[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 29 September 2001

Wetenschap/Groot BrittanniŽ: 77 procent vertonen verlichting in pijnonderzoek door GW Pharmaceuticals.

GW Pharmaceuticals meldde op 10 september dat hun cannabisspray belangrijke voordelen geboden had aan 77 % van de pijnpatiŽnten die aan de klinische onderzoeken hadden meegedaan. 41 van de 53 patiŽnten die ingeschreven waren voor de Phase I en II onderzoeken hadden statistisch gezien belangrijk voordeel, inclusief een verlichting van de pijn, een verbeterde nachtrust en een vermindering van de symptomen.

Nevenwerkingen, inbegrepen hoofdpijn en misselijkheid, waren "voorspelbaar en in het algemeen goed verdragen", werd gezegd. Sommige patiŽnten raakten in een roes maar over het algemeen was de spray gemakkelijk te doseren om zo een evenwicht te vinden tussen een pijnverlichting en de psychische werking.

Resultaten van onderzoeken uit drie centra in Groot BrittanniŽ (Oxford, Great Yarmouth en Londen) werden voorgesteld op de bijeenkomst van de American Academy of Pain Management in Arlington.

Dr. William Notcutt van het James Paget hospitaal in Great Yarmouth, Oost-Engeland, schetste veelbelovende resultaten van een van de onderzoeken aan de Britse Vereniging ter Bevordering van de Wetenschap in Glasgow (Schotland) op 3 september. Hij onderzocht 23 mensen die meer dan een jaar onbehandelbare pijn hadden. Slechts ťťn van de 23 patiŽnten had geen baat bij de cannabisspray die onder de tong wordt toegediend, en twee anderen hielden op met de behandeling omwille van de nevenwerkingen.

(Bronnen: Reuters van 3 en 10 september 2001, Financial Times van 4 september 2001)

Wetenschap/Groot BrittanniŽ: 200 patiŽnten ingeschreven voor multiple sclerose onderzoek door MRC

Op 6 september werd bekendgemaakt dat zich 200 personen voor het eerste grote Britse multiple sclerose onderzoek hebben aangemeld.

Het wetenschappelijk onderzoek krijgt 1,2 miljoen pond (1,85 miljoen EURo) steun van de Medical Research Council (MRC). De onderzoeksprocedure werd ontwikkeld door de Koninklijke Farmaceutische Vereniging van Groot BrittanniŽ.

Doktor John Zajicek van het Derriford ziekenhuis in Plymouth heeft de leiding over het project. In januari 2001 werden de eerste personen in Plymouth gerecruteerd, en in juni werd het onderzoek over het hele land uitgebreid. In totaal zijn er voor het programma, dat drie jaar in beslag neemt, 660 personen nodig en in totaal worden 38 Britse ziekenhuizen erbij betrokken.

Patienten krijgen willekeurig een van de drie behandelingen, capsules met cannabisextract, THC-capsules (Marinol) of placebocapsules. De resultaten worden tegen de zomer van 2003 verwacht.

(Bron : PA News van 6 september 2001)

Kort nieuws

Wetenschap: Neuroprotectie
THC werkte neuroprotectief bij ratten die het giftige ouabaÔne (strofantine) toegediend kregen. Met THC behandelde dieren vertoonden een verminderd oedeemvolume van 22 procent tijdens de acute fase en 36 procent minder schade aan de zenuwen na 7 dagen. De werking werd niet gestuurd via CB1-receptoren. (Bron: van der Stelt, et al. J Neurosci 2001 Sep 1;21 (17):6475-6479)

Wetenschap: Antitumorwerking
Een synthetisch niet psychotropisch derivaat van de THC metaboliet THC-CCOH toonde een antitumorwerking aan bij muizen. Ajulemische zuren (CT3) beletten de groei van onder de huid ingeplante menselijke gliomacellen, vooral door de werking via CB2-receptoren. In vitro bleken de ajulemische zuren amper half zo werkzaam te zijn als THC tegen diverse soorten kankercellen om de tumorgroei af te remmen. Maar de werking ervan duurde wel langer. (Bron: Recht LD, et al. Biochem Pharmacol 2001 Sep 15;62(6):755-763)

Wetenschap: Onderscheid in toepassingen
11-COOH-THCV (11-nor-delta-9-tetrahydrocannabivarin-9-carboxylzuur), een belangrijke metaboliet van delta-9-tetrahydrocannabivarin (THCV), werd geÔdentificeerd in de urine van cannabisgebruikers maar niet in de urine van Marinolgebruikers (THC). Aldus geeft de identificatie van 11-COOH-THCV aan dat natuurlijke cannabisprodukten gebruikt of toegediend werden. THCV is een van de 9 bekende cannabinoÔden van het THC-type. (Bron: ElSohly et al. J Anal Toxicol 2001 Sep;25(6):476-480)

Wetenschap: Schizotypische kenmerken
Onderzoek werd gedaan naar het verband tussen cannabisgebruik en schizotypische kenmerken bij 20 gezonde cannabisgebruikers, allemaal studenten van de universiteit van Hamburg. Cannabisgebruikers scoorden hoger wat betreft schizotypische kenmerken. Schizotypische personen lijken eerder cannabis te gebruiken dan de doorsnee bevolking. (Bron: Mass R, et al. Psychopathology 2001 Jul;34(4):209-214)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.