[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 15 Mei 2001

Wetenschap/Groot BrittanniŽ: Vier Phase II onderzoeken met cannabis succesvol

GW Pharmaceuticals zegt bemoedigende resultaten te hebben bereikt met de Phase II klinische onderzoeken met cannabis en gaat het programma thans uitbreiden met Phase III onderzoeken.

De firma heeft 12 miljoen pond geÔnvesteerd in haar onderzoek en hoopt haar eerste voorschrijfbaar medicijn op basis van cannabis in 2003 op de markt te brengen. Bij de onderzoeken kregen patiŽnten een op cannabis gebaseerd medicijn in sprayvorm onder de tong.

Dr. Geoffrey Guy, voorzitter van GW Pharmaceuticals zei: "De gegevens uit de vier Phase II onderzoeken bij circa 70 personen zijn positief en bemoedigend. PatiŽnten hebben er duidelijk baat bij." De resultaten toonden belangrijke vermindering van pijn, van spierkrampen en blaasdysfuncties, evenals een verbeterde NEUROlogische functie.

Guy verklaarde dat de firma de toelating gekregen had van het Canadese gezondheidsministerie om met onderzoeken te beginnen in Canada.

(Bron: Reuters van 2 mei 2001)

Frankrijk: Medicinaal gebruik van cannabis voor de rechtbank

Op 3 mei onderzocht de burgerlijke rechtbank van Parijs de vraag over medicinaal gebruik van cannabis door twee patiŽnten die lid zijn van de Mouvement de lťgalisation contrŰlťe (MLC, Beweging voor gekontroleerde legalisering).

In naam van 10 personen met ongeneeslijke ziekten had de MLC in 1998 gepleit voor de invoer van 10 kilogram cannabis door het Gezondheidsministerie. Gezondheidsminister Bernard Kouchner antwoordde niet en het MLC richtte zich tot de burgerlijke rechtbank.

De vertegenwoordiger van de overheid verwierp de eisen van de MLC. Volgens de overheid kan overeenkomstig de internationale verdragen het verzoek van de twee patiŽnten om cannabis in te voeren voor therapeutische doeleinden, niet inwilligen.

Vonnis van de zes rechters wordt verwacht op 29 mei.

(Bron: AFP van 2 mei 2001, AP van 3 mei 2001)

Canada: Bezorgdheid bij de Canadian Medical Association

De Canadian Medical Association (CMA) drukte zijn bezorgdheid uit in een antwoord op het regelingsvoorstel van het gezondheidsministerie aangaande medicinaal gebruik van cannabis. Het voorstel breidt het aantal ziekten uit waarbij cannabis kan gebruikt worden en wijzigt de rol van de arts terzake.

De CMA roept de overheid op om haar inspanningen om de klinische waarde van de aktieve elementen van marihuana vast te stellen in plaats van richtlijnen te ontwikkelen voor het gebruik. "We begrijpen dat er grote druk staat op Volksgezondheid Canada en we zijn bereid samen te werken met het departement aan om de parameters voor verstandig medicinaal gebruik van marihuana te bepalen," zei Dr. Barrett, voorzitter van de CMA.

Volgens de CMA zijn artsen niet bevoegd om patiŽnten raad te geven omtrent cannabisgebruik, meer bepaald wat de doses betreft, de wisselwerking ervan met andere drugs, of de invloed ervan op andere bepaalde medische condities.

Inmiddels liet de Canadian Association of Chiefs of Police weten dat de politie geen probleem heeft met het medicinaal gebruik van marihuana.

(Bronnen: CMA nieuwberichten van 8 mei 2001, CNN Newswire van 8 mei 2001, Toronto Sun van 8 mei 2001)

Kort nieuws

Oostenrijk: Medicinaal gebruik
Een 43-jarige AIDS patiŽnt kreeg toelating van een rechter om voor therapeutise redenen cannabis te telen en te gebruiken. Verschillende medische deskundigenverklaringen steunden het gebruik van cannabis door de man uit Wels, die reeds meerdere keren veroordeeld was wegens het bezit van cannabis. (Bron: ORF van 1 mei 2001)

Wetenschap: NEUROpatische pijn
Onderzoekers van Novartis in Londen (GB) onderzochten de effecten van cannabinoÔde agonists bij hyperalgesia in een ratmodel van NEUROpatische pijn. De resultaten tonen aan dat cannabinoÔds een hoog potentieel bezitten en een probaat middel zijn tegen hyperalgesia. Deze activiteit wordt geregeld via enerzijds het centraal zenuwstelsel en anderzijds via de periferie. (Bron: Fox A, et al. Pain 2001 May;92(1-2):91-100.)

Groot BrittanniŽ: Schotland
De Schotten zijn voorstanders van het voorschrijven van cannabis. Uit een peiling door de krant Herald bleek dat 64 % van de ondervraagden vinden dat de drug op voorschrift verkrijgbaar moet zijn, terwijl een bijkomende 15 % vindt dat het voor algemeen gebruik vrijgemaakt moet worden. In december 2000 vroegen 8 op 10 artsen naar het recht op cannabis voor te schrijven aan hun patiŽnten. (Bron: Comtex Newswire van 8 mei 2001)

VS: Oregon
Ongeveer 1.600 inwoners van Oregon bezitten een vergunning om legaal cannabis te gebruiken voor de behandeling van specifieke ziektebeelden. De wet van 1998 staat, aan de patiŽnten die gekwalificeerd zijn voor vergunning, het bezit toe van maximum 3 ounces (1 ounce = 283 gram) cannabis. (Bron: Register-Guard van 8 mei 2001)

VS: Nevada
De overheid meldde op 7 mei dat er geen budget is om een begin te maken aan het medicinale marihuana programma dat met grote meerderheid werd goedgekeurd door de kiezers in 1998 en 2000. Er werd gesteld dat de nodige 30.000 dollar voor de opstart, niet beschikbaar zijn. (Bron: Las Vegas Review-Journal van 8 mei 2001)

Nederland: Drive-in shops
De Nederlandse overheid heeft plannen om volgend jaar twee drive-in shops te openen waar "drugtoeristen" marihuana en hasj kunnen kopen. Het stadbestuur van Venlo stelt dat daarmee de Duitsers die via de Zuidnederlandse grens naar de stad komen voor drugs, gemakkelijker bediend kunnen worden. Zij willen op die manier ook verhinderen dat de "drugtoeristen" in Nederland blijven rondhangen. Cannabis is juridisch-technisch gezien illegaal in Nederland, maar de overheid gedoogt het gebruik van cannabis, die openlijk verkocht wordt in kleine hoeveelheden. (Bron: Associated Press van 2 mei 2001)

VS: VN-drugbeleid
De VS verloren hun zetel in de International Narcotics Control Board. Ze hadden een derde termijn voorgesteld voor de Amerikaanse afgevaardigde Herbert Okun, die ooit vice-president was van de Board, maar hij werd weggestemd. De 13 leden tellende INCB houdt toezicht op de naleving van de VN drugconventies voor drugsmisbruik. (Bron: AP van 7 mei 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.