[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 17 Maart 2009

Wetenschap/Groot BrittanniŽ: Goede werking cannabisextract Sativex bij het verminderen van de spasticiteit bij MS patiŽnten in een fase III klinisch onderzoek; GW Pharmaceuticals wil in enkele EURopese landen een toelatingsaanvra

Volgens een persmededeling van het Britse bedrijf GW Pharmaceuticals was een fase II klinisch onderzoek met hun cannabisextract bij patiŽnten met spasticiteit door multiple sclerose, succesvol. Deze studie was gevraagd door de Britse geneesmiddelencommissie om goedkeuring te krijgen voor deze indicatie. Met deze resultaten zal het bedrijf in de loop van het tweede kwartaal van dit jaar een toelatingsaanvraag indienen. In deze fase III studie kregen 573 patiŽnten eerst gedurende vier weken Sativex toegediend op een enkelvoudige blinde manier (fase A). Daarna werd met 241 patiŽnten die reageerden op de behandeling met Sativex doorgegaan en kregen dan ofwel Sativex ofwel een PLACEBO gedurende 12 weken op een dubbelblinde manier (fase B). Tijdens de tweede periode mochten de patiŽnten hun dosis niet wijzigen.

De veranderingen in de ernst van de spasticiteit was statistisch bijzonder gunstig voor Sativex. Er werd bij 74 procent van de Sativexgroep een verbetering van meer dan dertig procent bereikt in hun score voor spasticiteit gezien over de totale studieperiode, tegenover 51 procent bij de PLACEBOgroep. Bijkomend werden statistisch belangrijke verbeteringen vastgesteld in de frequentie van de spasmen, verstoring van de nachtrust, de globale indruk van de patiŽnt over de verandering en de algemene indruk van een arts over de verandering. Volgend op deze positieve resultaten zal GW Pharmaceuticals een toelatingsaanvraag indienen in Groot-BrittanniŽ en eveneens in enkele andere EURopese landen Ė onderwerp van discussie met het bedrijf Almirall dat daarvoor reeds de marketingrechten heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd in 52 hospitalen in vijf landen: Groot-BrittanniŽ, Spanje, ItaliŽ, TsjechiŽ en Polen.

Meer op: www.gwpharm.com

(Bron: Persmededeling van GW Pharmaceuticals van 11 maart 2009)

Wetenschap: Orale toediening van een cannabinoÔde tijdens de maaltijd verbeterde de biobeschikbaarheid ervan door de first-pass stofwisseling te vermijden

Onderzoekers van de Monash Universiteit in Victoria, AustraliŽ, bestudeerden de reden waarom de orale beschikbaarheid van een synthetische cannabinoÔde receptor agonist (CRA13) in een belangrijke mate verbeterde als ze tijdens het eten van een vetrijke maaltijd werden toegediend. De orale biobeschikbaarheid werd onderzocht bij vrijwilligers en bij honden, met en zonder maaltijd. Voedsel had een belangrijk positief effect op de orale biobeschikbaarheid van CRA13 bij menselijke vrijwilligers en bij honden. Deze cannabinoÔde is zeer oplosbaar in vet zoals andere cannabinoÔden, THC inbegrepen.

De absolute biobeschikbaarheid van de cannabinoÔde was laag bij honden die geen eten kregen (8-20 procent) niettegenstaande een goede absorptie (72-75 procent van de met radio-isotopen gemerkte CRA13 werden in het systemisch circuit teruggevonden). Bij de honden die eten kregen verhoogde de biobeschikbaarheid tot 47,5 procent en het grootste deel van de dosis (43,7 procent) was opgenomen via het lymfatisch spijsverteringstelsel. De onderzoekers concludeerden dat het positieve voedingseffect voor CRA13 niet het resultaat lijkt te zijn van een verhoogde absorptie. De toename van de biobeschikbaarheid werd eerder gestimuleerd via een bijna complete doorvoer in de lymf waardoor een vermindering van de first-pass stofwisseling plaatsvindt. Bij de honden die geen eten kregen was het grootste deel van de cannabinoÔde onmiddellijk in de lever gemetaboliseerd, dwz veranderd in niet actieve bestanddelen terwijl de lever bij de gevoederde dieren omzeild werd.

(Bron: Trevaskis NL, Shackleford DM, Charman WN, Edwards GA, Gardin A, Appel-Dingemanse S, Kretz O, Galli B, Porter CJ. Intestinal Lymphatic Transport Enhances the Post-Prandial Oral Bioavailability of a Novel Cannabinoid Receptor Agonist Via Avoidance of First-Pass Metabolism. Pharm Res. 2009 Mar 12. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Kort nieuws

Duitsland: Bionorica
Volgens een persbericht over bedrijfsontwikkeling wil het Duitse bedrijf Bionorica dit jaar een aanvraagprocedure starten voor de goedkeuring van dronabinol. Bionorica ontwikkelt en verdeelt plantaardige geneesmiddelen, goed voor een zakencijfer van 130 miljoen EURo in 2008. Het bedrijf levert reeds dronabinol aan apotheken om medicijnen te bereiden (vloeistoffen, capsules). (Bron: Persmededeling van Bionorica van 6 maart 2009)

Nederland: Coffeeshops
Alle coffeeshops in de grenssteden Bergen-op-Zoom en Roosendaal moeten sluiten tegen 16 september 2009. Dat zegden de respectieve burgemeesters. Zij verklaarden vorig jaar dat zij hopen door het sluiten van de coffeeshops, een einde te maken aan de schade die veroorzaakt wordt door de 25.000 drugstoeristen die er elke week komen. (Bron: www.dutchnews.nl van 5 maart 2009)

VS: CaliforniŽ
Californische patiŽnten die cannabis voor medische doeleinden gebruiken lopen geen risico om hun rijbewijs te verliezen als zij niet onder directe invloed van cannabis zijn. Het Departement van Verkeer heeft aan zijn beambten vorige maand herziene richtlijnen toegestuurd waarin wordt uitgelegd hoe bestuurders die op doktersvoorschrift cannabis gebruiken, behandeld moeten worden. Het medisch gebruik van cannabis zal op precies dezelfde manier behandeld worden als het gebruik van andere voorgeschreven medicijnen. (Bron: San Francisco Chronicle van 3 maart 2009)

Wetenschap: Hartaanval
Franse wetenschappers onderzochten de werking van de CB2 receptor activering bij verminderde bloedtoevoer naar het hart bij muizen. Hartaanvallen werden veroorzaakt bij de dieren door het onderbreken van de bloedtoevoer gedurende een bepaalde tijd. Wanneer de dieren een synthetische cannabinoÔde (JWH131) toegediend kregen die de CB2 receptor activeert, was de grootte van het infarct verminderd omdat de hartspiercellen beschermd waren. De dieren hadden een verbeterde hartfunctie na drie dagen en vier weken. (Bron: Defer N, et al. FASEB J. 2009 Feb 26. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Braken
Het verhinderen van de degradatie van de endocannabinoÔde anandamide resulteerde in een vermindering van het braken dat bij spitsmuizen veroorzaakt werd door cisplatin, een middel dat gebruikt wordt voor de behandeling van kanker. Als de degradatie verhinderd werd en bijkomend anandamide werd geÔnjecteerd in de dieren, werd het braken volledig onderdrukt. (Bron: Parker LA, et al. Physiol Behav. 2009 Feb 23. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.