 december 2002 kwam het comitee overeen dat de federale overheid marihuana foutief geclassifieerd heeft als drug zonder medische waarde. (Bron: Associated Press van 6 december 2002)