Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 januari 2002

Authors

Canada — Patiënten kunnen marihuana bekomen van de overheid

De eerste lading van federaal goedgekeurde marihuana is beschikbaar voor verzending, zo zei de minister van volksgezondheid op 21 december laatstleden. "Marihuana van Ptrairie Plant Systems zal beschikbaar gemaakt worden voor onderzoekers en patiënten die een vergunning ontvingen,” zo zei een woordvoerder van het ministerie.

De overheid tekende vorig jaar een overeenkomst met Prairie Plant Systems om cannabis te kweken in een verlaten mijn in Manitoba als onderdeel van het overheidsbeleid om de drug voor medicinale doeleinden beschikbaar te maken. Het kontrakt bepaalde dat de eerste lading marihuana met minimum 5 % THC beschikbaar moest zijn op 1 januari 2002.

Het ministerie van volksgezondheid zal nu zo een 680 patiënten kontakteren die reeds een vergunning kregen om medicinale marihuana te gebruiken om te weten of ze geïnteresseerd zijn om er een deel van te ontvangen. Volksgezondheid zal met de distributei van het produkt starten in het begin van het nieuwe jaar. Een definitieve beslissing over de distributieregeling zal genomen worden nadat de overheid de reakties van de patiënten heeft binnengekregen.

Wetenschap — Cannabis is geen instapdrug

Volgens een studie die binnenkort gepubliceerd wordt door het Onderzoekscentrum voor Economiebeleid in Londen leidt cannabis niet tot het gebruik van harddrugs, aldus een artikel in de Britse Sunday Times. Het onderzoek is gebaseerd op druggebruikers in Amsterdam over een periode van 10 jaar.

Uit de studie van Jan van Ours van de universiteit van Tilburg in Nederland blijkt dat cannabisgebruikers meestal de drug beginnen te gebruiken op een leeftijd tussen de 18 en 20 jaar terwijl cocaïnegebruik gewoonlijk begint tussen 20 en 25. Maar het onderzoek besluit dat cannabis geen springplank is voor de consumptie van cocaïne of heroïne.

Vier onderzoeken waarbij bijna 17.000 personen betrokken waren, werden uitgevoerd in Amsterdam in 1987, 1990, 1994 en 1997. Het onderzoek wees uit dat er geen noemenswaardige verschillen geconstateerd werden tussen cannabisgebruikers of niet-gebruikers wat betreft de waarschijnlijkheid voor een persoon om cocaïne te consumeren. Ofschoon een behoorlijk aantal van de in het onderzoek betrokken personen zowel soft- als harddrugs gebruikten, had dit te maken met persoonlijke eigenschappen en een voorkeur voor experimenten.

(Bron: Sunday Times van 16 december 2001)

Kort nieuws

Wetenschap — Ziekte van Parkinson

De behandeling van de ziekte van Parkinson met levodopa kan dyskinesia (bewegingsstoornissen) veroorzaken. Uit een pilootstudie met zeven patiënten die werd uitgevoerd door een onderzoeksteam van de universiteit van Manchester, bleek dat nabilone, een synthetisch THC-derivaat, in een belangrijke mate de dyskinesia vermindert bij patiënten bij wie Parkinson veroorzaakt werd door levodopa. (Bron: Sieradzan KA, et al. Neurology 2001 Dec 11;57(11):2108-2111)

Duitsland — Discussie tussen regeringspartijen

Volker Beck (Groene partij), kamerlid van de Duitse Bondsdag, zei in een persbericht dat de intentie van de Zwitserse overheid om het gebruik van cannabis te legaliseren, model zou kunnen staan voor Duitsland. Federale drugsverantwoordelijke Marion Caspers-Merk (SDP) verwierp dat idee met klem. Sociaal Demokraten en Groenen vormen de regering. (Bron: Taz van 15 december 2001)

VS — Staatsinitiatieven

In 22 staten worden tijdens deze legislatuur wetsvoorstellen ingediend over medicinaal gebruik van cannabis, onder meer in Wisconsin, Iowa, Minnesota, en South-Dakota. Momenteel zijn er acht staten waar medicinaal gebruik toegestaan wordt: Alaska, California, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon en Washington. (Bron: The Daily Press van 12 december 2001)

Wetenschap — Epilepsie

De auteurs geven een overzich van de werking van alcohol en cannabis bij epilepsie. Ze komen tot het besluit dat er "momenteel te weinig gegevens beschikbaar zijn om uit te maken of sporadisch of chronisch marihuanagebruik de frekwentie van de aanvallen beïnvloedt. Sommige bevindingen wijzen erop dat marihuana en zijn actieve cannabinoïden een anti-epileptische werking hebben, maar die effecten zouden specifiek zijn voor gedeeltelijke of tonic-cloni aanvallen.” (Bron: Gordon E, Devinsky O. Epilepsia 2001 Oct;42(10):1266-1272)

Wetenschap — Vanilloïdereceptoren

De endogene cannabinoïde anandamide , doch niet de 2- arachidonyl glycerol activeerde de vanilloïdereceptoren in de hippocampus. (Bron: Al-Hayani A, et al. Neuropharmacology 2001 Dec;41(8):1000-1005)

Wetenschap — Bloeddrukverlaging / hartinfarct

De endocannabinoïden anandamide en 2-arachidonyl glycerol werden opgemerkt in monocyten en in de bloedplaatjes na acuut myocardiaal infarct bij ratten. Zij dragen mee bij tot een bloeddrukverlaging na een hartinfarct door de slagaders te ontspannen. (Bron: Wagner JA, et al. J Am Coll Cardiol 2001 Dec;38(7):2048-2054)

Europa/Großbritannien — Twee politici gearresteerd

Twee leden van het Europese Parlement werden gearresteerd en beschuldigd van cannabisbezit. Marco Cappato, een lid van de Italiaanse Radicale Partij, en Chris Davis, lid van de Britse liberaal-demokraten, boden zich aan buiten aan het politiekantoor van Stockport met kleine hoeveelheden cannabis om hun steun te betuigen aan Colin Davis die in november gearresteerd werd wegens het ter beschikking stellen van cannabis in zijn cannabiscafé. (Bronnen: PA News van 20 en 21 december 2001, Reuters van 15 en 20 december 2001)