Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 februari 2016

Authors

Wetenschap/Mens — patiënten met migraine kunnen volgens een observationele studie baat hebben met het gebruik van cannabis

Door het medisch gebruik van cannabis kan de frequentie van migraine worden verminderd volgens onderzoek door wetenschappers van het Instituut voor Klinische Farmacie aan de Universiteit van Colorado in Aurora en andere medische instellingen van Colorado. Zij voerden een retrospectieve analyse met fiches van 121 volwassenen met een primaire migraine hoofdpijn diagnose, wanneer een migraine behandeling of profylaxe van cannabis was aanbevolen door een arts van januari 2010 tot september 2014, en die later nog een keer de arts hadden bezocht.

De migraine aanvallen nam door cannabis met een gemiddelde van 10,4 tot 4,6 per maand af. De meeste patiënten gebruikte dagelik meer dan één vorm van cannabis en ter voorkoming van migraineaanvallen. Positieve effecten werden gerapporteerd door 48 patiënten (39,7%), waarbij het meest voorkomende effect de daling van migraine, het aantal aanvallen (24 patiënten [19,8%]) en verminderde migraine-aanvallen (14 patiënten [11,6%]) was.

Rhyne DN, Anderson SL, Gedde M, Borgelt LM. Effects of Medical Marijuana on Migraine Headache Frequency in an Adult Population. Pharmacotherapy. 2016 Jan 9. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabis olie kan helpen bij de behandeling van de symptomen bij de ziekte van Alzheimer

Waanvoorstellingen, agressie, prikkelbaarheid en andere symptomen bij dementie kunnen worden verlaagd door het gebruik van cannabisolie. Dat schrijven de onderzoekers van het Abarbanel Medisch Centrum in Bat-Yam en de Sackler Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Tel Aviv (Israël) in het Journal of Alzheimer’s Disease. Elf patiënten met de ziekte van Alzheimer werden in een open 4 weken durende prospectieve studie opgenomen.

Tien patiënten voltooiden het onderzoek. Er waren aanzienlijk verminderde waarden in de algemeen klinische indruk (6,5 na 5,7) en de Neuropsychiatrische Inventory gevonden ( 12,8 na 44,4). Er waren reducties in de volgende aspecten: waanvoorstellingen, onrust / agressie, prikkelbaarheid, lusteloosheid, slaapproblemen en stress voor de zorgverleners. De auteurs concludeerden dat de toevoeging van cannabisolie bij patiënten met de ziekte van Alzheimer “een veilige en veelbelovende behandeling optie kan zijn. ‘

Shelef A, Barak Y, Berger U, Paleacu D, Tadger S, Plopsky I, Baruch Y. Safety and Efficacy of Medical Cannabis Oil for Behavioral and Psychological Symptoms of Dementia: An-Open Label, Add-On, Pilot Study. J Alzheimers Dis. 2016 Jan 12. [in press]

Wetenschap/Mens — Cannabis verminderd neuropathische pijn bij patiënten met multiple sclerose in een open studie

Een behandeling met het cannabisextract Sativex resulteerde in een vermindering van de pijn bij patiënten met multiple sclerose. Dit is een gevolg van het onderzoek van de IRCCS Centro Neurolesi “Bonino Pulejo” in Messina (Italië). Wetenschappers hebben 20 MS-patiënten (10 met en 10 zonder neuropathische pijn) in de studie. Zij gingen door voor en na een 4-weekse behandeling met Sativex, een specifieke klinische en neurofysiologische evaluatie.

Een maand lang medicatie bij MS-patiënten met neuropathische pijn, verminderde de pijn aanzienlijk, de hoeveelheid pijn en een betere kwaliteit van leven. Interessant, gingen deze effecten gepaard met specifieke veranderingen in de communicatie van zenuwcellen. De auteurs concludeerden dat de gegevens suggereren dat “Sativex MS-gerelateerde neuropathische pijn effectief kan verbeteren, mogelijk door het effect van specifieke corticale wegen”.

Science/Human: Cannabis reduced neuropathic pain in patients with multiple sclerosis in an open study

Russo M, Naro A, Leo A, Sessa E, D'Aleo G, Bramanti P, Calabrò RS. Evaluating Sativex® in Neuropathic Pain Management: A Clinical and Neurophysiological Assessment in Multiple Sclerosis. Pain Med. 2016 Jan 13. [in press]

Wetenschap Frankrijk — Een FAAH remmer veroorzaakte de dood van een man in een Fase I studie

Johnson & Johnson hebben internationale studies met de experimentele inhoud BIA 10-2474 van het Portugese farmaceutische bedrijf Bial onderbroken, hun Fase I studie met gezonde vrijwilligers in Frankrijk resulteerde in een hersendood en verblijf in het ziekenhuis bij 5 andere deelnemers. Franse ambtenaren hebben de Bial studie waar 90 mensen deel aan namen, die een dosis van het geneesmiddel in hadden genomen afgesloten, die bij stemming en angststoornissen en bewegingsstoornissen geassocieerd met neurologische aandoeningen invloed had. BIA 10-2474 is een FAAH remmer. Deze synthetische modulatoren van het endocannabinoïdensysteem de activiteit van FAAH (vetzure amide), dat verantwoordelijk is voor de afbraak van endocannabinoidanandamide (AEA, arachidonylethanolamide) remt, waardoor de concentratie te verhogen tot het endocannabinoïdensysteem stimuleren.

“FAAH is verantwoordelijk voor de afbraak van vele andere vetzuren,” zei Dr. Franjo Grotenhermen, Managing Director van de IACM. “Het verhoogt niet alleen de concentratie van anandamide, maar ook concentraties van andere vetzuuramiden. Het werkingsmechanisme verschilt van dat van THC, dat bindt aan de cannabinoïde receptoren. Synthetische Modulators van het endocannabinoïde systeem verschilt van cannabinoïden of cannabis met betrekking tot hun mogelijke bijwerkingen. “” Zonder adequate informatie, is het onmogelijk elke realistische theorie te ontwikkelen met betrekking tot de oorzaken van de toxiciteit, “zei Dr Daniele Plomelli, hoogleraar anatomie en neurobiologie aan de Universiteit van Californië. “Verschillende structureel verschillende FAAH-remmers werden getest eerder 1 klinische fase studies over de veiligheid bij de mens in de streng. Deze omvatten stoffen van Sanofi, Pfizer, Merck, Johnson en Johnson en anderen. Al deze FAAH remmers bleken bij mensen veilig. ‘

Reuters of 21 January 2016

Press release by Cannabis and Cannabinoid Research of 19 January 2016

Kort nieuws

Mexico — Een wetsvoorstel over medicinale cannabis zal passeren op het Congres in mei

Een wetsvoorstel dat het medisch gebruik van cannabis zou toestaan, moeten door het Mexicaanse Congres in mei worden aangenomen. Er is steun van diverse partijen, en er waren een aantal publieke discussies over cannabis, wat de wetgever zou hebben overtuigd, verklaarde de senator van de regerende partij, die de wet had voorgesteld.

Reuters of 21 January 2016

IACM — Medical Cannabis Declaration

Om te adverteren voor de Medical Cannabis Declaration, wordt een korte film voor de Website van Medical Cannabis Declaration, gemaakt, waarin een aantal patiënten over hun ervaringen zullen spreken en wat op Cannabis-gebaseerde medicijnen voor hun betekenen, Experts en artsen leveren informatie voor de wetenschap als ook mensen uit vele landen in hun moedertaal „ja tot Cannabis als Medicijn“ zullen zeggen. Als jij uit Oost Europa, Azië of Afrika komt en deze zin in je moedertaal wil zien in de film, contacteer ons dan a.u.b. info@medicalcannabisdeclaration.org

Wetenschap/Mens — tabak en alcohol wordt over het algemeen meer gebruikt als cannabis

Uit een studie met 2835 leerlingen van de 12e klas bleek dat alcohol het meest gebruikte is, met de meerderheid van de deelnemers die meerdere substanties gebruikte, gebruikte men meer alcohol als tabak en cannabis.

Instituut voor Gezondheid en Kinesiologie, A & M University of Texas, USA.

Barry AE, et al. J Sch Health 2016;86(1):31-8.

Wetenschap/Mens — Geen effect van cannabisgebruik op de intelligentie van jongeren volgens een tweelingen-studie

Het doel van een nieuwe studie was om de relatie tussen cannabisgebruik en veranderingen in de intellectuele prestaties aan te tonen. In twee studies op lange termijn van adolescente tweelingen, één met 789 en een andere met 2277 deelnemers. Er waren gestandaardiseerde methode voor het meten van intelligentie in de leeftijd van 9 en 12 jaar voor het begin van het onderzoek en cannabisgebruik en gebruikte weer dezelfde norm tussen de 17 tot 20 jaar oud. De auteurs van de resultaten concludeerden dat “bewijs van onze twee cohorten suggereren dat de waargenomen afname in gemeten IQ geen direct gevolg is aan gebruik van cannabis, maar eerder vanwege erfelijke factoren, die zowel door cannabis inbreng alsmede voor lage intellectuele prestaties gelden “.

Department of Psychology, University of Southern California, Los Angeles,

Jackson NJ, et al. Proc Natl Acad Sci U S A. 2016 Jan 19. [in press]

Wetenschap/Mens — verdamping van cannabis bestanddelen is een effectieve toediening van cannabis

De effectiviteit van vier verdampers werden getest (Volcano Medic, Plenty verdamper, Arizer Solo en DaVinci Vaporizer). De effectiviteit van decarboxylatie was uitstekend THC (> 97%) en CBD (> 94%).

De auteurs concludeerden dat “temperatuur gecontroleerde, elelektrisch aangedreven verdampers, inactieve zure cannabinoïden door decarboxylering effectief omzetten in de corresponderende neutrale, actieve cannabinoïden“.

Institute for Clinical Research, Universiteit van Bern, Zwitserland.Science/Human:

Lanz C, et al. PLoS One 2016;11(1):e0147286

Wetenschap/Dier — Het endocannabinoïde systeem is betrokken bij de werking van resveratrol

Resveratrol is een natuurlijke fenol dat wordt gevonden in verschillende planten, met inbegrip van grapefruits, bosbessen, frambozen en moerbeien. Het kan bruikbaar zijn bij hartziekten en kanker. De onderzoekers bevonden dat resveratrol werkt op het endocannabinoïdensysteem, waaronder activering van de CB1 receptor.

Faculteit Farmacie, Universiteit van Medische Wetenschappen in Teheran,

Hassanzadeh P, et al. Psychopharmacology (Berl). 2016 Jan 18. [in press]

Wetenschap/Mens — Geen verband tussen cannabisgebruik en angststoornissen

Resultaten van een groot 3-jarig prospectieve studie met behulp van gegevens van de National Epidemiologische Survey on Alcohol and Related Conditions (NESARC) suggereert de USA “dat het gebruik van cannabis en cannabisgebruikers aandoeningen niet worden geassocieerd met een toename in gevallen van de meeste angststoornissen is, en vice versa, de meeste angststoornissen niet met een toename van cannabis of cannabisgebruikers aandoeningen.

Universiteit van Ariel, Israël.

Feingold D, et al. Eur Neuropsychopharmacol. 2015 Dec 29. [in press]

Wetenschap/Cellen — THC toont antikanker effecten bij acute leukemie

De werkzaamheid van THC werd onderzocht in verscheidene leukemie cellijnen. Significante antikanker effecten zijn waargenomen in een kleine groep gevallen - vooral leukemiecellen met lymfoïde oorsprong of acute myeloïde leukemie cellen die lymfoide markeren. De inductie van apoptose (geprogrammeerde celdood) wordt gemedieerd door de CB1 en CB2 receptor.

Universitaire Ziekenhuizen van Tübingen, Duitsland.

Kampa-Schittenhelm KM, et al. BMC Cancer 2016;16(1):25.

Wetenschap/Mens — Geen verband tussen cannabisgebruik en angst of depressie

In een lange termijn studie met 8598 Zweedse mannen en vrouwen tussen de 20 en 64 jaar, was er “geen Longitudinale relatie tussen cannabisgebruik en het ontstaan van een depressie / angst of tussen depressie / angst en het later gebruik van cannabis.”

Karolinska Institute, Stockholm, Zweden .

Danielsson AK, et al. J Affect Disord 2015;193:103-108

Wetenschap/Dier — Cannabidiol kan helpen bij ontsteking van de hartspier

Myocarditis (ontsteking van de hartspier) is een veel voorkomende oorzaak van hartfalen en plotselinge hartdood bij jonge volwassenen en adolescenten. In een muismodel met myocarditis bleek CBD (cannabidiol) zo nuttig. De auteurs schreven dat deze cannabinoide “een veelbelovende nieuwe behandeling van autoimmune myocarditis en andere auto-immuunziekten, evenals orgaantransplantaties kan zijn.”

Nationaal Instituut voor Alcohol Abuse and Alcoholism, Bethesda, USA.

Lee WS, et al. Mol Med. 2016 Jan 8. [in press]