Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 2 maart 2010

Authors

Wetenschap VS — Verslag over onderzoek aan het Californië Onderzoekcentrum voor Medicinale Cannabis levert aanvullend bewijsmateriaal voor de medicinale voordelen van cannabis

Het eerste Amerikaanse klinisch onderzoek in meer dan twintig jaar naar de medische voordelen van cannabis, bevestigt dat de drug doeltreffend is in het verminderen van spierspasmen geassocieerd met multiple sclerose en pijn van diverse origine, volgens een rapport dat op 17 februari werd voorgesteld. Dr. Igor Grant, een psychiater die het Onderzoekcentrum voor Medicinale Cannabis leidt aan de universiteit van Californië in San Diego, zei dat in vijf door de staat gefinancierde onderzoeken, vrijwilligers willekeurig cannabis of een placebo toegediend kregen om na te gaan of het kruid een verlichting bracht die bij traditionele medicijnen niet werd waargenomen.

"Er is nu afdoende bewijs dat cannabinoïden zowel een aanvullende behandeling als een hoofdbehandeling kunnen zijn," zei Grant tijdens een persconferentie waar hij zijn bevindingen voorstelde. De Californische overheid installeerde het onderzoekcentrum in 2000 om na te gaan of de therapeutische claims van voorstanders van medische cannabis een kritisch wetenschappelijke doorlichting konden weerstaan. In 1996 waren de kiezers van de staat de eersten in de VS die een wet stemden voor het gebruik van cannabis voor medische doeleinden. Dertien andere staten volgden het voorbeeld maar Californië is voorlopig de enige staat die medisch cannabisonderzoek financiert. Tien jaar en ongeveer 9 miljoen dollar (ongeveer 6,6 miljoen euro) later bereidt het Onderzoekcentrum voor Medicinale Cannabis zich voor op de voltooiing van zijn werk volgend jaar. Behalve de studies over spierspasmen en pijn geassocieerd met ruggenmergschade en aids, heeft het centrum ook onderzoek gefinancierd naar de invloed van marihuana op de nachtrust en op het rijgedrag, naar pijn in de ledematen bij diabetes en naar de doeltreffendheid van het verdampen van cannabis in vergelijking met het roken ervan.

Het verslag is beschikbaar op:

http://www.cmcr.ucsd.edu/CMCR_REPORT_FEB17.pdf

Meer op:

- http://hosted.ap.org/dynamic/stories/U/US_MARIJUANA_RESEARCH?SITE=FLTAM&SECTION=HOME&TEMPLATE=news_generic.htm

- http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.cgi?f=/c/a/2010/02/18/MNRF1C3964.DTL

- http://www.upi.com/Health_News/2010/02/18/Studies-Pot-good-for-some-types-of-pain/UPI-60541266552210/

(Bronnen: Associated Press van 17 februari 2010, UPI van 18 februari 2010, San Francisco Chronicle van 18 februari 2010)

IACM — Preliminair onderzoek tegen Franjo Grotenhermen afgesloten

In een brief van 5 februari aan Dr. Franjo Grotenhermen, afgevaardigd bestuurder van de IACM, die midden februari aan zijn advocaat bezorgd werd, meldde het Openbaar Ministerie (Officier van Justitie) van Hamburg dat het preliminair onderzoek tegen hem was afgesloten. Er was geen aanwijzing voor enige criminele activiteit. Op de ondervraging na van één lid van de ACM uit Hamburg, werden geen andere leden van de ACM of IACM door de politie lastig gevallen. "Ik ben tevreden dat de huiszoeking geen wettelijke gevolgen heeft voor de patiënten van de ACM of de IACM en dat ook in de toekomst de leden zich daarover geen zorgen hoeven te maken," zei Grotenhermen.

Op 17 maart 2009 verrichtte de plaatselijke politie een zoeking in het kantoor van de Duitse Associatie voor Cannabis als Medicijn (ACM) en het privékantoor van ACM-voorzitter Dr. Grotenhermen. Daarbij werden dossiers van de ACM en de IACM in beslag genomen. Er werd eveneens een kopie van de harde schijf van de computer genomen. De huiszoeking werd uitgevoerd op basis van een bevel van een Hamburgse rechtbank op aanvraag van het Openbaar Ministerie op verdenking van overtreding van de drugswetgeving. De rechercheurs hoopten aanwijzingen te vinden naar criminele activiteiten in verband met de Hennepapotheek (www.hanfapotheke.org).

(Bron: Persoonlijke communicatie door Franjo Grotenhermen)

Italië — Rechter beveelt vrije toegang tot cannabis gebaseerde medicijnen voor multiple sclerosepatiënt

Een rechtbank in Avezzano, een stad in de Abruzzo regio in de provincie Aquila, oordeelde op 2 februari dat een patiënt met multiple sclerose voor zijn behandeling de vrije beschikking moet kunnen hebben over medicijnen op basis van cannabis die buiten Italië geproduceerd worden. Rechter Elisabetta Pierazzi verklaarde dat andere medicijnen niet doeltreffend waren en dat cannabis het enige medicijn was dat de ziektesymptomen van de patiënt verminderde. Haar oordeel was gebaseerd op artikel 32 van de grondwet waarin het recht op gezondheid van de burger beschermd wordt. Volgens een krantenartikel is het de eerste uitspraak in die zin in Italië.

Er werd opgemerkt dat de patiënt onvoldoende financiële middelen had om de medicijnen te kopen en dat er voor de patiënt een hoogdringendheid was om de drug te verwerven om een verdere aftakeling van zijn gezondheidstoestand te voorkomen. "Ik ben gelukkig met dit vonnis," citeert de krant de patiënt. "Dit is een overwinning voor alle zieken die gedwongen worden af te zien van de enige remedie die hun lijden kan verzachten, een situatie die gebaseerd is op een onredelijk verbod dat tegen de fundamentele mensenrechten ingaat."

Meer op:

http://ricerca.gelocal.it/ilcentro/archivio/ilcentro/2010/02/10/CR3CQ_CR301.html

(Bron: Il Centro van 10 februari 2010)

Kort nieuws

VS — Montana

Het aantal medische cannabispatiënten in Montana steeg met meer dan 600 procent in 2009. Tussen 2008 en 2009 steeg het aantal personen dat een legale registratie wilde om cannabis te gebruiken voor medische doeleinden van 830 naar 6.069. Dat brengt het totale aantal in de hele staat op 7.339. (Bron: Helena Independent Record van 14 februari 2010)

Wetenschap — Zenuwschade

Volgens onderzoek met muizen aan de universiteit van Barcelona, Spanje, vermindert THC de schade aan het zenuwstelsel veroorzaakt door MDMA. De onderzoekers suggereren dat "deze neuroprotectieve werking voornamelijk tot stand komt door reductie van oververhitting via de activering van de CB1 receptoren, hoewel CB2 receptoren ook kunnen bijdragen tot een afzwakking van zenuwontstekingen." (Bron: Touriño C, et al. PLoS One 2010;5(2):e9143.)

Wetenschap — Humaan papillomavirus

Volgens een uitgebreid epidemiologisch onderzoek in de VS is het gebruik van cannabis niet geassocieerd met de natuurlijke oorzaak van cervicale humane papillomavirus en cervicale kanker bij HIV positieve en HIV negatieve vrouwen. Sommige van deze virustypes kunnen schade veroorzaken, vooral cervicale kanker bij vrouwen. Het onderzoek werd uitgevoerd met een grote groep vrouwelijke proefpersonen waarvan 2.584 HIV positief en 915 HIV negatief. (Bron: D'Souza G, et al. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev 2010 Feb 16. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Ruggenmergletsel

Dierenonderzoek door Spaanse wetenschappers wees uit dat de endocannabinoïde 2-AG de zenuwschade verminderde na beschadiging van het ruggenmerg. Deze werking kwam tot stand via zowel CB1 als CB2 receptoren. De auteurs merkten op dat het onderzoek erop wijst "dat deze endogene cannabinoïde werkzaam kan zijn als een beschermende factor bij ruggenmergschade." (Bron: Arevalo-Martin A, et al. Neurobiol Dis 2010 Feb 12. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

Onderzoek aan de universiteit van Modena en Reggio Emilia, Italië, ondersteunt het bewijs dat acetylsalicylzuur (aspirine) en cannabinoïden synergistisch reageren in pijnvermindering. De onderzoekers gebruikten de synthetische cannabinoïde HU210. Bij de interactie waren serotonine en cannabinoïdereceptoren betrokken. Zij merkten op dat "uit therapeutisch oogpunt, combinaties van lage doses cannabinoïden en niet-steroïdale ontstekingsremmers van betekenis kunnen zijn." (Bron: Ruggieri V, et al. Life Sci 2010 Feb 12. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Cannabisteelt

Onderzoek aan de universiteit van Gent, België, wees uit dat het marktaandeel van de kleinschalige cannabisteelt, zoals bijvoorbeeld de thuiskweek, onvoldoende onderzocht is in vergelijking met de grootschalige commerciële cannabisteelt. De auteur is voorstander van een "grotere tolerantie ten overstaan van kleinschalige kweek om het voortbestaan van de minst schadelijke cannabismarkt te verzekeren." (Bron: Decorte T. Int J Drug Policy 2010 Feb 20. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pijn

Dierenonderzoek aan de universiteit van Arizona in Tucson, VS, wees uit dat een CB2 receptor agonist de pijn vermindert die door kanker en osteoporose veroorzaakt wordt. (Bron: Lozano A, et al. Life Sci 2010 Feb 19. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])