[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 28 November 2000

Wetenschap/VS: Onderzoek met marihuana bij aidspatiŽnten in CaliforniŽ.

De Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA) heeft de toelating gegeven om in een Noordcalifornische county 60 aidspatiŽnten te voorzien van marihuana uit overheidsteelt voor een onderzoek naar de voordelen van cannabis voor de gezondheid.

Dit 12 weken durende onderzoek in San Mateo County kan in januari 2001 aangevat worden, zei Mike Nevin, de plaatselijke verantwoordelijke. De DEA gaf zijn goedkeuring op 22 november. San Mateo zal de eerste county zijn in het land waar de plaatselijke overheid de illegale drug gaat verdelen. "We zullen hiermee wetenschappelijk kunnen aantonen dat cannabis een medicijn is dat zou moeten voorgeschreven kunnen worden door artsen", zei Nevin.

Dr. Dennis Israelski, hoofd infektieziekten aan de verschillende hospitalen en onderzoekscentra in de provincie, zal het onderzoek leiden. Het San mateo County Gezondheidscentrum zal marihuanasigaretten geven aan HIV en aidspatiŽnten die lijden aan neurologische disfunkties.

Nevin verzet zich tegen de dekriminalisering van marihuana maar zei dat de medicinale waarde verdere evaluatie vereist. "De drug ontzeggen aan mensen die ze nodig hebben, is een misdaad", zei hij. Er is een toezegging van $ 500.000 overheidsgeld voor het projekt, zei Nevin.

Als de eerste 12-weken durende studie suksesvol is, wil San Mateo verder gaan met meer onderzoek met marihuana bij kanker- en glaucomapatiŽnten, zegt Margaret Taylor, direkteur van het San Mateo Gezondheidscentrum. "We hopen dat dit nog maar een begin is", zei ze.

(Bronnen: AP van 23 november 2000, San Francisco Chronicle van 23 november 2000).

IACM: Duitse ACM en Oostenrijkse CAM zijn de eerste regionale afdelingen van de IACM.

Op de Algemene Vergadering van de ACm op 18 november in Keulen hebben de deelnemende leden unaniem beslist de statuten te wijzigen teneinde van ACM de eerste regionale afdeling van de IACM te maken.

Volgens de overeenkomst zullen alle leden van de ACM (circa 700) steunend lid worden van de IACM en elk lid van de ACM kan zich melden voor gewoon lidmaatschap van IACM als aan de overeengekomen voorwaarden voldaan is. Leden van de IACM uit het Duitse taalgebied worden tegelijkertijd lid van de ACM. De fondsen worden verdeeld tussen beide organisaties.

Leden uit Oostenrijk (circa 20) hebben hun eigen regionale organisatie (CAM) in de zomer opgericht en willen tevens een regionale afdeling worden van de IACM. Tijdens de opstartfase zal de IACM financiŽle ondersteuning geven aan de CAM.

Kort nieuws

Duitsland:
Volgens de deskundige mening van een voormalige Prokureur-generaal (Hoofdofficier van Justitie) kan het medisch gebruik van cannabis toegelaten worden in Duitsland. Dr. Hans-Harald KŲrner, hoofd van het Centrum voor de Strijd tegen Drugskriminaliteit bij de Prokureur-generaal in Frankfurt (Hessen), onderzocht de grondwettelijkheid van het cannabisverbod voor medicinale doeleinden en de vraag of de voorziening van cannabis in overeenstemming is met de internationale verdragen over verdovende middelen. In zijn deskundigenverslag stelt hij systemen voor om zieke mensen van cannabis te voorzien, zoals de verdeling via plaatselijke gezondheidsdiensten of gemeentelijke ziekenhuizen. (Bron: KŲrner HH: Kann die medizinische Nutzung von Cannabis erlaubt werden (Kan medisch gebruik van cannabis toegelaten worden) Zentralstelle fŁr die Bekšmpfung der Betšubungsmittelkriminalitšt, Frankfurt 2000).

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.