Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 21 maart 2002

Authors

Italië — Gezondheidszorg moet betalen voor cannabistherapie, zegt rechter

Barbara Bortot, rechter in Venetië, oordeelde op 13 maart dat de plaatselijke verantwoordelijken voor volksgezondheid van San Dona di Piave, nabij Venetië, niet alleen het medicinale cannabisgebruik van een vrouw met terminale longkanker moeten tolereren maar ook moeten zorgen voor de aankoop van de drug in het buitenland en deze gratis aan de patiënten verstrekken.

De vrouw vroeg toelating aan de magistraat omdat cannabis in Italië illegaal is, zelfs voor medisch gebruik. Rechter Bortot oordeelde dat het recht op gezondheid, zoals bepaald in artikel 32 van de grondwet, het gebruik van de drug toelaat. “Wanneer er een niet te onderdrukken nood is waarvoor de nationale gezondheidszorg geen alternatieve remedies kan bieden, primeert het individueel recht op gezondheid zonder enige limiet of enige voorwaarde”, schreef de rechter.

Overeenkomstig het vonnis krijgt de lokale medische overheid 30 dagen de tijd om de patiënt van de drug te voorzien. Mogelijkerwijze zal Italië aan het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Nederlandse ministerie van volksgezondheid vragen cannabis te leveren, volgens de krant Corriere della Sera.

Het vonnis kan de weg vrijmaken voor vele andere verzoeken van patiënten met ziekten als multiple sclerose en epilepsie, zegt de Italiaanse Associatie voor Therapeutische Cannabis (ACT). “We hopen dat dit een waardevol precedent wordt voor al degenen die het recht opeisen om cannabis te gebruiken als therapeutische drug”, liet de organisatie in een officiële verklaring weten.

(Bron: Reuters van 13 maart 2002)

Wetenschap — Discussie over regelmatig cannabisgebruik en hersenfunkties

Australische en Amerikaanse wetenschappers ontdekten een verzwakking van geheugen en aandacht bij regelmatige cannabisgebruikers na een periode van intoxicatie, aldus een rapport dat verscheen in The Journal of the American Medical Association. In een editoriaal van hetzelfde tijdschrift trok een onderzoeker van de Harvard Medical School in Boston (VS) de voorzichtige konklusie uit de studie dat cannabis een onomkeerbare verzwakking van de cognitieve functies zou kunnen veroorzaken.

In het onderzoek dat in de VS werd uitgevoerd door Dr. Nadia Solowij van de National Drug and Alcohol Research Centre in Sydney, werkten 102 regelmatige cannabisgebruikers (51 korte termijn en 51 lange termijn gebruikers) 9 standaard neuropsychologische tests af, 17 uren na het laatste cannabisgebruik. Cannabisgebruikers scoorden minder goed dan de controlegroep bij meerdere tests en de prestaties stonden veelal in verhouding tot de periode van druggebruik.

In zijn editoriaal schreef Dr. Harrison Pope van het Biological Psychiatry Laboratory van de Harvard Medical School dat een periode van 17 uren te kort is om mogelijke verzwakking door lange termijn gebruik te meten. Hij wees erop dat een recente meta-analyse van neuropsychologisch onderzoek met lange termijn marihuanagebruikers, geen significant bewijs kon leveren voor verzwakking in 7 van de 8 gebieden van de neuropsychologische vaardigheden en slechts een klein effect had op het gebied van leren.

“Zelfs als levenslang cannabisgebruik geassocieerd wordt met een grotere verzwakking na 17 uren zonder cannabisgebruik, zijn de gegevens onvoldoende om te weten of een grotere verzwakking nog aanwezig zou zijn een week of een maand later. Ondanks het belang van deze nieuwe studie, blijven we met onzekerheden zitten”, besloot Pope.

(Bronnen: Solowij N, et al. JAMA 2002 Mar 6;287(9):1123-31; Pope HG. JAMA 2002 Mar 6;287(9):1123-31)

Kort nieuws

VN — Cannabisgebruik

In haar jaarlijks rapport verwierp het International Narcotics Control Board van de VN (INCB) de argumenten dat marihuana gelegaliseerd zou moeten worden, maar drong wel aan op verder onderzoek “naar de mogelijke therapeutische eigenschappen en medicinaal gebruik van cannabis of cannabisextracten”. (Bron: Washington Times van 27 februari 2002)

VS — 80 procent voorstander in Wisconsin

Ernstig zieke patiënten die hun lijden willen verlichten met marihuana krijgen de steun van 80,3 % van de bewoners van de staat Wisconsin, volgens een onderzoek dat op 13 maart werd gepubliceerd en uitgevoerd door de Chamberlain Research Consultants. (Bron: Daily Cardinal van 13 maart 2002)

Groot Brittannië — Steun voor herklassificatie

Medische deskundigen steunen de intentie van de overheid voor een herklassificatie van cannabis als ‘laag risico’. In een rapport van minister van buitenlandse zaken David Blunckett zeggen de experts van de Adviesraad voor Drugsmisbruik dat alle cannabispreparaten in klasse C ondergebracht moeten worden, de laagste risicogroep van de gekontroleerde drugs. (Bron: Reuters van 14 maart 2002)

VS — Publiciteit in New York Times

In een paginagrote advertentie in de New York Times van 6 maart vraagt een nationale coalitie van artsen, verpleegkundigen, medische organisaties, bekende figuren, en meer dan 300 wetgevers van de overheid aan president Bush om patiënten met ernstige ziekten de toelating te verlenen om marihuana te gebruiken om hun symptomen te verlichten. (Meer info op http://compassionateaccess.org)

Duitsland — Politievakbond

In een interview met het weekblad Focus sprak de vice voorzitter van de politievakbond Bernard Witthaut, zich uit voor de legalisering van cannabis en de verkoop ervan in apotheken. maar de voorzitter van de bond, Konrad Freiberg, maakte duidelijk dat de bond tegen de legalisering van de drug was. (Bronnen: dpa van 9 maart 2002, ddp van 10 maart 2002)

Groot Brittannië — Liberaal Demokraten

De Britse oppositiepartij Liberaal Demokraten meldde op 9 maart dat hun leden gekozen hadden om van de legalisering van cannabis een programmapunt te maken. Afgevaardigden op de lentebijeenkomst van de derde grootste Britse partij stemden ook voor het schrappen van gevangenisstraf voor bezit van eender welke illegale drug, inbegrepen heroïne en cocaïne. (Bron: Reuters van 9 maart 2002)

VS — Hennepvoeding

Op 7 maart heeft een federaal beroepshof de regelgeving van de Drug Enforcement Administration in verband met het verbod op voedingswaren uit hennep, tijdelijk geblokkeerd. Het agenschap DEA verklaarde in oktober 2001 dat alle voedingsprodukten die ook maar sporen van THC bevatten, bij wet verboden waren. Het beroepshof zal over de zaak in de komende maanden beslissen. Op 8 april zullen de argumenten door de rechtbank gehoord worden. Een 90 pagina dik deskundigenoordeel over de impact van THC-sporen op de gezondheid dat in het debat gebruikt wordt, is beschikbaar online op

http://www.nova-institut.de/pdf/hemp-food-risk.pdf (Bron: AP van 8 maart 2002)

Wetenschap — Rijden

Er werd een onderzoek gedaan naar de effecten van chronische blootstelling aan cannabis op de werking van alcohol op de psychomotorische rijvaardigheid. Chronisch cannabisgebruik (in afwezigheid van acute toediening) verhoogde het effect van alcohol niet. In feite scoorden regelmatige gebruikers beter wat duizeligheid betreft en hadden een superieure accuraatheid in het volgen van een vooroprijdende wagen, in vergelijking met personen die sporadisch cannabis gebruiken na het drinken van alcohol. (Bron: Wright A, Terry P. Psychopharmacology 2002 Mar;160(2):213-9)

Wetenschap — Wisselwerking

Er is slechts een kleine invloed van cannabis roken en orale opname van THC op de farmacokinetische parameters van antiretrovirale medicatie die gebruikt wordt bij HIV-infecties (indinavir, nelfinavir), en het gebruik van cannabinoïden heeft geen impact op de antiretrovirale werking. (Bron: Kosel BW, et al. AIDS 2002 Mar 8;16(4):543-50)