[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 09 Juli 2001

Canada: Nieuwe regelingen treden eind juli in werking

De nieuwe regeling, die het legale medisch gebruik van marihuana moet uitbreiden, zal op 30 juli in werking treden. "De huidige aankondiging is een mijlpaal in onze strijd om Canadezen die aan ernstige en aftakelende ziekten lijden toegang te verlenen tot marihuana voor medische doeleinden," verklaarde de minister van volksgezondheid Allan Rock op 4 juli.

Speciale vergunningen worden uitgereikt aan personen die cannabis legaal om medische redenen mogen roken, bezitten of telen. Zij hebben geen voorschrift van een arts nodig, maar kunnen zich rechtstreeks tot het ministerie wenden, verklaarde Rock. De nieuwe bepalingen maken van Canada het eerste land in de wereld, dat zijn burgers het legale gebruik van marihuana voor medische redenen toestaat.

Bij hen die een dergelijke vergunning aanvragen, moeten duidelijke symptomen die met bepaalde ziekten geassocieert worden, aanwezig zijn, en met betrekking tot de dood moet er een prognose van maximaal 12 maanden zijn. De symptomen moeten geassocieerd zijn met officieel geregistreerde medische condities, of met "symptomen die met andere medische condities gepaard gaan".

De regeling werd uitgewerkt nadat een rechtbank vorig jaar aan de overheid tot 31 juli 2001 de tijd gaf om de strafwetten te veranderen, zodat mensen die marihuana voor medische redenen nodig hebben, de drug legaal kunnen bekomen en bezitten. Aan 290 personen werd tot nu toe een vergunning uitgereikt, om cannabis voor medische redenen te bezitten en/of te telen.

(Bronnen: Associated Press van 4 juli 2001, United Press International van 5 juli 2001)

Wetenschap: Nieuws van de jaarlijkse bijeenkomst van de ICRS

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de International Cannabinoid Research Society (ICRS) van 28 tot 30 juni in Spanje, werden een aantal interessante nieuwe onderzoeksresultaten voorgesteld. Hieronder staan er enkele en in de volgende editie van de IACM-Berichten volgen er meer.

(1) De werking van orale en rectale THC op de blaasfuncties werd onderzocht bij 15 dwarslaesiepatiŰnten (ruggemergletsels) in het REHAB te Basel (Zwitsers paraplegiecentrum). THC had een positieve invloed op een aantal parameters van de blaasfuncties, waarbij onder meer een afname van overactiviteit van de sluitspier van de blaas werd vastgesteld. (Bron: Uittreksel van Ulrike Hagenbach, et al.)

(2) Een Spaans team toonde aan dat cannabino´de-receptoren in de huid voorkomen, en dat hun activering de groei van huidkankercellen afremt. Receptoren van het type CB1 en CB2 werden ontdekt in verschillende lagen van de huid. Bij celexperimenten werd apoptose uitgelokt door een synthetische cannabino´de receptor agonist in huidkankercellen bij muizen. (Bron: Uittreksel van M. Llanos Casanova, et al.)

(3) Een 18 jaar oude zaak van een vrouw met ernstige pijnen in het onderlichaam na operaties aan de blaas en de dikke darm, werd voorgesteld. In een periode van twaalf weken kreeg zij vier verschillende preparaten dubbelblind toegediend: THC, CBD, een half/half mix van THC en CBD, en PLACEBO. Zij kon de pijn praktisch volledig onder controle krijgen. Tijdens de periode dat zij de mix THC/CBD toegediend kreeg waren de psychoactieve effecten veel minder dan met THC alleen ondanks dat het dezelfde hoeveelheid THC betrof. (Bron: Uittreksel van William Notcutt, et al.)

(4) Na traumatische hersenbeschadiging bij muizen werd er een opmerkelijke stijging van de endocannabino´de 2-AG (2-arachidonioylglycerol) vastgesteld. Een hoge 2-AG-spiegel had een positief effect op de herstelling van hersenbeschadigingen. 2-AG en het cannabino´desysteem spelen mogelijk een zenuwbeschermende rol. (Bron: Uittreksel van Raphael Mechoulam, et al.)

(5) Voorbehandeling met twee verschillende synthetische cannabino´den kon bescherming bieden tegen twee oorzaken van zenuwbeschadigingen in celculturen. De twee neurotoxische chemicaliŰn werden toegediend nadat de cannabino´den verwijderd waren. De bescherming van de zenuwen door cannabino´den was dosisgebonden en werd geregeld door CB1-receptoren. (Bron: Uittreksel van Shou Yuan Zhaung, et al.)

(Bron: Programma en uittreksels van het 2001 ICRS Symposium over de cannabino´den).

Kort nieuws

VS: Oregon
In de staat Oregon zijn er tot nog toe ongeveer 2.300 vergunningen afgegeven voor medicinaal gebruik. Op een populatie van 3,4 miljoen is dat ongeveer 700 op 1 miljoen mensen, ofwel 0,7 op de 1.000. (Bron: American Medical News van 25 juni 2001).

Nieuwe cannabino´de-receptor
Experimenten met muizen tonen aan dat er een nieuwe cannabino´de-receptor in de hersenen aanwezig is die zich onderscheidt van de CB1 receptor. (Bron: Breivogels CS, et al. Mol Pharmacol 2001 Jul;60(1):155-163).

Portugal: Decriminalisering van drugs
Aan cannabis gerelateerde overtredingen, zoals gebruik, zullen vanaf juli 2001 niet langer als crimineel behandeld worden maar als een administratieve overtreding. Dit geldt ook voor andere drugs (Bron: EURopean Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction - www.emcdda.org/)

Groot BrittanniŰ: Waarschuwing in plaats van straf
Op 2 juli is in een Londense wijk een proefprojekt gestart om mensen die in bezit zijn van een kleine hoeveelheid marihuana, niet meer te verbaliseren maar een mondelinge waarschuwing te geven. Het projekt dat zes maanden duurt, gebeurt volgens de overheid niet uit tolerantie maar om de administratieve afdelingen te ontlasten. (Bron: PA News van 2 juli 2001, Associated Press van 5 juli 2001)

Duitsland: Minister van justitie Hamburg
Minister van justitie van deelstaat Hamburg, Lore Maria Peschel-Gutzeit (Sociaal Democratische Partij), doet een oproep voor een radikale ommekeer in de behandeling van terminale patiŰnten. Onder meer het gebruik van cannabis moet worden toegestaan aan deze patiŰnten. (Bron: Berliner Kurier van 18 juni 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.