[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 03 Juni 2009

Europa/Groot BrittanniŽ: GW Pharmaceuticals vraagt goedkeuring voor Sativex voor multiple sclerose

Voor het cannabisextract Sativex van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals is een aanvraag ingediend om de goedkeuring te krijgen voor de behandeling van spasticiteit in multiple sclerose in EURopa met een mogelijke vergunning tegen einde 2009 begin 2010. Vermits het beslissend onderzoek gevoerd is op basis van wat door de Britse wetgevers opgemerkt werd, is de kans op een weigering erg klein. Het extract bevat gelijke hoeveelheden natuurlijke cannabinoÔden CBD (cannabidiol) en THC (dronabinol). Na herhaaldelijk uitstel betekent de goedkeuring in Groot-BrittanniŽ en Spanje een mijlpaal voor de Britse onderneming.

Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat Sativex, dat verstoven wordt onder de tong, de spasticiteit vermindert bij multiple sclerose patiŽnten die niet voldoende reageren op bestaande therapieŽn. Als de goedkeuring er komt zal het Duitse bedrijf Bayer de marketing van Sativex verzorgen in Groot-BrittanniŽ. De marketing voor de rest van EURopa komt dan in handen van het Spaanse Almirall. Volgens berichten uit Spanje en Groot-BrittanniŽ zullen in de loop van 2010 aanvragen ingediend worden in andere EURopese landen. Verder klinisch onderzoek moet afgerond zijn voor het medicijn klaar is om goedkeuring te vragen voor de Verenigde Staten waar het Japanse bedrijf Otsuka als partner van GW optreedt. Sativex kreeg zijn eerste goedkeuring in 2005 in Canada.

Meer op:
- www.reuters.com/article/healthNews/idUSTRE54J1KI20090520
- www.gwpharm.com

(Bronnen: Persbericht van GW Pharmaceuticals van 20 mei 2009, Reuters van 20 mei 2009)

Wetenschap: THC verbeterde de symptomen van schizofrenie bij enkele patiŽnten in klinisch onderzoek

Wetenschappers van het Rockland Psychiatrisch Centrum in Orangeburg, New York, meldden verbeteringen in de symptomen van schizofrenie bij 4 patiŽnten die orale THC (dronabinol) toegediend kregen. Het onderzoek werd gedaan nadat een spectaculaire verbetering was vastgesteld bij ťťn patiŽnt. De onderzoekers stelden verder vast dat 3 van de 5 geselecteerde patiŽnten met ernstige chronische schizofrenie en een voorgeschiedenis van cannabisgebruik, ook een verbetering van symptomen hadden met THC. Er werden enkel patiŽnten geselecteerd bij wie, door de ernst van de moeilijk te genezen gezondheidstoestand, de voordelen groter waren dan de risico's. Van de ongeveer 200 patiŽnten met chronische psychose voldeden er vijf aan de vereisten. Eerst werd tweemaal per dag een hoeveelheid van 2,5 mg dronabinol toegediend, de tweede week werd dit verhoogd tot 5 mg tweemaal per dag en tot 10 mg per dag gedurende de derde week.

Er werden geen ernstige bijwerkingen waargenomen. Eťn van de patiŽnten had 8 weken nodig vooraleer de eerste belangrijke verbetering kon worden bereikt, terwijl de anderen op kortere tijd reageerden. De onderzoekers merkten op dat "deze verbetering een vermindering van de belangrijkste psychotische symptomen teweegbracht bij drie van de vier geselecteerde patiŽnten en niet alleen maar een onbepaalde kalmerende werking." De resultaten wijzen erop "dat de rol van cannabinoÔden in psychose complexer zou kunnen zijn dan eerst werd aangenomen. Dit opent de mogelijkheid van een nieuwe rol voor cannabinoÔden in de behandeling van schizofrenie."

(Bron: Schwarcz G, Karajgi B, McCarthy R. Synthetic delta-9-tetrahydrocannabinol (dronabinol) can improve the symptoms of schizophrenia. J Clin Psychopharmacol 2009;29(3):255-8.)

Wetenschap: Gematigd cannabisgebruik werd geassocieerd met een verbeterde handhaving van naltrexonebehandeling voor opiatenverslaving

Volgens klinisch onderzoek van de afdeling psychiatrie van de Columbia universiteit in New York verbetert gematigd cannabisgebruik de werking van naltrexone in de behandeling van patiŽnten die lijden aan een opiatenverslaving zoals heroÔne. Een groep van 63 aan opiaten verslaafde patiŽnten die opgenomen waren voor desintoxicatie en behandeling met orale naltrexone in combinatie met een zes maanden durende gedragstherapie, werd opgedeeld in drie gradaties van cannabisgebruik gedurende de behandeling, gebaseerd op een tweewekelijkse urinetoxicologie: onthouding (Nul procent cannabis positieve urinestalen); sporadisch gebruik (Eťn tot 79 procent cannabis positieve urinestalen) en consistent gebruik (80 procent of meer cannabis positieve urinestalen).

Naltrexone is een opiaten receptor antagonist die voornamelijk gebruikt wordt in de behandeling van alcoholverslavingen en opiatenverslavingen. Gematigd cannabisgebruik verlengt de werking van naltrexone (gemiddeld aantal dagen retentie = 133), vergeleken met onthouding (retentiegemiddelde = 35 dagen) of regelmatig gebruik (retentiegemiddelde = 35). Matig gebruik van cannabis werd ook geassocieerd met een groter vertrouwen in de werking van naltrexone. Onderzoekers merkten op dat, om het mechanisme te begrijpen, experimenteel onderzoek nodig is dat rechtstreeks de hypothese toetst dat cannabinoÔde receptor antagonisten een weldoende farmacologische werking kunnen hebben op de retentie van naltrexone.

(Bron: Raby WN, Carpenter KM, Rothenberg J, Brooks AC, Jiang H, Sullivan M, Bisaga A, Comer S, Nunes EV. Intermittent marijuana use is associated with improved retention in naltrexone treatment for opiate-dependence. Am J Addict 2009;18(4):301-8.)

Kort nieuws

VS: Rhode Island
Drie jaar na de legalisering van cannabis voor medisch gebruik in Rhode Island heeft het Huis van Afgevaardigden op 20 mei een plan aangenomen om verdeelcentra op te richten waar de drug aan de patiŽnten verkocht kan worden. De Senaat keurde met een grote meerderheid een identieke versie van het wetsvoorstel goed. Het Huis van Afgevaardigden keurde het wetsvoorstel goed met 65 stemmen tegen 5 waardoor het een eventueel veto gemakkelijk kan doorstaan. (Bron: Providence Journal van 21 mei 2009)

VS: Minnesota
Een wetsvoorstel waardoor medisch gebruik van cannabis in Minnesota gelegaliseerd zou worden, werd zowel door het Huis van Afgevaardigden als door de Senaat op 18 mei goedgekeurd. Nochtans werd het voorstel door een veto van gouverneur Tim Pawlenty op 22 mei geblokkeerd. (Bron: Minneapolis Star-Tribune van 18 mei 2009, MPP van 22 mei 2009)

Canada: Departement voor Veteranenzaken
Het Departement voor Veteranenzaken van de Canadese overheid zal de kosten betalen van medische cannabis. In een brief van het Departement aan een veteraan stond dat de kosten voor medische cannabis, geleverd door het gezondheidsministerie (Health Canada), terugbetaald worden als aangetoond is dat er medische redenen zijn. (Bron: Comox Valley Record van 12 mei 2009)

VS: Einde van de "war on drugs"
Gil Kerlikowske, de nieuwe baas van het Bureau voor Nationale Drugscontrole (Office of National Drug Control Policy - ONDCP) van het Witte Huis, zegt dat de Verenigde Staten zichzelf niet moeten zien als oorlogvoerders tegen drugs. Hij trekt de populaire term "oorlog" in twijfel en zegt dat een dergelijke benadering een positieve wending in het nationale drugsprobleem in de weg staat. "Het maakt niet uit hoe je aan de mensen uitlegt dat het een 'oorlog tegen drugs' is of een 'oorlog tegen een product', de mensen bezien het als een oorlog tegen hen," zei Kerlikowske op 13 mei. (Bron: UPI van 14 mei 2009)

VS: CaliforniŽ
Het Hooggerechtshof wil zich niet meer inlaten met pogingen om de Californische wet op het medisch cannabisgebruik aan te vallen. Op 18 mei weigerde het Hooggerechtshof het beroep te behandelen van San Diego en San Bernardino. Afgevaardigden van de twee districten hadden een zaak aangespannen om de staatswetten die goedgekeurd zijn door de kiezers in 1996, te wijzigen. Lagere rechtbanken hadden die eis eerder al verworpen. (Bron: Associated Press van 18 mei 2009)

Wetenschap: Amyotrope LATERALE sclerose
Volgens basisonderzoek met een diermodel van amyotrope LATERALE sclerose (ALS) werd de gevoeligheid van de cannabinoÔde-1 receptoren, die de overdracht controleren van de neurotransmitters glutaminezuur en GABA, in belangrijke mate versterkt in ALS muizen. De onderzoekers merkten op dat dit er zou kunnen op wijzen dat aanpassingen van het endocannabinoÔdensysteem betrokken kunnen zijn bij de pathofysiologie van ALS en dat CB1 receptoren een potentieel therapeutisch doel kunnen vormen in de behandeling van deze ziekte. (Bron: Rossi S, et al. Amyotroph Lateral Scler 2009 May 19:1-8. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Tabak en cannabis
Onderzoekers aan de Columbia universiteit in New York bestudeerden bij 24 cannabisgebruikers de verschillen tussen de werking van enerzijds sigaretten met een mix van tabak en cannabis en anderzijds sigaretten met alleen maar cannabis. Bij zes verschillende gelegenheden rookten zij cannabissigaretten met drie verschillende THC concentraties (nul procent, 1.8 procent en 3.6 procent). Sigaretten met alleen cannabis resulteerden in hogere THC concentraties in het bloed en een sterkere psychische werking. Sigaretten met een tabakmix leverden een gelijkaardige verhoging van het hartritme en hogere concentraties koolmonoxide in het bloed. (Bron: Cooper ZD, et al. Drug Alcohol Depend 2009 May 13. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.