Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 14 november 2001

Authors

IACM — De 2001 Conferentie over cannabis en cannabinoïden

Op 26-27 oktober hield de IACM haar eerste internationale conferentie over cannabis en cannabinoïden in samenwerking met de Berlijnse Artsenorganisatie en de Charité van de Virchow-Klinik der Berliner Charité, met ongeveer 80 deelnemers uit 10 verschillende landen.

Ongeveer 35 sprekers hielden lezingen en/of workshops over infecties/bloedsomloop, politiek, eetstoornissen/misselijkheid/braken, afhankelijkheid/verslaving, pijn en neurologie. De deelnemers waren verheugd informatie uit eerste hand over hun onderzoekingen en ideeën te kunnen uitwisselen.

Een 38-pagina dikke uitgave bevat uittreksels van de meeste lezingen (Rik Musty, Jens A. Wagner, Margret R. Höhe, Bela Szabo, Joerg Fachner, Ester Fride, Donald I. Abrams, Karen J Berkley, Ciaran M Brady, Ulrike Hagenbach, Andreas M. Stadelmann, Eberhard Schlicker, Myra Klee, Franjo Grotenhermen, Kirsten Mueller-Vahl, Rudolf Brenneisen, Clare Hodges, Florian Strasser, Thomas M. Tzschentke, Tod Mikuriya, en Derik Hermann) en is verkrijgbaar door verzending van een biljet van 10 US dollar of 20 DM naar IACM met vermelding 'volume of abstracts'. Er is alleen een Engelse versie beschikbaar. De voordrachten zullen ook afgedrukt worden in het Journal of Cannabis Therapeutics.

Op 27 oktober liep parallel daarmee een publieke bijeenkomst bij de Berlijnse Artsenorganisatie met 12 lezingen die een overzicht gaven van het medicinaal gebruik van cannabisprodukten en de mogelijke bijwerkingen ervan.

IACM — Nieuwe leden in de Raad van beheer en de Patiëntenvertegenwoordiging

Dr. Ethan Russo (VS), Dr. William Notcutt (GB), en Dr. Ricardo Navarrate-Varo (Spanje) zijn op de algemene vergadering van de IACM op 25 oktober in Berlijn, verkozen tot nieuwe leden van de Raad van beheer.

Eerder werd reeds het maximum aantal leden van de Raad van beheer van 7 uitgebreid naar 10. Tot de huidige Raad van beheer behoren: Dr. Franjo Grotenhermen (Duitsland, voorzitter), Dr. Kirsten Müller-Vahl (Duitsland), Dr. Martin Schnelle (Duitsland), Dr. Ulrike Hagenbach (Zwitserland) en Dr. Kurt Blaas

(Oostenrijk). Zij werden in hun functie bevestigd.

Clare Hodges, voorzitster van de Britse 'Alliance for Cannabis Therapeutics', werd als eerste verkozen voor de Patiëntenafvaardiging, een afvaardiging die maximaal uit twee leden kan bestaan.

De bijdrage voor het normale lidmaatschap is verhoogd van 60 naar 75 euro/US dollar zodat in het normale lidmaatschap nu een abonnement op de Journal of Cannabis Therapeutics kan inbegrepen worden.

(Bron: Notulen van de IACM Algemene Vergadering van 25 oktober 2001)

VS — De Drug Enforcement Administration doet een inval in de Californische Club voor Medicinale Cannabis

Ambtenaren van de Drug Enforcement Administration (DEA) hebben op 25 oktober een huiszoeking gedaan in de Los Angeles Cannabis Resource Center (LARC) en er beslag hebben gelegd op computers, financiële dokumenten, 400 cannabisplanten en medische dossiers van ongeveer 3.000 huidige en voormalige patiënten. Het centrum dat sinds 1996 geopend is, levert marihuana af aan patiënten die aan aids, epilepsie, glaucoma, kanker of aan andere zware ziekten lijden.

Tijdens een persconferentie op 26 oktober met Scott Imler, direkteur van het LARC, verklaarden gemeenteraadsleden van West-Hollywood en John Duran, raadsman en vertegenwoordiger van het Los Angeles politiedepartement: "Onze gemeente staat aan de zijde van de plaatselijke bewoners en van deze club. Die mensen zullen nu weer op straat gedwongen worden en moeten zich met drughandelaars inlaten."

Tijdens de daaropvolgende dagen hebben anderen hun club zelf gesloten. De bezitters van de club 'Cannabis Healing Californians' zijn van mening dat de razzia in het LARC door de Drug Enforcement Administration slechts het begin is van een grootschalig offensief van de Bush-administratie tegen het medicinaal gebruik van cannabis. "Zij hebben het legaal circuit van medicinale marihuana in Los Angeles totaal geruïneerd," verklaarde Dr. Dale Gieringer van de National Organization for the Reform of Marijuana Laws (NORML).

Op 5 november wendde Districtsofficier van justitie Terence Hallinan zich tot de Drug Enforcement Administration met het verzoek, hun campagne tegen de clubs te staken en "de benadering door onze gemeente ten opzichte van medicinale marihuana te respecteren, aangezien de criminaliteit daalde, geld werd uitgespaard en een bijdrage werd geleverd aan het algemeen welzijn."

(Bronnen : Associated Press van 26 oktober en 7 november 2001, Los Angeles Independent van 3 november 2001, San Francisco Bay Guardian van 6 november 2001)

Groot Brittannië — Cannabiswetten versoepeld

Minister van Binnenlandse zaken David Blunkett kondigde op 23 oktober aan dat hij de cannabiswetten wil versoepelen, dus bezit zal niet langer strafrechtelijk vervolgd worden. De drug zal wel nog illegaal blijven maar van Klasse B naar C worden overgebracht.

Het doel is de politie te ontlasten zodat die zich meer kan concentreren op de hardere drugs en een verbetering van de huidige wetgeving. Tegelijkertijd zullen cannabisderivaten voor medicinaal gebruik door de regering vergund worden als blijkt dat de huidige proeven succesvol zijn. Cannabisbezit en het verdelen van cannabis zouden nog steeds strafbaar blijven, met een maximum straf van vijf jaar voor het dealen en twee jaar voor bezit ervan. Maar in plaats van een arrestatie zal de politie eerder overgaan tot een waarschuwing aan degenen die met Cannabis betrapt worden.

Huidige classificatie:

Klasse A . Heroïne, cocaïne, XTC, LSD.

Klasse B . Amfetamines, cannabis.

Klasse C . Anabole steroïde, benzodiazepines.

Volgens een opiniepeiling, uitgevoerd door Mori voor de 'News of the World' in het zog van de aankondiging van Blunkett dat een overgrote meerderheid van de Britten gelooft dat cannabis gelegaliseerd moet worden en verkocht via een systeem met vergunningen net als in de horeca toegepast wordt, waren ongeveer 65% van de ondervraagden het er mee eens dat cannabis gelegaliseerd moet worden, en 91% zegt het via voorschrift van de dokter verkrijgbaar zou moeten zijn.

Tijdens een debat in het Huis van Afgevaardigden op 9 november verwelkomden verschillende sprekers de stap van de minister van binnenlandse zaken, maar benadrukten vooral dat de regering nog verder moest gaan.

(Bronnen: The Times van 24 oktober 2001, BBC News van 23 oktober 2001, PA News van 28 oktober en 9 november 2001)

Kort nieuws

IACM/Wetenschap — Journal of Cannabis Therapeutics

Een PDF-bestand met een gratis kopie van het Journal of Cannabis Therapeutics is nu online beschikbaar op de website van IACM op

http://www.cannabis-med.org/science-international/JCANT.htm

VS — Arkansas

De meerderheid van de Arkansasanen heeft zich in een peiling uitgesproken voor de legalisering van cannabis voor medisch gebruik, als het door een dokter aanbevolen is. Uit de derde jaarlijkse Arkansas Poll bleek dat 63 % van de 767 burgers die telefonisch gepeild werden, voorstander was van legale beschikbaarheid van medicinale cannabis. (Bron: ASCRIBE NEWS via COMTEX van 25 oktober 2001)

VS — Nevada

De overheid van Nevada zegt geen kennis te hebben van acties door het Federale justitiedepartement tegen het medicinale marihuanaprogramma dat op 1 oktober van start ging. De wetgeving van Nevada verschilt van de Californische en zou dergelijke acties niet uitlokken. (Bron: Associated Press van 1 november 2001)

Canada — Cannabiswetsvoorstel

Volgens parlementslid Keith Martin steunt een meerderheid van de federale politici zijn wetsvoorstel om marihuana te decriminaliseren. Voorstel C-344 omvat een systeem van geldboetes, tot 1.000 $, ter vervanging van strafrechtelijke vervolging voor bezit van kleine hoeveelheden cannabis. (Bron: Globe and Mail van 8 november 2001)

Spanje — Onderzoek met dronabinol

De minister van volksgezondheid kondigde op 24 oktober de goedkeuring aan van twee klinische phase III-onderzoeken met cannabinoïden. Het ene onderzoek is gericht op de werking van de natuurlijke cannabinoïde THC (dronabinol) bij patiënten met glioblastoma, een agressieve vorm van hersentumor. Het andere onderzoek is gericht op de werking van de niet-psychotrope synthetische cannabinoïde dexanabinol bij ernstige schedeltrauma's. (Bron: El País van 25 oktober 2001)

Canada — Eerste cannabis theehuis

Op 31 oktober werd het eerste cannabis theehuis geopend in Canada. De 'HC Marijuana Users Teahouse of Canada', gelegen in Vancouver, profiteert van de reglementering die het gebruik van cannabis voor medicinale redenen toestaat. Het centrale gedeelte van het theehuis, met tafels en barkrukken, biedt plaats aan een honderdtal personen. Achteraan is er een aparte ruimte voor wie toelating heeft voor het medicinale gebruik van cannabis. (Bron: Globe and Mail van 1 november 2001)

Wetenschap — Behandeling van overgewicht

De vetzuurethanolamide oleylethanolamide (OEA) schijnt betrokken te zijn bij de regeling van de eetlust. Terwijl anandamide, een andere vetzuurethanolamide, de eetlust vergroot, wordt met OEA de eetlust bij ratten verminderd. Dat schreef Dr. Daniela Piomelli, professor aan de University of California in Irvine, samen met zijn collega's, in de nieuwste editie van het tijdschrift Nature. (Bron: ASCRIBE NEWS via COMTEX van 7 november 2001)

Wetenschap — Kanker

De behandeling van kankercellen in ratten met de anandamide-analoog Met-F-AEA resulteerde in een drastische inkrimping van het tumorvolume. Deze inkrimping ging gepaard met een sterke terugval van de K-Ras activiteit. Ras proteïnen (H-Ras, N-Ras, K-Ras) spelen een belangrijke rol bij de overdracht van signalen die leiden tot celvermeerdering of celdood. (Bron: Bifulco M, et al. FASEB, gepubliceerd online op 29 oktober 2001)

Wetenschap — Prestatievermogen van de hersenen I

Drie groepen personen tussen 30 en 55 jaar werden vergeleken met betrekking tot het prestatievermogen van hun hersenen: 63 huidige zware gebruikers van cannabis, 45 voormalige zware gebruikers, en 72 niet-gebruikers. Uit de resultaten bleek dat sommige prestatietekorten waarneembaar waren tot 7 dagen na het stoppen van zwaar cannabisgebruik. Na 28 dagen waren er in alle testen evenwel geen noemenswaardige verschillen tussen de diverse groepen. De invloed van cannabis op de prestaties van de hersenen bij zware gebruikers blijkt omkeerbaar te zijn en gerelateerd met recent gebruik van cannabis. (Bron: Pope HG Jr,, et al. Arch Gen Psychiatry 2001

Oct;58(10):909-15)

Wetenschap — Prestatievermogen van de hersenen II

Acuut marihuanagebruik veroorzaakte bij ervaren marihuanagebruikers die gemiddeld 24 cannabissigaretten per week roken, een minimaal effect op het prestatievermogen van de hersenen. (Bron: Hart CL, et al. Neuropsychopharmacology 2001 Nov;25(5):757-65)