Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 20 februari 2000

Authors

Duitsland ā€” Grondwettelijk Hof verklaart klachten van 8 patiĆ«nten onontvankelijk. / Plannen voor aanvraag toepassingen bij Ministerie van Volksgezondheid

Op 8 februari 2000 werd de beslissing van het Grondwettelijk Hof van 20.01.2000 bekendgemaakt, zeggende dat de klachten van 8 personen, lijdend aan ernstige ziekten (ms, HIV, Hepatitis C, epilepsie, enz.) onontvankelijk zijn op formele gronden. Met hun klachten d.d. 14.12.1999 wilden de patiƫnten het recht verwerven om cannabis medicinaal te gebruiken ter verlichting van hun pijnklachten. De rechters argumenteerden dat de verzoekers eerst alle legale middelen dienden te proberen.

Die zijn: een aanvraag bij het Bundesinstitut fur Arzneimittel und Medizinprodukte (Federaal instituut voor Farmaceutische en Medicinale produkten) in Berlijn, een onafhankelijk agentschap van het Ministerie van Volksgezondheid, en een aanvraag voor preventieve legale bescherming tegen vervolging en onderzoek door de politie.

Overeenkomstig de Duitse drugwetgeving is gebruik van cannabis enkel toegestaan "voor wetenschappelijke doeleinden en voor redenen van maatschappelijk belang". Tot op heden werd een aanvraag bij het Federale Instituut om het recht te verwerven cannabis als medicijn te gebruiken, algemeen als een hopeloze zaak be-schouwd. Maar het Grondwettelijk Hof dat in Duitsland een grote autoriteit geniet, verzekerde: "De medicinale bevoorrading van de bevolking is een maatschappelijk doel dat een goedkeuring zou kunnen recht-vaardigen in individuele gevallen".

Een dergelijke aanvraag zou aldus geen bij voorbaat verloren zaak zijn. De Duitse media reageerden over het algemeen positief en interpreteerden de uitspraak als een reƫle optie om de goedkeuring te verkrijgen voor het gebruik van marihuana als medicijn. Nochtans is de kans om een uitzonderlijke goedkeuring te bekomen inderdaad eerder klein, vermits de wettelijke voorwaarden voor dergelijke goedkeuring bijzonder hoog liggen.

Professor Lorenz Boellinger, dekaan aan de rechtsfakulteit van de Universiteit van Bremen, die de 8 patiƫnten verdedigde zei: "Ondanks de onontvankelijkheid maakt dit vonnis duidelijk dat het Grondwettelijk Hof de optie van de medicinale therapie met cannabis ernstig overweegt en een mogelijke richting aanwijst.

Indien nodig kan een weigering vanwege het Federale Instituut voor de rechtbank betwist worden. In het slechtste geval blijft de mogelijkheid van een nieuwe klacht bij het Grondwettelijk Hof".

Dr. Franjo Grotenhermen van ACM die de deskundigenverslagen voor de patiƫnten samenstelde, zei: "We zullen zien of het Federaal Instituut voor Farmaceutische en Medische produkten even negatief zal reageren in de toekomst als zij tot dusver deden. De argumentatie van de rechtbank kan gezien worden als een nieuw vertrekpunt om beweging te brengen in de onbevredigende legale situatie".

Er worden aanvragen voorbereid voor het Federale Instituut voor de goedkeuring van sommige toepassingen waarvan de deugdelijkheid is aangetoond. Bovendien zal een aanvraag voor goedkeuring ingediend worden voor de preventieve legale bescherming tegen politioneel onderzoek en vervolging door de rechtsinstanties van de verschillende deelstaten. De beslissing van het Grondwettelijk Hof lijkt al effekt te krijgen: begin februari werd de korrektionele procedure tegen een man met hepatitis C, diabetes mellitus en nierdialyse, werd opgeschort. De openbare aanklager zei dat hij "behoedzaam wilde zijn voor een strafvordering".

(Bronnen: dpa van 8 en 10 februari 2000, Arztezeitung 9.02.2000, Frankfurter Rundschau van 9.02.2000, Die Tageszeitung van 9.02.2000, Sueddeutsche Zeitung van 10.02.2000)

Canada ā€” Razzia in Compassion Club

Op 10 februari arresteerde de politie twee bedienden van de Compassion Club in Montreal en legde beslag op de namen van 27 dokters die cannabis aanbevolen hadden bij hun zieke patiƫnten. De Compassion Club heeft afdelingen in Toronto en Vancouver.

Marc St. Maurice en Alexandre Neron verschenen op 11 februrai voor de rechter op beschuldiging van bezit van 66 gram marihuana voor verhandeling. De zaak is opnieuw vastgesteld op 13 maart 2000. De razzia betekent ook dat mogelijk dokters strafrechterlijk verantwoordelijk gesteld kunnen worden voor de aanbeveling van cannabis bij hun patiƫnten.

Bewijsmateriaal van geneesheren die marihuana voorgesteld hadden aan 33 patiƫnten, werd verbeurd verklaard en doorgegeven aan de Prokureur des Konings (Officier van Justitie).

Minister van Volksgezondheid Allan Rock, die in Montreal was om verhoging van fondsen aan te kondigen voor medisch onderzoek, wilde geen kommentaar geven op de arrestaties maar zei dat hij gepleit had voor verdere ontwikkeling van het gebruik van marihuana voor medicinale doeleinden. "Ik meen dat de betere benadering is dat zij de beschikking krijgen over marihuana die veilig is en zuiver, vanuit een officiƫle overheidsbron" zei hij. Ottawa gaf aan twintig mensen een legale toelating voor de teelt van marihuana voor therapeutische doeleinden.

(Bronnen: Globe and Mail d.d. 12.02.2000, Vancouver Sun d.d. 12.02.2000)

Canada/VS ā€” Canadese rechtbank beveelt uitlevering van Renee Boje aan USA

Op 9 februari tekende een rechter van het Hooggerechtshof van Brits Columbia een bevel om Renee Danielle Boje, uit te leveren aan Los Angeles waar haar een veroordeling wegens drugsdelikten wacht, wat goed is voor minstens 10 jaar gevangenis.

De justitieminister moet nu beslissen of er humanitaire redenen zijn om de 30-jarige artieste niet terug naar huis te sturen. Boje werd gearresteerd in juli 1997 samen met verscheidene andere bepleiters van medicinale cannabis, nadat de federale overheid duizenden marihuanaplanten ontdekte op het grondgebied van kankerpatiƫnt Todd McCormick. De politie zegt vastgesteld te hebben dat zij en een andere vrouw op een dag de planten aan het gieten waren. Boje maakte tekeningen van marihuanaplanten voor een boek over de teelt dat McCormick aan het schrijven was.

Boje ging naar Canada in 1998 op aanraden van een advokaat nadat de VS-aanklachten voor korte tijd werden ingetrokken. Zij heeft nog steeds een aanvraag hangende als vluchtelinge omdat zij gelooft dat zij het slachtoffer is van politieke vervolging door de Amerikaanse federale overheid, die de rechten van de Californiƫrs niet wil erkennen. De bevolking van Californiƫ sprak zich in 1996 in een referendum uit voor de teelt van marihuana voor bepaalde medicinale doeleinden.

(Bronnen: The Providence d.d. 10.02.2000, Vancouver Sun 10.02.2000, NORML 10.02.2000)

Kort nieuws

VS

In de senaat van de staat Iowa werd een wetsvoorstel ingediend voor de legalisering van medicinale marihuana onder bepaalde medische voorwaarden. Dit wetsvoorstel sluit aan bij wat in Maryland rond medicinale marihuana werd voorgesteld. Ook in Hawaii werden twee wetsvoorstellen ingediend voor de legalisering van marihuana voor medicinale doeleinden. Sedert 1996 werden initiatieven goedgekeurd in Californiƫ, Arizona, Washington, Oregon, Alaska en Maine voor de legalisering van medicinale marihuana. Burgers van Colorado en Nevada stemmen in november over gelijkaardige initiatieven. (Bronnen: NORML 10.02.2000, Honolulu Star-Bulletin 16.02.2000)

VS

Een quadraplegiepatiƫnt werd in Augusta veroordeeld tot 7 jaar gevangenis wegens het bezit van marihuana. Louis E. Covar, die aan een rolstoel gekluisterd is en de spieren onder zijn schouders niet kan kontroleren, zegt dat hij de illegale drug gebruikt voor medische redenen. Hij werd beschuldigd van marihuanabezit in maart 1999 en veroordeeld tot 7 jaar voorwaardelijk op konditie dat hij de marihuana voor zichzelf hield. Maar op 17 februari 2000 zette een rechter de voorwaardelijke straf om in effektieve gevangenis omdat hij de drug verkocht had. Volgens NORML werd vorige week een andere zwaar gehandikapte uit Arizona, Deborah Lynn Quin, veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf wegens het breken van de probatievoorwaarden nadat zij in het bezit gevonden werd van circa 100 gram marihuana. (Bronnen: AP d.d. 18.02.2000, NORML d.d. 17.02.2000)

Groot Brittanniƫ

Een ms-patiƫnte die cannabis rookte wordt voor de tweede maal vervolgd voor het gebruik van de drug. Lezley Gibson, 35 jaar, uit Alston, Cumbria, werd 10 jaar geleden voor de eerste keer vervolgd voor bezit van cannabis. Zij stelde dat de drug haar hielp om de symptomen te verlichten van de spierziekte die bij haar werd vastgesteld toen ze 20 was. Een rechter van Carlisle Crown Court gaf haar voorwaardelijke opschorting van straf voor een periode van twee jaar. (Bron: PA Neuws d.d. 18.02.2000)