[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 14 Augustus 2009

Wetenschap: Risico op hoofd- en nekkanker kleiner bij cannabisgebruikers volgens uitgebreid epidemiologisch onderzoek

Een werkgroep van wetenschappers van verschillende Amerikaanse universiteiten (universiteiten van Rhode Island, Massachusetts, Louisiana en Minnesota) onderzochten de effecten van cannabisgebruik op de ontwikkeling van een bepaalde hoofd- en nekkanker (hoofd en nek plaveiselcelcarcinoom). Gegevens over cannabisgebruik door 434 patiŽnten werd vergeleken met gegevens van 547 gezonde personen. Na correctie voor potentiŽle andere risicofactoren (inbegrepen tabak roken en alcohol drinken) werd cannabisgebruik geassocieerd met een statistisch belangrijke vermindering van deze kanker. Het risico was met 48 procent verminderd.

Deze associatie bleef behouden bij de verschillende metingen van cannabisgebruik (actueel/vroeger gebruik, duurtijd, gebruiksfrequentie). Voor deelnemers die de drug gedurende 10 tot 20 jaar gebruikten was het risico ongeveer een derde van dat van niet-gebruikers. De omvang van het verminderde risico was duidelijk bij degenen die hun gebruik begonnen na de leeftijd van 20 jaar in vergelijking met personen die op jongere leeftijd begonnen. De onderzoekers concludeerden dat hun studie "erop wijst dat matig cannabisgebruik met verminderd risico op plaveiselcelcarcinoom van hoofd en nek wordt geassocieerd". Zij merkten op dat experimentele gegevens aangetoond hebben dat cannabinoÔden de groei van kanker verhinderen.

(Bron: Liang C, McClean MD, Marsit C, Christensen B, Peters E, Nelson HH, Kelsey KT. A Population-Based Case-Control Study of Marijuana Use and Head and Neck Squamous Cell Carcinoma. Cancer Prev Res (Phila Pa). 2009 Jul 28. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Duitsland: Bionorica probeert in Duitsland in 2010 goedkeuring te krijgen voor een dronabinolpreparaat

Professor Michael Popp, zaakvoerder van Bionorica, hoopt dat hun medisch preparaat met het cannabisbestanddeel dronabinol in het komende jaar goedgekeurd zal worden voor de behandeling van de symptomen van aids, kanker en multiple sclerose. Hij besprak dit onderwerp tijdens een bezoek van kanselier Angela Merkel aan de fabrikant van plantaardige geneesmiddelen in Newmarkt op haar verjaardag op 17 juli. Het bedrijf doet momenteel klinisch onderzoek in Duitsland.

Bionorica maakt dronabinol (THC) sinds 2002 en maakt het product voor apotheken beschikbaar voor de aanmaak van medicijnen. De dronabinol van Bionorica wordt gewonnen door transformatie van cannabidiol, getrokken uit vezelhennep. Het bedrijf stelt 870 mensen te werk en heeft een jaaromzet van 130 miljoen EURo. Sinds lang doet het bedrijf eigen onderzoek en hecht het veel belang aan de kwaliteitscontrole, de werking en de veiligheid van hun plantaardige preparaten in klinische en farmacologische studies.

Meer op (in Duits):
www.aerztezeitung.de/praxis_wirtschaft/unternehmen/?sid=558547

(Bron: Aerztezeitung van 19 juli 2009)

Kort nieuws

Canada: Prairie Plant Systems
Een verlaten mijn in Noord-Canada kan haar rol verliezen van enige door de overheid goedgekeurde productie-eenheid voor cannabis. De productie in de mijn van Flin Flon, Manitoba, moest verhuizen wegens plaatsgebruik, zo verklaarde Prairie Plant Systems op 22 juli. In de mijn werd legaal cannabis gekweekt gedurende bijna 10 jaar sinds Canada begon met aan patiŽnten legaal toegang te verschaffen tot cannabis voor medisch gebruik. Er werd nog niets beslist over een toekomstige productie-eenheid. (Bron: Reuters van 22 juli 2009)

VS: Colorado
De gezondheidsdienst van de staat Colorado heeft een poging verworpen om het aantal patiŽnten dat geholpen kan worden door ťťn cannabisleverancier, tot vijf te beperken. Deze beslissing laat de verdeelcentra van cannabis toe door te gaan met de distributie van de drug aan patiŽnten. De gezondheidsdienst stemde op 20 juli met 6 tegen 3 stemmen het voorstel van het departement volksgezondheid weg. Tegenstanders van de vijf personen limiet argumenteerden dat de gezondheidsdienst het recht niet had om de wet te veranderen die in 2000 door de kiezers werd aangenomen. Die wet maakte Colorado tot ťťn van de momenteel 13 Amerikaanse staten die medisch gebruik van cannabis toelaten. (Bron: Associated Press van 20 juli 2009)

Wetenschap: Genetische stabiliteit van cannabis
Onderzoekers aan de universiteit van Mississippi in de VS, toonden aan dat hun methode om van een cannabisplant ineens grote aantallen klonen te produceren, een stabiel genetisch profiel garandeert in vergelijking met moederplanten. Klonen en moederplanten vertoonden een gelijkaardig cannabinoÔdenprofiel en onbelangrijke verschillen in THC-gehalte. (Bron: Lata H, et al. Planta Med. 2009 Jul 27. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Kanker
Onderzoekers aan het Karolinska-Instituut en het Universitair Ziekenhuis van Stockholm, Zweden, toonden aan dat de mogelijkheid van cannabinoÔden om kankercellen te vernietigen, verhoogd werd door ceramiden. Zij gebruikten bepaalde kankercellen (mantelcel lymfoomcellen), die behandeld waren met de synthetische cannabinoÔde menthanandamide. De cannabinoÔde verhoogde het ceramidenpeil. Als het metabolisme van ceramiden op zulke manier beÔnvloed was dat ceramiden verder accumuleerden, dan werd de vernietiging van kankercellen door de cannabinoÔde versterkt. Ceramiden vormen een groep van vetmoleculen die in hoge concentraties gevonden worden in de celmembranen. Bron: Gustafsson K, et al. Mol Cancer Res 2009;7(7):1086-98.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.