[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 24 September 2002

Canada: Verwarring over de plannen van de minister van volksgezondheid

Minister van volksgezondheid Anne McLellan zei op 19 augustus tegen de Canadian Medical Association dat ze "een zekere graad van ongemak" had met de verdeling aan patiŽnten van cannabis die in een verlaten kopermijn in Flin Flon, Manitoba, door de overheid geteeld wordt. Ze zei te willen wachten tot wetenschappelijk onderzoek de veiligheid ervan voor patiŽnten heeft aangetoond.

Dit sterkt het vermoeden dat de overheid haar beleid ten opzichte van medicinale cannabis in een belangrijke mate zal wijzigen. Onderzoek is nog niet begonnen en vergt verscheidene jaren. Oorspronkelijk was het de bedoeling om de in de mijn gekweekte cannabis te gebruiken voor clinisch onderzoek en deze tegelijkertijd aan patiŽnten te verstrekken.

Toch maakte McLellan duidelijk dat de wetten die doorgevoerd werden om mensen met een bepaalde medische aandoening een speciale vrijstelling te geven voor het gebruik van cannabis om de symptomen van hun aandoening te bestrijden, geldig blijven. "Er zijn nu 855 inschrijvingen en meer mensen hebben hun aanvraag ingediend", zei McLellan. Deze mensen kunnen eveneens een aanvraag doen om cannabis voor eigen gebruik te kweken.

(Bronnen: National Post van 29 augustus 2002, Toronto Star van 26 augustus 2002, Edmonton Sun van 21 augustus 2002)

Wetenschap: Brits onderzoek naar cannabis bij multiple sclerose

Een onderzoek bij multiple sclerose patiŽnten in Engeland heeft uitgewezen dat 45 % onder hen cannabis gebruikt voor de verlichting of de vermindering van beenkrampen en om de ms-pijn te verzachten. De resultaten van het onderzoek werden voorgesteld op het 10e Wereldcongres over Pijn.

Neuroloog Dr. M. Sam Chong van King's College Hospital in Londen zei dat "de mate van het gebruik hoger ligt dan verwacht werd." Hij zei dat ongeveer de helft van de patiŽnten pas cannabis is beginnen gebruiken nadat ms werd vastgesteld. 74 % van hen elimineerde of controleerde de krampen in de benen terwijl 54 % zei marihuana voornamelijk te gebruiken voor pijnverzachting.

De 15 pagina's tellende vragenlijst werd naar 300 ms-patiŽnten verzonden die bekend zijn bij de afdeling neurologie als thuisverblijvende ms-patiŽnten. 258 vragenlijsten werden terugbezorgd. Dr. Chong zei dat patiŽnten die zwaardere symptomen hadden eerder geneigd waren marihuana te gebruiken dan patiŽnten met lichte en middelmatige symptomen.

(Bron: United Press International van 18 augustus 2002)

Kort nieuws

Wetenschap: Pruritus / jeuk
Jeuk ten gevolge van een leverziekte kan zeer moeilijk behandeld worden en is resistent tegen een groot aantal medische behandelingen. Drie patiŽnten met onbehandelbare pruritis en een belangrijke vermindering van levenskwaliteit, inbegrepen slapeloosheid, depressie, werkonbekwaamheid en zelfmoordneigingen, kregen THC (dronabinol) toegediend. Ze kregen allemaal 5 mg THC voor het slapengaan. Alle drie de patiŽnten meldden een vermindering van de jeuk en een merkelijke verbetering van de slaap. De duur van de jeukwerende werking beliep tussen 4 en 6 uren. (Bron: Neff GW, et al. Am J Gastroenterol 2002;97(8):2117-9)

VS: Mikuriya beschuldigd
Dr. Tod Mikuriya, een psychiater van Berkeley (CaliforniŽ) en bekende voorstander van medicinaal gebruik van cannabis die het gebruik ervan voorschreef aan 6000 patiŽnten in de laatste vijf jaar, is door de artsenbond van de staat beschuldigd van "onprofessioneel handelen" in 18 gevallen. Geen van de 18 klachten kwam van de patiŽnten zelf, zegt Mikuriya; ze kwamen allemaal van politie, sherifs en drugagentschappen. (Bron: Anderson Valley Advertiser van 14 augustus 2002)

Wetenschap: Pijn
15 patiŽnten met chronische pijn die gemeld hadden dat zij cannabis therapeutisch gebruiken, hebben in Canada een vragenlijst ingevuld. Gemiddeld werd vier keer per dag gebruikt (bereik: 1 tot 16 keer per dag). Twaalf patiŽnten meldden een vermindering van pijn en een verbetering van de gemoedsgesteldheid, terwijl elf onder hen een verbeterde nachtrust meldden. Er was geen melding van gewenning aan cannabis. (Bron: Ware MA, et al. Pain Res Manag 2002;7(2):95-9)

Duitsland: Meerderheid tegen strafrechterlijke vervolging
De meerderheid van de duitsers zijn tegen strafrechterlijke vervolging van mensen die in het bezit zijn van cannabis. Volgens een peiling van Emnid waren 36,4 procent van de 1007 ondervraagden voorstander van een gelijkaardig boetesysteem als in het verkeer gehanteerd wordt. 26 procent waren voor de legalisering van cannabisbezit en 35,7 procent sprak zich uit voor het behoud van de huidige strafrechterlijke sanctionnering. (Bron: dpa)

Wetenschap: Verslaving
Hoe jonger iemand voor het eerst marihuana gebruikt, hoe meer vatbaar hij of zij is om later afhankelijk te worden van illegale drugs, zo meldden amerikaanse overheidsonderzoekers op 28 augustus. Uit het rapport, gebaseerd op representatieve gegevens (National Household Survey), bleek dat 18 procent van de volwassenen die hun eerste cannabis rookten voor hun 15 jaar, voldeden aan de criteria voor ofwel afhankelijkheid ofwel misbruik van alcohol of verboden drugs, in vergelijking met 2,1 procent van de volwassenen die stelden nooit marihuana gerookt te hebben. (Bron: Reuters van 28 augustus 2002)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.