Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 30 mei 2017

Authors

Chili — Apotheken beginnen met de verkoop van cannabis

Apotheken in de hoofdstad Santiago zijn met de verkoop van op cannabis gebaseerde medicijnen begonnen. Dit is de eerste keer, dat zo’n behandeling in de apotheek in Latijns America wordt aangeboden, verklaarde de erkende ondernemers op 10 mei.

De canadese cannabisproducent en verkoper Tilray verklaarde, dat er een partnerschap met de lokale onderneming Alef Biotechnology, die een licentie van de chileense regering bezit, aangegaan is. Chili legaliseerde het medicinaal gebruik van cannabis in het jaar 2015 en behoord tot een aantal latijnsamerikaanse landen, die na de wet, de teelt, de verdeling en de consumptie van cannabis verbieden, vrijgeven

Reuters of 10 May 2017

Wetenschap/Mens — Depressie komt vaker voor bij pijnpatiënten die zijn behandeld met opiaten, dan bij cannabisgebruikers

In een studie met 880 chronische pijnpatiënten, die in verschillende centra in Israel behandelt werden, kregen degene, die opiaten voorgeschreven kregen, vaker depressies of angsten als degene, die met cannabis werden behandeld. Van alle deelnemers kregen 474 opiaten, 329 cannabis en 77 zowel opiaten alsook cannabis. Depressies en angsten werden met behulp van twee bestaande vragenlijsten voor depressie en gegeneraliseerde angststoornissen verkregen.

De incidentie van depressie bij patiënten met de opiaten groep bedroeg 57,1%, in de cannabisgroep 22,3 % en bij hun, die beide medicaties kregen 51,4 %. Het aandeel voor angst was 48,4 %, 21,5 % circa 38,7 %. De auteurs concludeerde, dat „de incidentie voor depressie en angst bij chronische pijnpatiënten, die verschillende opiaten kregen, hoger is, in vergelijking met hun die, medicinale cannabis gebruikte. Deze bevindingen, dienen in acht te worden genomen, als er beslist wordt, wat de aangemeten behandelingsvorm bij chronische pijn is, in het bijzonder bij hun, die een risico voor depressie en angst hebben“.

Feingold D, Brill S, Goor-Aryeh I, Delayahu Y, Lev-Ran S. Depression and anxiety among chronic pain patients receiving prescription opioids and medical marijuana. J Affect Disord. 2017;218:1-7.

Wetenschap/Dier — Lage dosis THC herstellen de geestelijke capaciteit bij oude muizen

In een studie met muizen in de leeftijd van 12 en 18 maanden keerde lage dosis THC de leeftijdsgebonden afnemende mentale prestaties om. Deze resultaten werden medegedeeld door wetenschappers aan de Universiteit van Bonn (Duitschland) en de Hebreeuwse Universiteit van Jerusalem (Israel). In het algemeen tonen muizen in de leeftijd van 12 maanden al cognitieve tekorten. De muizen kregen de THC met een tijdruimte van 4 weken toegediend.

De behandeling met THC resulteerde in een herstel van het patroon van genen-transcriptie in de hippocampus, een bepaalde regio in de hersenen, op een wijze, dat de expressieprofielen die bij de met THC-behandelde muizen in de leeftijd van 12 maanden grotendeels overeenkwamen met die van THC-vrije dieren in de leeftijd van 2 maanden. Bij de gen-transcriptie werd een DNA-volgorde van een RNA-Polymerase gezien en een RNA gevormd. Deze werking was afhankelijk van de CB1-Receptoren. De auteurs concludeerde, dat de „Herstel van de CB1 signaalgeving bij oudere personen mogelijk een effectieve strategie is voor de behandeling van leeftijdsgebonden cognitieve stoornissen “. De wetenschappers willen een klinische studie doorvoeren, om te zien, of zulke effecten ook bij mensen bereikt kunnen worden.

Bilkei-Gorzo A, Albayram O, Draffehn A, Michel K, Piyanova A, Oppenheimer H, Dvir-Ginzberg M, Rácz I, Ulas T, Imbeault S, Bab I, Schultze JL, Zimmer A. A chronic low dose of Δ(9)-tetrahydrocannabinol (THC) restores cognitive function in old mice. Nat Med. 2017 May 8. [in press]

Kort nieuws

IACM — Nieuwe publicaties over cannabis en cannabinoiden onderzoek

Nieuwe artikelen werden gepubliceerd in de CCR, het partner-tijdschrift van de IACM:

A Conversion of Oral Cannabidiol to Delta9-Tetrahydrocannabinol Seems Not to Occur in Humans en The Clinical Significance of Endocannabinoids in Endometriosis Pain Management

VS — Het parlement van de staat Vermont staat het recreatieve gebruik van cannabis toe

De wetgever van Vermont heeft op 10 Mei een wetsvoorstel aangenomen, die de legalisering van cannabis voor recreatieve consumptie toestaat. Als de gouverneur geen Veto indient, wordt de staat de negende, die cannabis legaliseert, en de eerste, die dit door de wetgever en niet door een referendum van de kiezers voor elkaar heeft gekregen.

Reuters of 10 May 2017

Israël — Tweede Internationale Medicinale Cannabis Conferentie van Cann10

Cann10 organiseert zijn tweede International Medical Cannabis Conference, die van 4 tot 6 Juni in Tel Aviv, Israel, plaats vindt.

Cann10 conference website

Wetenschap/Mens — Cannabis werkzaam bij Tourette-Syndroom in een case-rapport

De auteurs onderzochten retrospectief de werkzaamheid en verdraagzaamheid van cannabis bij 19 volwassenen met het tourette-syndroom. De tic-waarden namen rond de 60 % af en 18 van de 19 deelnemers waren minstens duidelijk verbeterd.

Het ziekenhuis voor zieke kinderen, Universiteit van Toronto, Canada.

Abi-Jaoude E, et al. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 2017 May 3. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabisconsumptie kan het ongevallenrisico bij oudere volwassenen verhogen

In een studie met 14.715 mensen in de leeftijd van 50 jaar of ouder bedroeg het ongevallenrisico in het afgelopen jaar 18,9 % voor niet-consumenten en 28,8 % voor cannabisconsumenten.

Universiteit van Texas an der Austin School of Social Work, USA.

Choi NG, et al. Am J Drug Alcohol Abuse. 2017:1-9.

Wetenschap/Dier — Endocannabinoiden kunnen het door bestraling veroorzaakte longletsel verbeteren

De remming van de afbraak van endocannabinoïden door een FAAH inhibitor (URB937) verbeterde de gevolgen voor de longen bij muizen na een bestraling in de borstregio. De endocannabinoide beïnvloeden niet de werkzaamheid van de bestraling op de tumorcontrole.

Sichuan Universiteit, Chengdu, China

Li R, et al. Inflammation. 2017 May 6. [in press]

Wetenschap/Cellen — De activering van de CB2-Receptoren kan bij botkanker nuttig zijn

Onderzoek met kankercellen in de botten (Osteosarcoom) toont, dat zowel een stimulering van de CB2-Receptoren als ook een activering van de Vanilloid-2-Receptoren „op de zelfde signaalwegen werken kan, om de gelijke werking te bereiken, wat op het endocannabinoide-/endovanilloide-systeem een nieuw therapeutisch aangrijppunt voor osteosarcoom betekend“.

Tweede Universiteit van Napels, Italie.

Punzo F, et al. Oncotarget. 2017 Apr 13. [in press]