[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 08 Januari 2001

Zwitserland: Onderzoek met cannabis bij ms-patiŽnten zal in de lente afgerond zijn.

Aan de "Berner Klinik" in Montana wordt een klinisch onderzoek gedaan met 50 ms-patiŽnten onder de leiding van dokter Claude Vaney, hoofdgeneeskundige van het ziekenhuis. Het merendeel van de patiŽnten werd reeds betrokken bij het onderzoek dat in de lente van 2001 moet afgerond zijn.

Tijdens de vier weken van het onderzoek krijgen de deelnemers in een dubbelblinde test ofwel een gestandaardiseerd THC-extrakt ofwel een PLACEBO, beide in kapsules. De deelnemende patiŽnten lijden allen aan multiple sclerose met de daaraan verbonden spasticiteit die niet voldoende kan beÔnvloed worden door konventionele medikatie zoals baclofen of tizanidine.

Naast de efficientiestudie van het cannabisextrakt bij spasticiteit en pijn wordt tevens onderzoek gedaan naar de meest geschikte doses. Verscheidene tests werden uitgevoerd ter studie van de bewegingsfunkties. Gegevens over psychotrope effekten, konsentratie- en gezichtsvermogen, werden geregistreerd.

(Bronnen: Interview met C. Vaney op www.ms-forum.ch/; persoonlijk kontakt met M. Schnelle)

VS: Unimed Pharmaceuticals monopoliseert Marinolģ

Op 2 januari kondigde Unimed Pharmaceuticals aan dat zij op 1 januari 2001 de enige verkoopsverantwoordelijke wordt voor marinolkapsules. Marinolģ is de enige goedgekeurde synthetische vorm van delta-9-tetrahydrocannabinol (THC). Marinolģ werd voor het eerst op de markt gebracht in 1987 voor de behandeling van misselijkheid en braken tengevolge van chemotherapie bij kanker. In 1992 werd het produkt goedgekeurd voor de behandeling van gewichtsverlies bij aids-patiŽnten.

Roxane laboratories lanceerde marinol in 1987. In 1992 startten Unimed en Roxane samen in de VS een promotiekampanje rond Marinol. De samenwerking eindigde op 31.12.2000.

Unimed Pharmaceuticals Inc., gevestigd in de omgeving van Chicago, Illinois, is een zelfstandige dochteronderneming van Solvay pharmaceuticals. Solvay Pharmaceuticals Inc. van Marietta, Georgia, is een lid van de multinationale Solvay Group van chemische en pharmaceutische bedrijven, met zetel te Brussel, BelgiŽ.

(Bron: PR Newswire van 2 januari 2001)

Kort nieuws

VS:
Het adviesorgaan voor drugsbeleid van New Mexico heeft op 4 januari een rapport vrijgegeven over de hervorming van het federale drugsbeleid. In het rapport wordt aanbevolen het gebruik van marihuana toe te staan voor medicinale doeleinden en een eind te stellen aan de strafrechterlijke vervolging van personen die in bezit gevonden worden van kleine hoeveelheden marihuana. Het rapport zal opnieuw bekeken worden door de goeverneur van New Mexico, Gary Johnson. Gezondheidsminister Alex Valdez, lid van de adviesraad, zei dat medicinale marihuana "een middel is dat mensen kan helpen hun pijn en lijden te verzachten". (Bron: Associated Press van 5 januari 2001).

VS:
Een team van dokters en apothekers uit Nevada beveelt de staatsoverheid aan om onderzoek te doen teneinde uit te maken of marihuana nuttig is in de behandeling van kanker, aids, glaucoma. De onderzoekers stellen dat het onderzoeksprogramma niet in strijd is met de federale wetgeving. De aanbevelingen zijn gebundeld in een eindrapport dat op 26 december werd uitgegeven door de Nevada Medical Marijuana Initiative Work Group (Werkgroep voor medicinale marihuana in Nevada) die vorig jaar werd opgericht nadat de kiezers zich in een referendum in 1998 hadden uitgesproken voor het gebruik van medicinale marihuana. (Bron: Las Vegas Review Journal van 27 december 2000).

Terugblik

Een Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.