Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 27 juni 2020

Authors

IACM — Gratis toegang tot webinars en andere voordelen van een IACM-lidmaatschap

Als onderdeel van ons programma om het werk van IACM te professionaliseren, openen we nu onze nieuwe ledenpagina. Toegang tot het IACM-ledengedeelte met exclusieve inhoud is alleen mogelijk voor gewone leden. Daarin vind je z. B. Video's van conferentiegesprekken op de "Cannabinoid Conference 2019" of onze webinarserie van oktober 2020. Alle lidmaatschapskosten worden nu automatisch verwerkt, inclusief automatische bevestiging van betalingen, donatiebonnen aan het begin van elk jaar voor het voorgaande jaar, enz. De rest van de website is nog in aanbouw.

Andere voordelen zijn onder meer lagere registratiekosten voor conferenties en andere IACM-evenementen (bijv. Voor de 11e IACM-conferentie over cannabinoïden in de geneeskunde samen met onze Mexicaanse partnervereniging "Asociación Mexicana de Medicina Cannabinoidie"), onbeperkte online toegang tot "cannabis" en Cannabinoid Research "(CCR), het officiële tijdschrift van de IACM, en een scherp gedrukt abonnement van CCR.

Er zijn verschillende categorieën geassocieerde leden. Tot dusver is de website alleen in het Engels beschikbaar. Er zullen nog meer talen volgen.

IACM membership page

IACM — Oproep voor abstracten voor de IACM 2020 virtuele cannabinoide conferentie

In 2019 besloot de IACM over te schakelen van een tweejarige naar een jaarlijkse conferentie. Vanwege de COVID-19-pandemie zullen alle IACM 2020-evenementen virtueel plaatsvinden.

Het Wetenschappelijk Comité nodigt u graag uit om uw onderzoeksresultaten te presenteren op de virtuele conferentie over cannabinoïden in de geneeskunde van 5 tot 7 november. De 2020-conferentie is een gezamenlijk evenement van de IACM en de Asociación Mexicana de Medicina Cannabinoidie (AMMCann). Vier met ons de 90ste verjaardag van professor Raphael Mechoulam na zijn lezing op 5 november! Hij was voorzitter van de IACM tussen 2003 en 2005 en is de winnaar van de IACM Special Award 2007.

Conference website

Call for papers

Onze webinarserie zal in oktober plaatsvinden met lezingen van Franjo Grotenhermen, Bonni Goldstein, Raphael Mechoulam, Daniele Piomelli, Ethan Russo, Donald Abrams, Manuel Guzman, Kirsten Müller-Vahl en Roger Pertwee, waarin praktische aspecten zijn opgenomen cannabisbehandeling, het endocannabinoïdesysteem, cannabis en kanker, en cannabis voor psychiatrische stoornissen. De webinarserie is gratis voor vaste leden. Ondertitels van hoge kwaliteit in meerdere talen, waaronder Spaans, Frans, Duits en Portugees, zullen na de webinars beschikbaar worden gemaakt.

Program and sponsor brochure

Wetenschap/Mens — Patiënten die cannabis gebruiken, hebben een betere levenskwaliteit

Patiënten die cannabis gebruiken, hebben een betere levenskwaliteit en gezondheidstevredenheid in vergelijking met niet-gebruikers. Dit is het resultaat van een onderzoek uit 1276 deelnemers dat is uitgevoerd door onderzoekers van de Johns Hopkins University School of Medicine in Baltimore, VS. Cannabisgebruikers (n = 808) werden vergeleken met controles (n = 468), waarbij wiskundige modellen de effecten van het starten, beëindigen en behouden van medicinaal cannabisgebruik onderzochten. De deelnemers werd per e-mail gevraagd om elke 3 maanden vervolgonderzoeken uit te voeren.

Cannabisgebruik is in verband gebracht met een verbeterde gezondheid en levenskwaliteit. De auteurs schreven dat "longitudinale studies aangeven dat groepsverschillen mogelijk te wijten zijn aan medicinaal cannabisgebruik. Hoewel vooroordelen in verband met reeds bestaande overtuigingen over de gezondheidsvoordelen van cannabis in deze steekproef moeten worden overwogen, suggereren deze resultaten dat klinische proeven om de werkzaamheid van gedefinieerde cannabinoïde producten voor bepaalde gezondheidsproblemen te beoordelen, zijn gerechtvaardigd ".

Schlienz NJ, Scalsky R, Martin EL, Jackson H, Munson J, Strickland JC, Bonn-Miller MO, Loflin M, Vandrey R. A Cross-Sectional and Prospective Comparison of Medicinal Cannabis Users and Controls on Self-Reported Health. Cannabis and Cannabinoid Research. 2020 June 8 [in press]

Wetenschap/Mens — Het gebruik van CBD-hennepadditieven heeft een positief effect op het HDL-cholesterolgehalte

In een placebogecontroleerde studie met 65 gezonde mannen en vrouwen met overgewicht die CBD-bevattende cannabisextracten of een placebo gebruikten, verbeterde het hennepextract het HDL-cholesterol en neiging om stress te verbeteren. De studie is uitgevoerd door het Center for Applied Health Sciences in Stow, USA. De deelnemers slikten ofwel hennepolie-extract plus 15 mg hennepextract met CBD dagelijks of een placebo gedurende 6 weken. Ze werden gevraagd om hun normale dieet en fysieke activiteit te behouden.

HDL-cholesterol verbeterde aanzienlijk in de hennep / CBD-groep. Er werd geen andere significante verandering waargenomen. Er was echter een neiging om "psychometrische metingen van waargenomen slaap, stressreactie en waargenomen levensvreugde te ondersteunen en werd goed verdragen zonder klinisch relevante veiligheidsproblemen".

Lopez HL, Cesareo KR, Raub B, Kedia AW, Sandrock JE, Kerksick CM, Ziegenfuss TN. Effects of Hemp Extract on Markers of Wellness, Stress Resilience, Recovery and Clinical Biomarkers of Safety in Overweight, But Otherwise Healthy Subjects. J Diet Suppl. 2020:1-26.

Wetenschap/Mens — Volgens een casusrapport kan cannabis de bloeddruk onder controle houden na een dwarslaesie

Onderzoekers van de Universiteit van Birmingham, Groot-Brittannië, onderzochten het cannabisgebruik en de bloeddrukstabiliteit bij een 41-jarige man met een dwarslaesie. De patiënt had meer dan 10 jaar met tussenpozen cannabis gebruikt om zelf zijn bloeddruk te reguleren.

De onderzoekers berekenden dat de bloeddrukstabiliteit van de patiënt slechter was op dagen dat hij geen cannabis gebruikte en beter op dagen dat hij wel cannabis gebruikte. De auteurs concludeerden dat "onze resultaten documenteren dat cannabisgebruik de bloeddrukstabiliteit bij deze patiënt verbeterde door de intensiteit en frequentie van viscerale stimuli, zoals pijn en spasmen, waarvan bekend is dat ze autonome dysreflexie veroorzaken, te verminderen."

Nightingale TE, Tejpar T, O'Connell C, Krassioukov AV. Using Cannabis to Control Blood Pressure After Spinal Cord Injury: A Case Report. Ann Intern Med. 2020 Jun 16. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik kan ziekenhuisverblijf bij patiënten met het prikkelbare darm syndroom verkorten

Volgens een analyse door een database van het Hospital of Cook County, Chicago, VS, voor alle patiënten met de primaire ontslagdiagnose van het prikkelbare darm syndroom, hadden 246 cannabisgebruikers een korter ziekenhuisverblijf dan 9147 niet-gebruikers.

Cannabisgebruikers ondergingen minder kans op bovenste gastro-intestinale endoscopie (18% vs. 26%) en lagere gastro-intestinale endoscopie (21% vs. 29%). Bovendien hadden cannabisgebruikers een korter verblijf (2,8 dagen versus 3,6 dagen). De auteurs concludeerden dat cannabisgebruik "het intramurale gebruik van IBS-patiënten kan verminderen. Deze effecten kunnen te wijten zijn aan de effecten van cannabis op het endocannabinoïdesysteem."

Desai P, Mbachi C, Vohra I, Salazar M, Mathew M, Randhawa T, Haque Z, Wang Y, Attar B, Paintsil I. Association Between Cannabis Use and Healthcare Utilization in Patients With Irritable Bowel Syndrome: A Retrospective Cohort Study. Cureus. 2020;12(5):e8008.

Wetenschap/Mens — Cannabisgebruik vermindert de frequentie van migraineaanvallen

Bij een groep van 145 patiënten met migraine verminderde langdurig medicinaal cannabisgebruik de frequentie van migraine. De studie is uitgevoerd door onderzoekers uit Israël. De deelnemers waren migrainepatiënten die waren goedgekeurd voor een medicinale cannabisbehandeling. De gegevens omvatten zelfgerapporteerde vragenlijsten en kenmerken van de cannabisbehandeling. Patiënten werden retrospectief geclassificeerd als responsief en niet-responsief na het starten van een cannabisbehandeling (maandelijkse migraineaanvallen verminderden met 50% of meer versus een afwijzing van minder dan 50%).

Vergeleken met de non-responders rapporteerden de 89 respondenten een lagere migrainestoornis en minder negatieve effecten, evenals een lager gebruik van opioïden en triptanen. De auteurs merkten op dat deze "resultaten suggereren dat behandeling met medicinale cannabis leidt tot een langdurige vermindering van de migrainefrequentie bij> 60% van de behandelde patiënten en wordt geassocieerd met minder invaliditeit en minder gebruik van anti-migrainemedicijnen."

Aviram J, Vysotski Y, Berman P, Lewitus GM, Eisenberg E, Meiri D. Migraine Frequency Decrease Following Prolonged Medical Cannabis Treatment: A Cross-Sectional Study. Brain Sci. 2020;10(6).

Wetenschap/Mens — In een klinische studie is medicinale cannabis effectief bij chronische slapeloosheid

Uit een gerandomiseerde, dubbelblinde klinische studie om de effectiviteit van een medicinale cannabispreparaat voor de behandeling van chronische slapeloosheid te evalueren, bleek dat de therapie effectief en veilig is. Voor de studie werden 23 deelnemers gedurende 14 nachten met de therapie behandeld en kregen zij na een spoelfase van een week gedurende 14 nachten een placebo. Elke deelnemer nam een enkele dosis (totaal 11,5 mg cannabinoïden) of een dubbele dosis (totaal 23 mg cannabinoïden) in een sublinguaal (onder de tong) toegediende oplossing.

Deelnemers die met medicinale cannabis werden behandeld, vielen sneller in slaap, sliepen aanzienlijk langer en vielen eerder in slaap na het ontwaken. Deze deelnemers rapporteerden significante verbeteringen in de kwaliteit van leven, waaronder het gevoel uitgerust te zijn na het slapen, zich minder gestrest en minder moe te voelen en beter te functioneren in het algemeen.

Practical Neurology of 4 June 2020

Kort nieuws

Nederland — Regering zoekt cannabiskwekers met betrekking tot de wietproef voor legale cannabis voor volwassenen

Kwekers die willen deelnemen aan het door de Nederlandse regering gereguleerde cannabisexperiment kunnen zich vanaf 1 juli aanmelden, aldus het ministerie van Justitie op 9 juni. Het doel van het experiment, waarbij maximaal 10 telers een licentie krijgen om een reeks cannabisproducten te produceren, is om het grijze gebied tussen coffeeshops met een cannabisverkooplicentie en de illegale leverancierscyclus weg te werken.

Dutch News of 9 June 2020

Israël — Knesset is van plan aan te dringen op hervormingen van de legalisering van cannabis, inclusief verbeteringen voor patiënten

De partijen Likud- en Blauw eb-Wit zeggen dat ze zullen aandringen op wetgeving "om de kwestie van decriminalisering en legalisatie op te lossen via een verantwoordelijk model", zeiden ze en verwijzen blijkbaar naar cannabis. In de verklaring wordt opgemerkt dat de partijen ook hebben besloten de hervorming van de medicinale cannabis te pushen om het voor patiënten gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot behandeling en voor telers om een vergunning te krijgen om hun velden met cannabis te vullen. Gebruikers van medicinale cannabis hebben geklaagd dat toegang tot de weinige instanties die een vergunning hebben om cannabis te distribueren bijna onmogelijk is.

Times of Israel of 9 June 2020

Wetenschap/Dier — De niet-psychedelische cannabinoïde THCA verlicht collageen-geïnduceerde artritis

In een muismodel voor collageen-geïnduceerde artritis verbeterde THCA (THC-zuur) de ontsteking. Dit effect werd veroorzaakt door de CB1-receptor. De auteurs concludeerden dat THCA "de CB1-receptor moduleert via de orthosterische en allostere bindingsplaatsen".

Maimonides Biomedical Research Institute of Cordoba, Spanje.

Palomares B, et al. Br J Pharmacol. 2020 Jun 8. [in press]

Wetenschap/Mens — CBD was effectief bij het verbeteren van epilepsie bij kinderen

In een prospectieve studie van 50 epilepsiepatiënten met een gemiddelde leeftijd van 10,5 jaar verbeterde de frequentie van aanvallen aanzienlijk door de toevoeging van CBD aan een standaardmedicijn. In totaal werden de aanvallen verminderd met ten minste 25% bij 78% van de patiënten en met ten minste 75% bij 49%.

Afdeling Neurologie, Hospital de Pediatría "Prof. Dr. Juan P. Garrahan", Buenos Aires, Argentinië

Caraballo R, et al. Seizure. 2020;80:75-80.