Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 21 augustus 2001

Authors

Canada — GW Pharmaceuticals begint klinisch onderzoek in Canada

GW Pharmaceuticals, een Brits bedrijf dat medicatie ontwikkelt op basis van cannabis voor de bestrijding van pijn, zei op 14 augustus dat gestart werd met klinisch onderzoek in Canada.

Het fase II onderzoek zal plaatsvinden onder toezicht van Dr. Daniel DeForge van het Rehabilitatiecentrum van het Ottawa Hospital. Het onderzoek wordt gedaan bij patiënten met multiple sclerose, rugletsels en andere vormen van chronische pijn.

Wereldwijd zijn er twee instellingen die aan de ontwikkeling werken van op cannabis gebaseerde medicijnen met het oog op farmaceutische goedkeuring ervan.

Het Instituut voor Oncologisch en Immunologisch Onderzoek, een studiecentrum voor medicinale planten in Berlijn, is gestart met fase II/III onderzoek in 1999 met capsules die een standaard cannabis extract bevatten. Klinisch onderzoek is nog bezig of werd net afgerond in Duitsland, Nederland, Zwitserland, en Engeland. Het Instituut wil de ontwikkeling van medicatie met cannabis tot een bepaald punt ontwikkelen en dan met de farmaceutische bedrijven onderhandelen over licenties.

GW Pharmaceuticals uit Salisbury, startte in Engeland met fase II onderzoeken in 2000 met een gestandaardiseerd cannabisextract dat in sprayvorm onder de tong toegediend werd, en willen nu hun onderzoek uitbreiden naar andere landen.

(Bronnen: Reuters van 14 augustus 2001, PA News van 14 augustus2001, persoonlijke communicatie)

Kort nieuws

Jamaïca — Overheidscommissie voor legalisering

In het rapport van een overheidcommissie dat op 16 augustus verscheen, wordt de legalisering aanbevolen van persoonlijk gebruik en bezit van kleine hoeveelheden cannabis door volwassenen. Het rapport van de National Commission for Ganja stelt dat matig gebruik van de drug geen gezondheidsschade veroorzaakt bij de meeste gebruikers, noch op korte noch op lange termijn. "De reputatie van marihuana bij de mensen als universeel geneesmiddel en geestesverruimende substantie is zo sterk dat het beschouwd moet worden als kultureel ingeworteld", aldus het rapport (Bron: AP van 16 en 17 augustus 2001)

Wetenschap — Pijn

Dierenonderzoek toonde aan dat cannabinoïden die zich binden aan de CB1-cannabinoïdereceptor, inwerken op dat deel van de hersenen (genaamd: nucleus reticularis gigantilcellularis pars alpha, GiA) dat belangrijk is voor de verlichting van neuropatische pijn. (Bron: Monhemius R, et al. Brain Res 2001 Jul 10;908(1):67-74)

Duitsland — Ziekteverzekering

De Duitse ziekteverzekering mag weigeren een door artsen voorgeschreven behandeling met dronabinol (THC) terug te betalen, zo oordeelde een rechter in een zaak voor de sociale rechtbank op 9 augustus ten nadele van een multiple sclerose-patiënt uit Mannheim. De patiënt, die al eerder getracht had de legale beschikking te verkrijgen over cannabis met een klacht voor het Constitutionele Hof, verkreeg geen terugbetaling van de behandelingskosten met dronabinol. Een behandeling met dronabinol kost ongeveer tien maal meer dan een behandeling met illegale cannabis in Duitsland. (Bron: persoonlijke communicatie)

VS — Oregon verstrengt de wet

Op 10 augustus heeft Oregon de regels verstrengd die artsen moeten volgen betreffende de medicinale marihuanawetgeving nadat ontdekt werd dat 40 % van de voorschriften voor marihuana in de staat van één enkele arts kwamen. Volgens de nieuwe procedure moet de arts die een behandeling voorschrijft een geactualiseerd medisch verslag bijhouden over de patiënt, een behandelingsplan uitwerken en toepassen. De striktere regels gelden voor hangende zaken en voor toekomstige aanvragen. (Bron: Seattle Times van 11 augustus 2001)

IACM — Veelgestelde vragen

Om de twee weken vindt u een nieuw antwoord op veelgestelde vragen op de website van IACM onder "Vraag aan IACM". Thema's die reeds besproken werden zijn zwangerschap, wisselwerkingen met andere medicijnen, astma, schade aan chromosomen, hartaanvallen, mannelijke vruchtbaarheid, migraine, cannabis tinctuur en de ziekte van Alzheimer. Komende items zijn: urinetests, risico's van cannabis roken.

Wetenschap — oogboldruk

THC verlaagt de oogboldruk. Dat effect werd duidelijk door een plaatselijke voorbehandeling met Indomethacine afgezwakt, wat erop wijst dat THC de oogboldruk minstens gedeeltelijk door een prostaglandine-afhankelijk proces beïnvloed. Indomethacine is een nonsteroïdale ontstekingswerende drug waarvan geweten is dat de psychische effecten en verhogingen van de hartslag erdoor verminderd worden. (Bron: Green K, et al. Ophthalmic Res 2001 Jul-Aug;33(4):217-20)

Wetenschap — cannabinoïde receptoren

Cannabinoïde receptoren werden vastgesteld bij zoogdieren, vogels, amfibiën, vissen, zeeëgels, bloedzuigers, mosselen, waterpoliepen, maar schijnen niet bij insecten voor te komen. (Bron: McPartland J, et al. J Comp Neurol 2001 Aug 6;436(4):423-9)