Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 29 september 2010

Authors

Wetenschap — Productie van THC door genetisch gemodificeerde bacterie

Wetenschappers aan de Technische universiteit van Dortmund, Duitsland, hebben bacteriën genetisch gemodificeerd zodat zij het belangrijkste psychoactieve bestanddeel van cannabis kunnen produceren. Deze procedure om THC (dronabinol) te produceren zou minder arbeidsintensief en dus goedkoper zijn dan de momenteel gebruikte procedure in Duitsland, zei Oliver Kayser van de universiteit op 17 augustus.

Momenteel wordt dronabinol in Duitsland geproduceerd uit vezelhennep. Cannabidiol (CBD) wordt uit deze hennep gederiveerd en omgezet naar THC. Chemische extractie uit THC-rijke cannabis is niet toegestaan in Duitsland. De synthetische dronabinolproductie zou ook duur zijn in vergelijking met de nieuwe procedure. Kayser schat dat de productiekosten met het nieuwe systeem zullen schommelen rond de 2.500 euro per kilogram THC. Er wordt gebruik gemaakt van de escherichia coli bacterie (E. coli bacteria) met geïsoleerde genen die in de plant verantwoordelijk zijn voor de productie van THC. Samen met een farmaceutisch bedrijf voorziet de universiteit van Dortmund de stichting van een onderneming voor de aanmaak van THC.

Meer op:

http://derstandard.at/1281829392202/Tetrahydrocannabinol-Bakterien-koennen-ohne-viel-Aufwand-Cannabis-Wirkstoff-produzieren

(Bron: Der Standard van 17 augustus 2010)

Duitsland — Wijziging van de drugswetgeving om de goedkeuring voor Sativex mogelijk te maken

De Duitse overheid wil aan farmaceutische bedrijven de mogelijkheid bieden om goedkeuring te vragen voor medicijnen die op cannabis gebaseerd zijn. In een commentaar stelt zij: "Vermits in Europa (Groot-Brittannië) een geneesmiddel met een cannabisextract goedgekeurd werd voor de symptomatische behandeling van spasticiteit in multiple sclerose, is het momenteel noodzakelijk om het algemene verbod op cannabis voor medische doeleinden op te heffen met het oog op de komende aanvraag voor goedkeuring van dit medicijn. "Zoals in andere Europese landen die Sativex goedkeurden of willen goedkeuren, is de wetswijziging enkel goedgekeurd voor medicijnen die op cannabis gebaseerd zijn door het gezondheidsministerie." De goedkeuring in Duitsland wordt verwacht in 2011 en is beperkt tot de behandeling van spasticiteit in multiple sclerose.

De overheid volgt de aanbevelingen van het deskundigencomité voor drugs van 3 mei. Daarin wordt gepleit voor de herklassering van "Cannabis (marihuana, planten en delen van planten die behoren tot de soort cannabis)" van Annex I naar Annex II van de drugswetgeving, indien zij "bedoeld zijn voor de productie van preparaten voor medische doeleinden." Het comité gaf ook de aanbeveling om het volgende onderwerp toe te voegen aan Annex III van drugswetgeving: "Cannabisextract (extract bekomen van planten en delen van planten die tot de cannabisvariëteit behoren)" en enkel "in bereidingen die goedgekeurd werden als medicijn." Annex I van de Duitse drugswetgeving omvat stoffen die niet kunnen voorgeschreven worden en niet commercialiseerbaar zijn zoals heroïne, cocaïne, LSD en cannabis. De toevoeging van cannabisextract aan Annex III van de drugswetgeving kadert in de verwachte goedkeuring van Sativex.

Uitgebreide commentaren op de wijziging door de ACM in Duitsland:

http://www.cannabis-med.org/nis/data/file/stellungnahme_2010.pdf

(Bron: Voorstel tot wijziging van een 25e verordening voor de regulering van de Duitse drugswetgeving)

Duitsland — Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische producten verwerpt de aanvraag voor thuiskweek van cannabis voor medisch gebruik

Het Federaal Instituut voor Geneesmiddelen en Medische producten (BfArM), dat onder de bevoegdheid valt van het Federaal Ministerie van Volksgezondheid, heeft een multiple sclerose patiënt verboden om zelf cannabis te kweken. De beslissing van 10 augustus werd grotendeels gemotiveerd met bezorgdheid over de veiligheid van het thuiskweken, het verhoogde risico op misbruiken, het gebruik van een niet gestandaardiseerd product en de schade aan de internationale reputatie van Duitsland. De BfArM voegt daar nog aan toe dat de aanvrager cannabis kan kopen in de apotheek. Michael Fischer uit Mannheim heeft al jaren cannabis nodig en werd in een strafrechtelijke procedure vrijgesproken van inbreuken op de drugswetgeving omdat hij handelde uit dringende noodzaak.

Hij had reeds een uitzonderingsmaatregel afgedwongen bij BfArM om cannabis te mogen gebruiken uit de apotheek, ingevoerd uit Nederland. Rekening houdend met zijn hoge noodzakelijk gebruik zou het medicijn hem in de apotheek ongeveer 1.500 euro kosten. Het enige alternatief voor Mr. Fischer is dan ook de eigen teelt. Zijn aanvraag bleef jarenlang door de BfArM onbeantwoord ondanks een uitspraak van 19 mei 2005 van de Federale Administratieve Rechtbank waarin gesteld werd dat, in geval van uitzondering voor medisch cannabisgebruik, een goedkeuring voor eigen teelt in overweging kon worden genomen. Die uitspraak bevatte ook het volgende: "De verwijzing naar een medisch middel dat ofwel niet zomaar verkrijgbaar of betaalbaar is voor gewone burgers is geen alternatief om het openbaar nut van cannabisgebruik tot stand te brengen om de ziekte te bestrijden."

Een klacht wegens passiviteit bij de Administratieve Rechtbank in Keulen resulteerde in deze beslissing van BfArM. Deze beslissing was blijkbaar gebaseerd op een rondzendbrief van het federaal gezondheidsministerie vermits de opmerkingen in het dossier van Mr. Fischer aan de BfArM, stellen dat "het toestaan van een vergunde eigen cannabisteelt therapeutisch gemotiveerd is en, gezien de precaire situatie, zonder alternatief." Er wordt nog opgemerkt dat het federaal gezondheidsministerie thans een beslissing dient te nemen.

Meer in de ACM-Mededelingen van 28 augustus 2010:

http://www.cannabis-med.org/german/acm-mitteilungen/ww_de_db_cannabis_artikel.php?id=66

(Bronnen: Mededeling van de BfArM van 10 augustus 2010, persmededeling door Dr. Oliver Tolmein van 18 augustus 2010)

Nederland/VS — Cannabisteler Bedrocan gaat internationaal en mikt op een uiteindelijke goedkeuring door de Amerikaanse gezondheidsdiensten

Bedrocan International, sinds kort gebaseerd in Oakland, VS, is een dochteronderneming van Bedrocan BV in Nederland. Sinds 2003 produceert Bedrocan hoogkwalitatieve gestandaardiseerde cannabis onder controle van het Nederlandse gezondheidsministerie voor levering aan apotheken. Het bedrijf probeert ook goedkeuring te krijgen om cannabis te kweken voor de Israëlische overheid. Michael Sautman, hoofd van Bedrocan International, probeert de onderneming te positioneren in de snel groeiende Amerikaanse medische cannabisindustrie en de professionalisering van de productie te helpen ontwikkelen. Sautmans visie bestaat erin gebruik te maken van de Amerikaanse farmaceutische goedkeuringsprocedure om de medische cannabis in het hele land te regelen.

De complete procedure om goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) duurt jaren en kost miljoenen. Er zijn veel juridische obstakels in de plannen van Bedrocan. Om voor onderzoek met cannabis goedkeuring te krijgen van de FDA moeten de wetenschappers de drug uit een federaal goedgekeurde bron verwerven. Er is er slechts één in het hele land – de universiteit van Mississippi – en het is uiterst moeilijk om van de overheid toelating te krijgen om hun product te mogen gebruiken. Wetenschappers zouden mogelijkerwijze ook hun eigen cannabis kunnen kweken maar ook daarvoor hebben ze een federale toestemming nodig en tot dusver werden alle aanvragen hiervoor afgewezen.

Meer op:

http://www.baycitizen.org/marijuana/story/dutch-company-enters-oakland-pot-scene/

(Bron: Bay Citizen van 13 augustus 2010)

Kort nieuws

Wetenschap — Maagbewegingen

Volgens onderzoek aan de St George universiteit van Londen, GB, induceren cannabinoïden een reductie van het frequentieritme van de maagbewegingen. De onderzoekers konden een verhoging waarnemen van deze bewegingen na de toediening van een stof (apomorfine) die braken veroorzaakt bij dieren. Zij merkten op dat hun onderzoek met de synthetische cannabinoïde WIN55,212-2 "een nieuw inzicht brengt in de mechanismen die de afname van de bewegingen regelen, die door cannabinoïden geïnduceerd werden." (Bron: Percie du Sert N, et al. Neurogastroenterol Motil. 2010 Aug 22. [in druk])

Wetenschap — Veroudering

Volgens onderzoek aan de universiteit van Bonn, Duitsland, vertonen genetisch gemodificeerde muizen zonder CB1 receptoren, een verhoogde terugval van leren en geheugen. Deze met veroudering vergelijkbare wijzigingen bleven beperkt tot het cognitieve vermogen en de huidstructuur. Er werden geen tekenen van versnelde veroudering in andere organen waargenomen. De onderzoekers concludeerden "dat het ontbreken van CB1 receptoren in het algemeen geen verhoogde veroudering induceert." (Bron: Bilkei-Gorzo A, et al. Neurobiol Aging. 2010 Aug 17. [in druk])

Wetenschap — Artritispijn

Volgens onderzoek aan de universiteit van Nottingham, Groot-Brittannië, werd het peil van de endocannabinoïden anandamide (AEA) en 2-arachidonoyl glycerol (2-AG) verhoogd in het ruggenmerg van ratten met experimentele artritis. Artritis werd geïnduceerd via inspuitingen van chemicaliën in de gewrichten. CB1 en CB2 receptoren waren betrokken bij de pijncontrole in deze dieren. De onderzoekers merkten op dat deze "nieuwe controle van de reacties van het ruggenmerg via spinale CB2 receptoren suggereert dat dit receptorsysteem een belangrijk doelwit kan vormen voor de modulatie van pijn" in artritis. (Bron: Sagar DR, et al. Arthritis Rheum. 2010 Aug 18. [in druk])

Wetenschap — Ziekte van Huntington

Onderzoekers uit Leuven, België, vergeleken de verdeling van CB1 receptoren bij 20 patiënten die lijden aan de ziekte van Huntington, met 14 gezonde controlepersonen. Ze observeerden een hoge terugval van CB1 beschikbaarheid doorheen de grijze substantie in de hersenen bij patiënten, zelfs in een vroeg stadium van de ziekte. Zij merkten op dat "dit de eerste, bij ons weten, in vivo demonstratie is van de verstoring van het endocannabinoïdensysteem in een menselijke neurologische aandoening." (Bron: Van Laere K, et al. J Nucl Med. 2010 Aug 18. [in druk])

Wetenschap — Prikkelbaredarmsyndroom

Wetenschappers aan het Academisch Medisch Centrum van Amsterdam, Nederland, onderzochten de rectale gevoeligheid van tien patiënten met prikkelbaredarmsyndroom door middel van een placebo en twee verschillende doses THC (5 en 10 mg) in een dubbelblinde cross-over studie. THC veranderde de rectale perceptie bij verwijding niet in vergelijking met placebo bij gezonde personen of patiënten. De onderzoekers concludeerden dat hun bevindingen "de stelling tegenspreken dat de (centraal werkende) CB-agonisten de viscerale overgevoeligheid verminderen" bij patiënten met prikkelbaredarmsyndroom. (Bron: Klooker TK, et al. Neurogastroenterol Motil. 2010 Aug 16. [in druk])

Wetenschap — Degradatie van anandamide

Volgens onderzoek aan de Stony Brook universiteit van New York, VS, bezit cyclooxygenase (COX-2) het vermogen om anandamide (AEA) af te breken. COX-2 is bekend om zijn betrokkenheid bij ontstekingen en zijn bijdrage tot neurodegeneratie. Anandamide wordt vooral afgebroken door vetzuuramide hydrolase (FAAH). De wetenschappers merkten op dat "hun bevindingen de rol van COX-2 bevestigen als bemiddelaar bij de regionale AEA-afbraak in muizenhersenen." (Bron: Glaser S, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2010 Aug 11. [in druk])