[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 23 Oktober 2001

Duitsland: THC Pharm krijgt toelating voor de produktie van een cannabisextract

De Frankfurter firma THC-Pharm heeft van de federale overheid een vergunning gekregen om een cannabisextract te produceren. Het bedrijf deelde aan de pers mede dat het daarvoor planten uit Centraal AziŰ zal gebruiken, niet uit klonen, maar uit buitenteelt.

Om een cannabisextract te kunnen voorschrijven moet echter de drugwetgeving gewijzigd worden, wat niet mogelijk blijkt te zijn voor einde 2002. Tegen dan zou men bij THC-Pharm een preparaat ontwikkeld willen hebben.

Momenteel haalt THC-Pharm dronabinol uit vezelhennep die sedert juli 2000 in de apotheek voor het aanmaken van geneesmiddelen mag gebruikt worden. In november 2001 zal de Federale Duitse Apothekersvereniging een monografie over dronabinol publiceren met instrukties voor het aanmaken van dronabinolcapsules en dronabinoldruppels.

Andere Duitse farmaceutische bedrijven die zich sinds dit jaar met de ontwikkeling van cannabisprodukten bezighouden zijn Merck en Bionorica.

(Bronnen: Persbericht van THC Pharm van 2 oktober 2001, persoonlijke communicatie)

VS: DEA verklaart alle produkten die THC bevatten Lijst I gecontroleerde stoffen

In een dokument dat gepubliceerd werd in het Federale Register op 9 oktober verklaart de Drug Enforcement Adminstration (DEA) een regelgeving door te voeren die zegt dat elk produkt dat eender welke hoeveelheid tetrahydrocannabino´den (THC) bevat, volgens de Controlled Substances Act (CSA) en DEA-regelgeving een Lijst I gecontroleerde stof is, zelfs al is dat produkt gemaakt van delen van de cannabisplant die niet onder de CSA-definitie van "marihuana" vallen.

Deze regels zijn bedoeld om produkten uit hennepzaad en hennepzaadolie, die minuscule hoeveelheden THC bevatten, te verbannen.

In een ander dokument dat op 9 oktober gepubliceerd werd legt de DEA een overgangsregeling op. In het dokument staat: "Eender wie na 9 oktober 2001 in het bezit is van THC-houdende produkten die niet uitgezonderd worden in de huidige overgangsregeling, heeft tijd tot 6 februari 2002 om zich van deze produkten te ontdoen op de manier die in dit dokument beschreven staat."

(Bronnen: FedNet via COMTEX van 9 oktober 2001, www.nara.gov/fedreg/)

Spanje: Verkozen president van de ICRS is tegen het medicinaal gebruik van marihuana

Op de internetpagina van het Spaanse tijdschrift Muy Interesante spreekt Dr. JosÚ Javier Fernandez, professor aan de universiteiten van Barcelona en Madrid, verkozen president van de International Cannabinoid Research Society (ICRS) zich uit tegen het medicinaal gebruik van cannabis en voor het gebruik van synthetische cannabino´den.

Marihuana zou vaak gerookt worden en met tabak vermengd. Er zijn vele stoffen in cannabis, circa 60 verschillende cannabino´den, andere moleculen en stoffen die als illegale drug kunnen misbruikt worden. "Deze mengeling lijkt niet aanbevelenswaardig voor medicinaal gebruik", schrijft Fernandez. "Afgezonderde cannabino´den zoals het van THC afkomstige Nabilone zullen de behandelingswijzen optimaliseren via controle van dosis en tijdsduur, wat met marihuana niet mogelijk is." De therapeutische modulatie van het endogene cannabino´desysteem zou met synthetische cannabino´den zoals JWH133 mogelijk zijn. "De toekomst van de cannabino´den bestaat in dat type van afgezonderde stoffen."

Dr. Franjo Grotenhermen van het nova instituut in Keulen, voorzitter van IACM, argumenteert: "Uit klinische studies met afgezonderde cannabino´den enerzijds en bereidingen uit de hele plant anderzijds, hebben wij geen wetenschappelijke argumenten gevonden om noch het ene (cannabino´den), noch het andere (cannabis) uit te sluiten voor therapeutisch gebruik. De meeste argumenten die tegen het medicinaal gebruik van illegale cannabis aangevoerd worden, zijn argumenten tegen het verbod op cannabis omdat het geen probleem is om cannabis te standaardiseren en erop te duiden welke gezonde methodes van toediening voorhanden zijn. JWH133 is een CB2-receptor-agonist en het is aanbevolen de voorkeur te geven aan een CB2-agonist boven een CB1-agonist, als de eerste doeltreffend is. Maar het zal moeilijk zijn om de therapeutische werking te bereiken die via de CB1-receptor van de hersenen overgebracht wordt, zonder psychische effekten te veroorzaken. De poging om gewenste van ongewenste effekten te scheiden is bij de opiaten en bij andere medicatie die inwerkt op het centrale zenuwstelsel, mislukt."

(Bron: www.muyinteresante.es/canales/muy_act/set_pyc.htm)

Kort nieuws

VS: DEA legt beslag op dossiers van patiŰnten.
Agenten van de Drug Enforcement Administration hebben op 28 september de legale medische dossiers van meer dan 5.000 patiŰnten die marihuana gebruiken, in beslag genomen. Agenten vielen de woning en de kantoren binnen van Dr. Mollie Fry, arts, en haar echtgenoot Dale Schafer, een advokaat. Fry en Schafer beheren het California Medical Research Center in Cool, CaliforniŰ, een kliniek die gespecialiseerd is in medicinale marihuana. DEA woordvoerder Richard Meyer zei dat het huiszoekingsbevel ondertekend was door een federale magistraat, maar hij wilde niet zeggen wat de narcoticabrigade aan 't zoeken was. (Bron: Tahoe Daily Tribune van 3 oktober 2001)

Duitsland: IACM-Congres gecertificeerd.
Het congres over cannabis en cannabino´den van de IACM op 26 en 27 oktober in Berlijn zal door de bevoegde autoriteiten officieel gecertificeerd worden als een medicinaal trainingsseminarie.

Wetenschap: Gewoonten van patiŰnten.
Een persoonlijk in te vullen vragenlijst werd gebruikt om te onderzoeken wat patiŰnten dachten over cannabino´den en de associatie tussen hun overtuiging en hun bereidheid om cannabino´den als pijnstiller te gebruiken. 52 % van de patiŰnten stond twijfelachtig tegenover het gebruik van cannabino´den: de terughoudendheid was sterd verbonden met de specifieke bezorgdheid over de nevenwerkingen, verslaafdheid, tolerantie en controleverlies. (Bron: Gill A, Williams AC. Clin J Pain 2001 Sep;17(3):245-8)

Wetenschap: Alcohol en cannabis.
Uit onderzoek bij mensen blijkt dat ethanol het THC-peil in het bloed verhoogt alsmede de subjectieve werking ervan, na het roken van marihuana. Gegevens wijzen erop dat ethanol de absorptie van THC verhoogt. (Bron: Lukas SE, Orozco S. DrugAlcohol Depend 2001 Oct 1;64(2):143-9)

Wetenschap: Hennepzaadolie.
Medische onderzoekers van de Universiteit van Kuopio, Finland, voerden een studie uit naar de werking van hennepzaadolie op fysieke parameters in een dubbelblind onderzoek met 14 proefpersonen die ofwel 30 ml hennepzaadolie innamen of lijnzaadolie, voor een periode van vier weken. Hennepzaadolie resulteerde in een statistisch hoger peil aan GLA (gammalinolzuur) in het serum triglycerides en in de cholesterolverbindingen. Beide oliŰn vertoonden statistisch belangrijke verhogingen van linolzuur en alfalinolzuur in het bloed. Verhoogd GLA-peil in het serum kan de verzachtende werking verklaren bij sommige chronische ziekten zoals allergieŰn en reumatische artritis, aldus Dr. Jace Callaway, een van de hoofdonderzoekers. (Bron: Persbericht van de Universiteit van Kuopio van 17 september 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.