[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 06 November 2010

VS: Zuid-Dakota kan in november de 15de Amerikaanse staat worden die medisch cannabisgebruik legaliseert

In 2006 was Zuid-Dakota de eerste Amerikaanse staat waar een kiezersvoorstel voor legalisering van medisch cannabisgebruik weggestemd werd. Bij de komende verkiezingen van 2 november krijgt een nieuw referendum een veel betere kans om de meerderheid van de burgers van de staat te overtuigen. Het nieuwe voorstel werd ontworpen om de bezorgdheid van de mensen weg te nemen dat cannabis in de handen van personen terechtkomt die het enkel recreatief willen gebruiken.

Als het referendum slaagt, wordt Zuid-Dakota een van de staten met de strengste wetten op medisch cannabisgebruik. De beschikbaarheid zou erdoor beperkt worden tot patiŽnten die voldoen aan bepaalde criteria van specifieke ziekten en aandoeningen. Het vereist dat patiŽnten een "bonafide relatie" onderhouden met de arts die het voorschrijft en het in gebruik nemen van een registratie en identificatiesysteem. De patiŽnten zouden niet meer dan een ounce (28 gram) en zes planten mogen bezitten. Ze zouden een verzorger kunnen aanduiden en elke verzorger zou voor niet meer dan vijf patiŽnten mogen kweken.

(Bron: Drug War Chronicle van 20 oktober 2010)

Kort nieuws

Wetenschap: ADHD
Aan de Medical University van Zuid-Carolina in Charleston, VS, werden 38 patiŽnten met ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) en cannabisafhankelijkheid gedurende 12 weken behandeld met ofwel atomoxetine ofwel met een PLACEBO. Behandelde patiŽnten hadden enige verlichting voor wat betreft een globale klinische indruk. Er was evenwel geen effect op de eigen beoordeling door patiŽnten van ADHD symptomen en cannabisgebruik. Atomoxetine is beschikbaar in veel landen voor de behandeling van ADHD. (Bron: McRae-Clark AL, et al. Am J Addict 2010;19(6):481-9.)

Wetenschap: Schade aan de retina bij diabetes
Wetenschappers aan het Medical College van Augusta Georgia, VS, suggereerden dat de natuurlijke cannabinoÔde cannabidiol (CBD) een nieuwe bruikbare behandelingsoptie kan zijn voor de schade aan de retina door diabetes (diabete retinopathie). (Bron: Liou G, et al. Curr Pharmacogenomics Person Med 2009;7(3):215-222.)

Wetenschap: Instaptheorie
De zogenaamde "steppin'-stone"-theorie zegt dat mensen die cannabis gebruiken meer geneigd zijn om andere en sterkere illegale drugs te gebruiken. Onderzoekers van de universiteit van New Hampshire, VS, volgden 1.286 jonge volwassenen en stelden vast dat " de statistische betekenis van deze associatie vervaagt na correctie voor stress en levenswijze." Met andere woorden, zij vonden geen ondersteuning voor de instaptheorie. (Bron: Van Gundy K, Rebellon CJ. J Health Soc Behav 2010;51(3):244-59.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.