[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 10 Maart 2001

Wetenschap: Universitaire onderzoekscentra in CaliforniŽ zetten vier studies voort.

Het Center for Medical Cannabis Research in La Jolla - een samenwerkingsverband tussen de campussen van de University of California in San Diego en in San Francisco - kondigde op 22 februari aan dat dit jaar 841.000 dollar wordt uitgetrokken voor onderzoek met cannabis.

In twee onafhankelijke studies zullen onderzoekers zowel in San Francisco als in San Diego bestuderen of het roken van marihuana neuropathie kan verlichten. Neuropathie - zenuwzwakte - veroorzaakt ernstige oorsuizingen en pijn in handen en voeten bij aids- en diabetespatiŽnten. Van de twee studies zal er een gericht zijn op gehospitaliseerde patiŽnten, de andere op niet-gehospitaliseerden.

In San Diego zal een andere onderzoeker het effect bestuderen van herhaaldelijke behandeling met cannabis op de rijvaardigheid van patiŽnten met HIV-gerelateerde neuropathie of multiple sclerose. De patiŽnten zullen in een rijsimulator getest worden. Nog een andere wetenschapper in San Diego zal bestuderen hoe het roken van marihuana de oncontroleerbare spierkrampen en pijn bij multiple sclerose kan onderdrukken.

De studievoorstellen moeten wel nog de toelating krijgen van de Food and Drug Administration (FDA), het National Institute on Drug Abuse (NIDA) en de Drug Enforcement Agency (DEA). De marihuana die voor onderzoeken wordt aangewend, is afkomstig van de University of Mississippi.

Het Center for Medical Cannabis Research ging van start met geld van de staat CaliforniŽ. De eerste studies beginnen in mei. Drie miljoen dollar overheidsgeld is beschikbaar voor onderzoek.

(Bronnen: San Jose Mercury News van 23 februari 2001, Sacramento Bee van 23 februari 2001)

Wetenschap: Grote farmaceutische bedrijven tonen meer en meer interesse voor medicijnen op basis van cannabinoÔden.

Grote bedrijven zoals Pfizer, GlaxoSmithKline en Novartis beginnen steeds meer interesse te tonen voor het therapeutisch gebruik van cannabinoÔden en hun derivaten, aldus een verslag in de Wall Street Journal.

Momenteel zijn THC (dronabinol, marinol) en het dronabinolderivaat nabilone, de enige voorschrijfbare cannabinoÔden. Marinol werd in de VS goedgekeurd als middel tegen misselijkheid in 1985, en als eetlustverwekker voor aidspatiŽnten in 1992. De huidige omzet beloopt circa 20 miljoen dollar jaarlijks.

Individuele wetenschappers, onderzoeksinstituten en kleine farmaceutische bedrijven, zijn de grootste voorvechters voor wetenschappelijk onderzoek. Dat is vooral omdat de grote farmaceutische industrie traditioneel heel terughoudend is ten opzichte van marihuana wegens de hoge researchkosten en de politieke gevoeligheid ervan. En uiteraard ook omdat cannabis een natuurlijk produkt is dat publiek eigendom is en niet kan gepatenteerd worden. Toch zijn sommige gepatenteerde niet-psychotrope derivaten zoals CT-3 en dexanabinol ook in klinisch onderzoek betrokken..

Thans beginnen de grote bedrijven interesse te tonen. "We zien hen - Pfizer, GlaxoSmithKline, Novartis - nu telkens weer opduiken op bijeenkomsten van de vereniging", zegt dokter Roger Pertwee, professor aan de University of Aberdeen in Groot BrittanniŽ, en secretaris van de International Cannabinoid Research Society (ICRS). "Vroeger kwamen ze nooit".

(Bron: The Wall Street Journal van 28 februari 2001).

Kort nieuws

VS:
Vermont en Massachusetts worden toegevoegd aan de lijst van staten waar wetsvoorstellen werden ingediend om legaal gebruik van cannabis als medicijn mogelijk te maken. Het voorstel van Vermont houdt in dat mensen die lijden aan kanker, glaucoma, aids, of andere chronische ziekten, marihuana legaal mogen gebruiken op doktersvoorschrift. Het voorstel krijgt de steun van 21 leden van het Huis van Afgevaardigden. In Massachusetts steunen een twaalftal wetgevers de marihuana-voorstellen. (Bronnen: Burlington Free Press van 27 februari 2001, Boston Herald van 25 februari 2001).

Wetenschap:
Een klinisch random-onderzoek aan de Medische Hogeschool te Hannover onder leiding van Dr. Kirsten MŁller-Vahl, waarin THC met PLACEBO vergeleken werd bij patiŽnten met Tourette's syndroom, werd onlangs afgerond. Zeventien patiŽnten namen aan het volledige zes weken durende onderzoek deel. Bij sommige patiŽnten veroorzaakte THC een aanzienlijke vermindering van de symptomen, wat een bevestiging is van vroegere studies. Nevenwerkingen waren over het algemeen mild, zelfs bij een dosis van 10 mg. Eťn patiŽnt ontwikkelde na toediening van 5 milligram, een toestand van angstgevoelens die circa 24 uren duurde. (Bron: Persoonlijke communicatie van Kirsten MŁller-Vahl, Die Welt van 1 maart 2001).

Duitsland:
Op 2 mei 2001 wordt in de Stadsfeestzaal van Saarbrucken een congres gehouden over het medicinaal gebruik van cannabis. Sprekers zijn Dr. GŁnter Amendt (uitgever en socioloog), Dr. Martin Schnelle (Europees Instituut voor Oncologische en Immunologisch Onderzoek, Berlijn), Werner Sack (advokaat en pedagoog, Frankfurt), Robin Sircar (advokaat, Saarbrucken), Dr. Frans Gosselinckx (BelgiŽ), Willem Scholten (gezondheidsministerie Nederland), Christian Steup (farmacoloog, THC Pharm, Frankfurt), en anderen. Meer info: www.hanfmedizin.de/

Spanje:
Celltech Pharma, een bedrijf dat gespecialiseerd is in biotechnologie, wil nabilone in Spanje op de markt brengen. Nabilone is een synthetisch derivaat van THC met een licht gewijzigde moleculestructuur. De procedure van nationale registratie duurt 1 tot 2 jaar. Momenteel kan nabilone enkel in ziekenhuizen gebruikt worden en een pakje met 20 capsules kost ongeveer 30.000 pesetas (circa 170 dollar). Celltech zegt dat ingeval van nationale registratie de prijzen slechts 20 % van de huidige zullen belopen. (Bron: Cinco Dias van 27 februari 2001).

Duitsland:
De voorzitter van de Artsenvereniging van Berlijn, Dr. GŁnther Jonitz, spreekt zich uit voor de legalisering van cannabis en de door de staat gecontroleerde verkoop ervan. In een interview met de Artsenkrant (ńrtzezeitung) zei Jonitz dat we de ogen niet mogen sluiten voor de realiteit. Cannabis was minder gevaarlijk voor de gezondheid dan alcohol. "Voor veel mensen is het gebruik van cannabis even normaal als het drinken van wijn". Het enige verschil zou de legale status zijn. De ene drug is legaal en de andere niet. (Bron: ńrtzezeitung van 20 februari 2001)

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.