Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 16 april 2001

Authors

Canada — Minister van volksgezondheid wil medicinaal gebruik van cannabis vergemakkelijken.

Canada zal het bezit en de teelt van marihuana voor medicinale doeleinden vergemakkelijken, zei de Canadese minister van volksgezondheid Allan Rock op 6 april. De regering zal op 31 juli de nieuwe regeling invoeren.

Rock stond aan de Canadezen in mei 1999 eerst toe cannabis medicinaal te gebruiken en 220 mensen kregen een uitzonderingsmaatregel op de wetgeving. Maar het hoogste gerechtshof van Ontario vonniste in juli 2000 dat de federale overheid de procedure van toekenning van de uitzonderingsmaatregel moet verduidelijken.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel moeten patiënten nog steeds een uitzonderingsverzoek op het algemeen verbod indienen, maar de nieuwe regels zouden de huidige hoeveelheidsgrens voor persoonlijk gebruik doen vervallen. Die vastgestelde limiet wordt vervangen door individuele aanbevelingen van de arts, wat in feite neerkomt op een voorschrift voor marihuana.

Patiënten zouden ook de mogelijkheid krijgen iemand te kiezen die voor hem/haar kan kweken. Hernieuwing van het uitzonderingsverzoek zou voortaan ook jaarlijks gebeuren in plaats van halfjaarlijks zoals nu nog het geval is.

(Bron: Reuters van 6 april 2001)

Wetenschap — Endocannabinoïden zijn betrokken bij de sturing van de eetlust.

Uit nieuw onderzoek blijkt dat endocannabinoïden deel uitmaken van de complexe hersenfunctie die bepaalt wanneer en hoeveel we eten. Het is al enige tijd bekend dat leptine het sleutelhormoon is voor de regeling van het circuit in de hypothalamus dat verantwoordelijk is voor de eetlustcontrole.

Leptine vermindert voedselopname door het verhogen van de eetlustverminderende factoren en het verlagen van de eetlustversterkende factoren. De ontdekking dat endocannabinoïden (anandamide en 2-arachidonyl glycerol) betrokken zijn in dit proces, helpt verklaren waarom mensen honger krijgen na gebruik van cannabis of THC en waarom het patiënten helpt die aan eetlust- en gewichtsverlies lijden.

In een studie die gepubliceerd werd in het tijdschrift Nature, stelden onderzoekers dat muizen zonder CB1 cannabinoïde receptoren, minder aten dan normale muizen. En wanneer de gewone muizen de cannabinoïde receptor antagonist SR141716A - die de reactie van de endocannabinoïden blokkeert - toegediend kregen, aten zij ook minder dan normaal. Daarbij werd de verminderde leptineconcentratie geassocieerd met een verhoging van het endocannabinoïdepeil in de hypothalamus, en toediening van leptine verminderde de endocannabinoïdeconcentratie.

Deze vaststellingen wijzen erop dat endocannabinoïden in de hypothalamus CB1 receptoren kunnen activeren om de voedselopname te onderhouden, en dat zij onafhankelijk kunnen werken van de aanwezigheid van andere eetlustversterkende substanties.

(Bronnen: Di Marzo V, et al. Leptin-regulated endocannabinoids are involved in maintaining food intake. Nature 2001;410:822-825; AP van 11 april 2001)

Kort nieuws

IACM — Veelgestelde vragen

Een nieuwe dienst van de IACM website biedt de mogelijkheid om vragen te stellen en de antwoorden op veelgestelde vragen te bekijken. De eerste vraag is: "Zwangerschap: Is cannabis/THC schadelijk voor de foetus als het gebruikt wordt tijdens de zwangerschap ?" De volgende vragen die beantwoord zullen worden zijn: "Interacties: Is er een interactie tussen cannabis/THC en andere middelen die voor de behandeling van ziekten toegediend worden ?" en "Astma: Hoe zou cannabis/THC kunnen gebruikt worden om astma te behandelen ?" Meer op: http://www.cannabis-med.org/

Wetenschap — HIV/AIDS onderzoek

Op 3 april werd in Californië het eerste onderzoek naar medicinaal gebruik van cannabis door de VS overheid goedgekeurd. Het gezondheidscentrum van San Mateo County zal 60 HIV en AIDS patiënten die lijden aan neurologische stoornissen, voorzien van cannabissigaretten. Dr. Dennis Israelski, hoofd van de dienst infectieziekten in de diverse ziekenhuizen van de County, leidt het onderzoek. De VS Drug Enforcement Administration (DEA) keurde het onderzoek goed op 22 november 2000. (Bronnen: AP van 4 april 2001, IACM-Berichten van 26 november 2000)

Wetenschap — Misselijkheid en braken

Canadese onderzoekers van de Wilfrid Lauier Universiteit in Waterloo, Ontario, toonden in een diermodel met anticiperende misselijkheid en braken aan dat THC deze vorm van misselijkheid kan voorkomen. Hun onderzoek dat gebaseerd is op de braakreacties van muskusratten, werd gepubliceerd in Neuroreport. Kokhalzen veroorzaakt door een injectie met lithium chloride werd volledig onderdrukt door een voorbehandeling met een matige dosis THC. Hiermee wordt het eerste experimentele bewijs geleverd ter ondersteuning van de rapporten die melden dat THC anticiperende misselijkheid en braken onderdrukt. (Bron: parker LA, Kemp SW. Tetrahydrocannabinol (THC) interferes with conditioned retching in Suncus murinus: an animal model of anticipatory nausea and vomiting (ANV). Neuroreport 2001;12(4):749-751.)

Wetenschap — Pijn

Onderzoekers van de Virginia Commonwealth Universiteit in Richmond-VS, bestudeerden de effecten van een korte termijn blootstelling aan THC, aan morfine, en aan een combinatie van de twee, op de receptordensiteit in een muismodel. Zij toonden aan dat de opioïde receptoren aanzienlijk verminderd waren bij de muizen die morfine toegediend kregen, terwijl deze reductie niet voorkwam bij muizen die een combinatie van beide drugs toegediend kregen. De onderzoekers besloten dat een combinatie van THC en morfine de pijnstillende eigenschappen behoudt zonder wijzigingen te veroorzaken in de receptoren die tolerantie in de hand werken. (Bron: Cichewicz DL, et al. Changes in opioid and cannabinoid receptor protein following short-term combination treatment with delta(9)-tetrahydrocannabinol and morphine. J Pharmacol Exp Ther 2001;297(1):121-127.)

Wetenschap — Blokkering van de THC-effecten

SR141716A, een CB1 cannabinoïde receptor antagonist die in 1994 ontwikkeld werd, is voor het eerst toegediend aan mensen. 63 gezonde mannen kregen verschillende doses SR141716A of een placebo toegediend en rookten twee uren daarna een marihuanasigaret. SR141716A veroorzaakte bij bepaalde doses een blokkering van de marihuana-effecten. Hoofd van het onderzoeksteam Dr. Marilyn Huestis van NIDA (National Institute on Drug Abuse), zei dat de vaststellingen zullen bijdragen aan het vinden van een mogelijke behandeling van mensen die aan marihuana verslaafd zijn, voor de behandeling van overgewicht en schizofrenie en de verbetering van de geheugenfuncties. (Bron: Huestis M, et al. Blockade of effects of smoked marijuana by the CB1-selective cannabinoid receptor antagonist SR141716. Arch Gen Psychiatry 2001;58:322-328.)