Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 23 augustus 2017

Authors

Polen — Een nieuwe wet voor het medicinaal gebruik van cannabis zal binnen drie maanden van kracht zijn

Op 21 juli ondertekende president Andrzej Duda een wet, dat vantevoren door het parlement was goedgekeurd. Daarna zal het mogelijk zijn, medicijnen op basis van cannabis met een recept in de apotheek te kopen „Onder de nieuwe regels moeten patiënten een vereenvoudigde toegang tot cannabis hebben, om symptomen van bepaalde ziektes te behandelen, zoals chronische pijn, Misselijkheid en braken als gevolg van chemotherapie, Multiple sclerose en epilepsie”, volgens de wet.

Het was oorspronkelijk in het wetsvoorstel, dat het patiënten met een vergunning toestaat, hun eigen cannabis voor persoonlijk gebruik te mogen kweken. Volgens de goedgekeurde versie van de wet, worden cannabis bloemen geïmporteerd uit het buitenland. Ze worden gebruikt als grondstof voor farmaceutische preparaten. Vervolgens kunnen artsen die medicijnen voorschrijven. De wet werd gesteund door 440 van de 460 afgevaardigden van de SEIM, het Poolse Parlement, ultimo juni 2017. De wet treedt in werking binnen drie maanden.

RMF24 of 21 July 2017

112 international of 21 July 2017

Wetenschap/Mens — Cannabis kan volgens een enquete behulpzaam zijn bij de ziekte van Parkinson

Cannabis kan volgens een enquete, die door wetenschappers aan de staats universiteit van Colorado is uitgevoerd, nuttig zijn bij de ziekte van Parkinson.Een anonieme vragenlijst werd van 15 februari tot 15 oktober 2016 op de webpagina’s van de Michael j. Fox Foundation en de National Multiple Sclerosis Society geplaatst. De vragenlijst is ingevuld door 595 deelnemers, met inbegrip van 76% met de ziekte van parkinson (PD) en 24% met multiple sclerose (MS).

Huidige gebruikers melde een hoge werkzaamheid van cannabis in een kracht van 6.4 op een schaal van 0-7 en 59% en gaven aan dat zij voorgeschreven medicatie konden verminderen na begin van cannabisgebruik. Huidige cannabisgebruikers waren jonger en rapporteerde een lager niveau van invaliditeit, specifiek in stemming, het geheugen en uitputting. De auteurs concludeerden dat “cannabis positieve effecten op stemming, geheugen, de uitputting en het gewicht heeft bij mensen met PD en MS”.

Kindred JH, Li K, Ketelhut NB, Proessl F, Fling BW, Honce JM, Shaffer WR, Rudroff T. Cannabis use in people with Parkinson's disease and Multiple Sclerosis: A web-based investigation. Complement Ther Med. 2017;33:99-104.

Kort nieuws

IACM — Nieuwe publikaties over cannabis en cannabis onderzoek

Nieuwe artikelen werden gepubliceerd in CCR, het partner-tijdschrift van de IACM :

”Cannabis as a Substitute for Opioid-Based Pain Medication: Patient Self-Report” by Reiman Amanda, Welty Mark, and Solomon Perry,

”A Guide to the National Academy of Science Report on Cannabis: An Exclusive Discussion with Panel Members” by Daniele Piomelli, Ziva Cooper, Donald Abrams, Igor Grant, and Sachin Patel,

”An Update on Safety and Side Effects of Cannabidiol: A Review of Clinical Data and Relevant Animal Studies” by Kerstin Iffland and Franjo Grotenhermen,

”Prevalence and Correlates of Cannabis Use in Outpatients with Serious Mental Illness Receiving Treatment for Alcohol Use Disorders” by Jordan Skalisky, Emily Leickly, Oladunni Oluwoye, et al.,

”Anti-Inflammatory Activity in Colon Models Is Derived from Δ9-Tetrahydrocannabinolic Acid That Interacts with Additional Compounds in Cannabis Extracts” by Nallathambi Rameshprabu, Mazuz Moran, Ion Aurel, et al.,

”N-Arachidonoyl Dopamine: A Novel Endocannabinoid and Endovanilloid with Widespread Physiological and Pharmacological Activities” by Urszula Grabiec and Faramarz Dehghani,

”The Use of Cannabis by Patients with Sickle Cell Disease Increased the Frequency of Hospitalization due to Vaso-Occlusive Crises” by Samir K. Ballas.

Wetenschap/Mens — Cannabis gebruik in de pubertijd is niet geassocieerd met verlaagde intelligentie tijdens tweelingstudies.

In een onderzoek met 1.989 tweelingen uit de Verenigde Staten word cannabis gebruik niet geassocieerd met een aanzienlijke verandering van het intelligentiequotiënt (IQ) of de executieve functies. De frequentie van cannabisgebruik en cannabis afhankelijkheid werd beoordeeld op 18-jarige leeftijd. Het IQ is getest op 5, 12 en 18-jarige leeftijd. De auteurs concluderen dat “het gebruik op korte termijn van cannabis bij adolescentie veroorzaakt geen afwijkend IQ of vermindering van de executieve functies, ook niet wanneer het gebruik van cannabis het niveau van afhankelijkheid bereikt.”

Psychologisch Instituut, Staats Universiteit van Arizona, Tempe, USA.

Meier MH, et al. Addiction. 2017 Jul 22.[in press]

Wetenschap/Mens — Zwaar cannabis gebruik in de pubertijd heeft geen invloed op het volume van de hippocampus.

In een studie met 20 zware cannabis gebruikers (leeftijd 18-24 jaar) en 23 gezonde vrijwilligers, welke allen aan het begin van de studie werden onderzocht en drie jaar later, bleek dat cannabis geen invloed heeft op het volume van de hippocampus. De hippocampus is een hersenstructuur die belangrijk is voor het geheugen. De gebruikers begonnen met het roken van cannabis rond hun 16e en rookte ongeveer 5 dagen per week.

Kliniek voor Psychiatrie, Universiteit van Amsterdam, Nederland.

Koenders L, et al. J Psychopharmacol. 2017(8):1027-1034.

Wetenschap/Cellen — Endocannabinoïden verlengen de overlevingsverwachting van zenuwcellen bij HIV

Endocannabinoïden anandamide en 2-AG beschermen de zenuwcellen van de hersenen, welke worden blootgesteld aan de schadelijke effecten van tat (transactivator van transcriptie). Tat is een eiwit dat word geproduceerd door het HIV-1 virus, welke ervoor zorgt dat de productie van het virus word verbetert. Auteurs schrijven dat het endocannabinoïde systeem “veelbelovende doelen bezit voor de behandeling van neurodegeneratieve aandoeningen welke verband houden met het HIV-1 virus.”

Instituut voor Psychologie en Neurowetenschappen, Universiteit van North Carolina, Chapel Hill, USA.

Xu C, et al. Mol Cell Neurosci. 2017;83:92-102.

Wetenschap/Mens — Het aantal cannabinoidereceptoren en de concentratie van cannabinoiden variëren met de leeftijd

Zowel bij ratten als bij mensen variëren de niveaus van de endocannabinoïde anandamide en 2-AG (arachidonoylglycerol) en de expressie van het GPR55 receptor varieert van leeftijd in hersengebieden, welke relevant zijn voor de pijnperceptie.

School of Life Sciences, Nottingham, Groot Britannie.

H-T Kwok C, et al. Pain. 2017 Aug 1. [in press]

Wetenschap/Mens — De CB2 receptor is betrokken bij lever ontsteking HIV patiënten.

Bij 166 patiënten, welke zijn geïnfecteerd met het hepatitis C of HIV virus, is een bepaalde variant van de cannabinoide-2 receptor (CB2 receptor) geassocieerd met een hoger risico op een ernstige leverontsteking

Institut für Seelische Gesundheit und öffentliche Medizin, Universität von Campania Luigi Vanvitelli, Napels, Italie.

Sagnelli C, et al. PLoS One. 2017;12(7):e0181890.

Wetenschap/Dier — Interferon-gamma beïnvloed stemming door modulatie van het CB1 receptor

In een muizenmodel met multiple sclerose (experimentele auto-immune encefalomyelitis) bleek interferon gamma, een modulator van de ontsteking, de stemming van de dieren te beïnvloeden. Dit effect werd uitgeoefend door modulatie van de functie van de CB1-receptoren.

IRCCS Fondazione Santa Lucia, Rome, Italie.

Mandolesi G, et al. Neurobiol Dis. 2017 Jul 27. [in press]

Wetenschap/Dier — De endocannabinoïde 2-AG induceert een zenuwcel reparatie bij een muismodel met MS

Een toename van de concentratie van het endocannabinoide 2-AG (2-Arachidonylglycerol) in een muismodel met multiple sclerose (Lymfkliertest Enzephalomyelitis) induceerde een reparatie van de zenuwcellen. De remming van de afbraak van 2-AG resulteerde in een remyelination, bouwt myeline weer op, dat sommige zenuwcellen omringt en is verstoord bij multiple sclerose.

Afdeling voor functionele en systematische Neurobiologie, Cajal-Institut, CSIC, Madrid, Spanje.

Feliu A, et al. J Neurosci. 2017 Jul 27. [in press]