[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 11 December 2000

Wetenschap: Meeste patiŽnten hebben baat bij cannabis volgens een Brits onderzoek.

Zeven van de tien patiŽnten die betrokken waren bij een onderzoeksprojekt naar de eigenschappen van cannabis als pijnstiller, in het Jame Paget Hospital in Norfolk (UK), ondervonden het pijnverlichtend effekt van cannabis, zei een dokter op 8 december. Het onderzoek kreeg in april 2000 groen licht.

Dr. William Notcutt, hoofd van het onderzoeksteam, zei dat de resultaten "zeer gunstig" waren. "Tussen de 70 en 80 % van de patiŽnten ondervond er baat bij".

"Dat is in feite zeer goed nieuws voor mensen met chronische pijn hoewel de voordelen zich niet enkel manifesteren in een pijnstillend effekt maar ook in de bevordering van de levenskwaliteit". Hij voegt eraan toe: "Als je te maken hebt met mensen die lijden aan chronische pijnen en je ontdekt iets waarmee 30 % van die mensen geholpen zijn, dan ben je op de goede weg".

De patiŽnten kregen verschillende op cannabis gebaseerde medicijnen toegediend via een spray onder de tong.

(Bron: PA News van 8 december 2000).

VS: Hooggerechtshof wil beslissing nemen over medicinaal gebruik van marihuana.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof zei op 27 november dat zal beslist worden over de verdeling van marihuana voor medicinaal gebruik door ernstig zieke patiŽnten en dit in een zaak die gevoerd wordt door de federale overheid tegen de Oakland Cannabis Buyers' Cooperative (OCBC). Het verzoekschrift in beroep omtrent een wet die de marihuanaclubs in CaliforniŽ zou toelaten cannabis te verdelen bij patiŽnten die de medische noodzaak ervan kunnen aantonen, werd ontvankelijk verklaard.

De beslissing van het Hof geeft aan hoe een konflikt tussen enerzijds federale drugwetten die de distributie van marihuana verbieden, en anderzijds de uitslag van de in 1996 gehouden volksraadpleging in CaliforniŽ, het zogenaamde Proposition 215 waarin toegelaten wordt aan ernstig zieke patiŽnten marihuana te telen en te gebruiken op doktersvoorschrift.

In 1998 had het ministerie van justitie een vonnis verkregen bij distriktsrechter Charles Breyer in San Francisco waarin verbod op de distributie aan patiŽnten werd opgelegd van medicinale marihuana door organisaties als OCBC. Een beroepsprocedure stelde in 1999 dan weer dat de club gelijk had. In juli 2000 oordeelde Charles Breyer dat marihuana kon gegeven worden aan zieke mensen die ernstige gezondheidsschade lijden. Het federale justitieministerie tekende beroep aan bij het Hooggerechtshof. In augustus 2000 stemde het Hof 7 tegen 1 om cannabisdistributie door de OCBC te verbieden tijdens de beroepsprocedure.

Het Hooggerechtshof zal volgend jaar de argumenten voor en tegen onderzoeken en eind juni een beslissing nemen.

(Bronnen: Reuters van 27 november, AP van 27 november, New York Times van 27 november 2000)

Wetenschap: CannabinoÔden kunnen nuttig zijn bij sommige vormen van diarree.

CannabinoÔden verminderen de afscheiding in de dunne darm. Daardoor "zouden ze een therapeutisch potentieel hebben voor diarree waartegen geen middelen beschikbaar zijn", zeggen onderzoekers van de Oklahoma Foundation for Digestive Research in Oklahoma City (USA) in een artikel voor het EURopean Journal of Pharmacology van 8 december 2000.

Elektrische stimulatie in vitro induceerde afscheiding in de dunne darm bij ratten, die onderdrukt werd met een cannabinoÔde (WIN 55212-2). Deze onderdrukking van afscheiding werd teniet gedaan door SR141716A, een cannabinoid-1-receptor-antagonist. Op de afscheiding die gestimuleerd werd met acetylcholine had de cannabinoÔde geen effekt.

Deze bevindingen tonen aan dat cannabinoÔden de afscheiding via cannabinoÔde CB1-receptoren kan onderdrukken en alzo nuttig kan zijn bij de behandeling van bepaalde vormen van diarree.

(Bron: Tyler K, et al: Inhibition of small intestinal secretion by cannabinoids is CB(1) receptor-mediated in rats. EUR J Pharmacol 2000;409:207-211)

Kort nieuws

VS:
Een komplete videoset van de 13 uur durende First National Clinical Conference on Cannabis Therapeutics in de Verenigde Staten, die gehouden werd aan de universiteit van Iowa op 7 en 8 april 2000, is beschikbaar voor 175 dollar. Individuele presentaties kosten 15 dollar. E-mail:
Patients@medicalcannabis.com, of www.medicalcannabis.com, klik op Iowa conference, daarna op video order form.

Wetenschap:
Een nieuwe studie van de John Hopkins School of Public Health in Baltimore (USA), gepubliceerd in de decembereditie van de Journal of Addictive Diseases, toont aan dat tabak een instapdrug is, als tenminste dezelfde twijfelachtige kriteria gehanteerd worden die gangbaar zijn voor marihuana. Deelnemers aan de studie die ooit gerookt hadden, waren 7 keer meer geneigd om marihuana te proberen, 7 keer meer om cocaÔne te proberen en 16 keer meer om heroÔne te gebruiken. De studie is gebaseerd op gegevens die verzameld werden tijdens persoonlijke bezoeken aan 17.809 deelnemers. (Bron: US Newswire van 6 december 2000).

Nieuw Zeeland:
Nieuw Zeeland herziet officieel zijn beleid ten opzichte van cannabis. Een parlementair kommitee, het Health Select Committee, moet het projekt leiden in 2001 en nodigt hiervoor geÔnteresseerde groepen en personen uit. Aanmelden gebeurt bij: The Clerk, The Health Select Committee, Parliament Buildings, Wellington, New Zeeland, en de aanvragen dienen binnen te zijn bij de sekretaris van het kommitee voor 7 februari 2001. Doelstellingen van de studie zijn: te onderzoeken welke de meest efficiŽnte strategieŽn zijn voor de volksgezondheid en de bevordering ervan met betrekking tot cannabis, teneinde gebruik en schade door gebruik te reduceren, en na te gaan welke de gepaste legale status aan cannabis dient gegeven te worden. Details over de samenstelling en reakties vanuit NZ-oogpunt onder: www.clerk.parliament.govt.nz/publications/.

Wetenschap:
Een onderzoek naar het THC gehalte van zaad voor cannabis en vezelhennep gaf volgende resultaten: de zaden voor de psychoaktieve cannabis hebben een hoger THC gehalte (35,6-124 microg/g) dan vezelhennepzaad (0-12 microg/g). Het grootste gedeelte daarvan bevindt zich aan de buitenzijde van de zaden. De pitten van de drug- en van de vezelplantzaden bevatten minder dan respektievelijk 2 en 0,5 microgram THC per gram zaden. (Bron: Ross SA, et al.: GC-MS analysis of the total delta9-THC content of both drug- and fibre-type cannabis seeds. J Anal Toxicol 2000;24:715-717.)

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.