Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 26 oktober 2009

Authors

VS — De federale overheid zal niet langer patiënten vervolgen die cannabis gebruiken voor medische doeleinden in staten waar dit legaal is

Personen die cannabis gebruiken voor medische doeleinden en zij die het verdelen aan patiënten zullen niet onderhevig zijn aan federale vervolging als zij handelen volgens de staatswetgeving. Dat liet het ministerie van justitie weten op 19 oktober in een rondzendbrief met verregaande politieke en wettelijke implicaties. In een memo aan de federale procureurs in de staten die het gebruik van medische cannabis toelaten, zegt het ministerie dat het zich verplicht voelde om de beschikbare financiële middelen efficiënt en rationeel te gebruiken en dat het vervolgen van patiënten en hun leveranciers die "duidelijk en onmiskenbaar handelen in overeenstemming met de staatswetten," niet voldoet aan deze vereisten.

"Het zal geen prioriteit zijn om federale budgetten te gebruiken om patiënten met een ernstige ziekte, of hun verzorgers, te vervolgen die handelen in overeenstemming met staatswetten betreffende medische marihuana," zei minister van justitie Eric H. Holder Jr. in een bijlage van de rondzendbrief, "maar we zullen geen drugshandel tolereren die zich verschuilt achter de staatswetten om duidelijk illegale activiteiten te camoufleren." Graham Boyd, directeur van de Drug Law Reform Project bij de Amerikaanse burgerrechtenvereniging, noemde de maatregel van het departement justitie "een enorme stap in de goede richting en zonder twijfel een grote opluchting voor de duizenden Amerikanen die voordeel hebben bij het medisch gebruik van marihuana." Mr. Boyd voorziet dat staten en steden "sterk gestimuleerd zullen worden om een regeling uit te werken voor een veilige en verstandige manier om marihuana bij patiënten te bezorgen die het nodig hebben."

Meer op:

- http://www.justice.gov/opa/documents/medical-marijuana.pdf

- http://www.reuters.com/article/domesticNews/idUSTRE59I3XD20091019

- http://www.nytimes.com/2009/10/20/us/20cannabis.html

(Bronnen: New York Times van 19 oktober 2009, Reuters van 19 oktober 2009)

VS — Een meerderheid van de burgers in de westelijke staten steunt de legalisering en belasting van cannabis

Volgens een representatieve peiling neemt de steun toe voor de legalisering van cannabis en een meerderheid in het westen is voorstander van belastingen heffen op de verkoop van cannabis om de staatsinkomsten te verhogen. De peiling van Gallup van oktober over de criminaliteit wees uit dat 44 procent van de Amerikanen voor de legalisering van cannabis zijn en 54 procent tegen. De steun van de Amerikanen voor de legalisering van cannabis bleef van einde jaren 1970 tot midden jaren 1990 hangen op ongeveer 25 procent maar de aanvaarding groeide tot 31 procent in 2000 en bleef groeien tijdens dit decennium. Op de website van Gallup wordt deze ontwikkeling grafische voorgesteld.

De publieke opinie over de legalisering van cannabis is veranderd in de laatste tien jaar en is nu behoorlijk tolerant. Als die publieke steun jaarlijks aan hetzelfde tempo van 1 tot 2 procent blijft doorgroeien, een tendens die sinds 2000 aanhoudt, dan zou een meerderheid van de Amerikanen voor de legalisering van cannabis zijn over niet meer dan vier jaar. De resultaten van de peiling zijn gebaseerd op telefonische interviews met 1.013 volwassenen van minstens 18 jaar oud, uitgevoerd in oktober 2009.

Meer op:

http://www.gallup.com/poll/123728/u.s.-support-legalizing-marijuana-reaches-new-high.aspx

(Bron: Gallup van 19 oktober 2009)

Kort nieuws

Wereld — Cannabisgebruik

Naar schatting 166 miljoen mensen wereldwijd hebben cannabis geprobeerd of zijn actieve gebruikers van de drug, ondanks de wetenschappelijke rapporten over de schadelijke effecten op de gezondheid. Dat zeggen twee Australische onderzoekers. Het cijfer is afkomstig van het VN Bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) en komt hierop neer dat 1 op 25 mensen tussen 15 en 64 jaar in 2006 een ervaring hadden met de drug, zo schreven de onderzoekers in een paper dat in The Lancet gepubliceerd werd. (Bron: Reuters van 15 oktober 2009)

VS — Californië

Het verbod van de stad Los Angeles om nieuwe verdeelcentra voor medische cannabis op te richten is niet rechtsgeldig, zo oordeelde een rechter op 19 oktober. Het vonnis ondermijnt het offensief van de stad dat al vier maanden bezig is om honderden winkels te sluiten. De beschikking van de rechter verbiedt het voortzetten van het moratorium tegen de Groene Oase, een verdeelcentrum in Playa Vista dat zich tegen het verbod verzette. Ambtenaren van de stad erkennen dat het vonnis inderdaad de huidige inspanningen om het verbod op nieuwe verdeelcentra te handhaven, zal blokkeren. (Bron: Los Angeles Times van 20 oktober 2009)

Wetenschap — Schizofrenie

Onderzoekers aan de universiteit van Bristol, GB, berekenden het bijkomend risico van cannabisgebruikers om schizofrenie te ontwikkelen, als er een causaal verband bestaat tussen cannabis en schizofrenie. Zij stelden vast dat er één additioneel geval van schizofrenie zou zijn op 2.800 zware cannabisgebruikers tussen 20 en 24 jaar en één bijkomend geval op 4.700 zware gebruikers tussen 35 en 39 jaar. Bij vrouwen variëren de cijfers van één bijkomend geval op 5.470 zware cannabisgebruikers tussen 25 en 29 jaar en één op 10.870 bij vrouwen van 35 tot 39 jaar. Het risico voor occasionele gebruikers lag nog veel lager. (Bron: Hickman M, et al. Addiction 2009;104(11):1856-61.)

Wetenschap — Epilepsie

Volgens onderzoek aan de universiteit van Rome, Italië, werd het peil van de endocannabinoïde anandamide gereduceerd in het hersenvocht bij patiënten met een nieuw vastgestelde onbehandelde temporale lobepilepsie. (Bron: Romigi A, et al. Epilepsia 2009 Oct 8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Ziekte van Huntington

Volgens Spaanse onderzoekers werkte de activering van CB2 receptoren van microgliacellen, immuuncellen in de hersenen, neurobeschermend in een diermodel van de ziekte van Huntington. (Bron: Palazuelos J, et al. Brain 2009 Oct 5. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Ileus

Cannabinoïde receptoren zijn betrokken bij infecterende blokkering van de darmen. Ileus is een onderbreking in de normale voortstuwingsbeweging van de darmen. Cannabinoïden verminderden die motorische activiteit terwijl cannabinoïde receptor antagonisten in dierenonderzoek de vertraging van de doorgang van voedsel in de darmen verhinderde. De Chinese onderzoekers besloten dat cannabinoïde receptor antagonisten "krachtige middelen kunnen zijn in de toekomstige behandeling van infecterende ileus. (Bron: Li YY, et al. Neurogastroenterol Motil 2009 Oct 14. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Levercirrose

Onderzoekers aan de universiteit van Bologna, Italië, stelden vast dat het peil van de endocannabinoïde anandamide, en in meerdere mate het peil van oleoylethanolamine (OEA) en palmitoylethanolamine (PEA) veel hoger was in het bloed van patiënten met levercirrose dan bij gezonde personen. PEA en OEA waren ook toegenomen in het cirrotisch leverweefsel. De onderzoekers concludeerden dat "het endocannabinoïdensysteem zich aanpast bij mensen met cirrose." (Bron: Caraceni P, et al. Liver Int 2009 Oct 14. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — THC concentraties

Volgens een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Drugsmisbruik (NIDA) in Baltimore, VS, met zes cannabisrokers die een hoge dosis orale THC kregen gedurende zeven dagen, waren de gemiddelde THC concentraties 22,5 uur na de laatste dosis 3,8 ng/ml. De THC-COOH concentraties waren 197 ng/ml. De deelnemers kregen orale THC capsules (20 mg) alle 4 tot 8 uren in stijgende dagelijkse doses (40-120 mg). (Bron: Schwilke EW, et al. Clin Chem 2009 Oct 15. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])