[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 09 Januari 2009

Wetenschap: Cannabisgebruik niet geassocieerd met verhoogd risico op kaposisarcoom bij mensen met HIV

Volgens een gegevensanalyse van het Amerikaanse Multicenter AIDS Cohort Study (MACS) tussen 1984 en 2002 was het gebruik van cannabis niet geassocieerd met een verhoogd risico op de ontwikkeling van kaposisarcoom (KS). Van de 1335 blanke mannen met HIV die ook besmet waren met het herpesvirus HHV-8, dat met KS geassocieerd wordt, werden 401 gevallen van kaposisarcoom geÔdentificeerd. De werking van verschillende medicijnen werd onderzocht. Er was geen verband tussen de ontwikkeling van KS en cannabisgebruik. De onderzoekers concludeerden dat "deze bevindingen geen biologisch verband zien tussen gebruik van deze stoffen en KS ontwikkeling bij HIV- en een bijkomende HHV-8 besmetting van homoseksuele mannen."

In 2007 experimenteel cellenonderzoek toonde aan dat de aanwezigheid van THC in lage concentraties zoals die bij medische gebruikers van THC en cannabis, verhoogde de infectie met KS geassocieerde herpesvirus in endotheelcellen. THC bevordert in een dosisafhankelijke mate ook andere stappen die kunnen leiden tot de ontwikkeling van kaposisarcoom, een kankertype dat meestal in Aids-patiŽnten wordt aangetroffen. Wetenschappers riepen op tot epidemiologisch onderzoek om de veiligheid van het medisch gebruik van THC door deze patiŽnten uit te klaren.

(Bron: Chao C, Jacobson LP, Jenkins FJ, Tashkin D, MartŪnez-Maza O, Roth MD, Ng L, Margolick JB, Chmiel JS, Zhang ZF, Detels R. Recreational Drug Use and Risk of Kaposi's Sarcoma in HIV- and HHV-8-Coinfected Homosexual Men. AIDS Res Hum Retroviruses. 2008 Dec 24. [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Nederland: Hof van beroep oordeelt dat het bezit van vijf planten niet vervolgd moet worden

Mensen met vijf cannabisplanten in huis zullen niet vervolgd worden, ongeacht de hoeveelheid die de cannabisplant produceert. Dat oordeelde het Hof van beroep te Den Bosch. De politie heeft jarenlang een beleid gevoerd waarin vijf planten thuis niet als een overtreding gezien werden omdat ze zowel als sierplanten als voor eigen cannabisgebruik kunnen beschouwd worden en niet als commerciŽle teelt. De officier van justitie (openbaar ministerie) vond deze criteria niet relevant in deze zaak omdat in het huis van de beklaagden, een koppel uit Uden, een hoeveelheid cannabis gevonden werd van 6,712 kg.

Het gedoogbeleid dat ontstaan is uit rechtspraak en richtlijnen van het openbaar ministerie, specificeert dat een persoon niet meer dan 30 gram cannabis thuis mag hebben, evenals maximaal vijf planten. Volgens het Hof van beroep wordt evenwel nergens gesteld dat er een grens is aan de grootte van de oogst van die vijf gedoogde cannabisplanten. De burger kan er dan ook op vertrouwen dat het bezit van vijf planten niet tot vervolging zal leiden. Een lagere rechtbank had al eerder een gelijkaardig oordeel geveld. Het openbaar ministerie ging tegen die beslissing in beroep en vroeg opnieuw om een boete van 350 EURo op te leggen maar wilde vooral duidelijkheid over hoe het gedoogbeleid in toekomstige rechtszaken moet geÔnterpreteerd worden. Het openbaar ministerie overweegt nu om het arrest van het Hof aan te vechten voor het hoogste gerecht.

Artikel beschikbaar op:
www.nisnews.nl/public/201208_2.htm

(Bron: NIS Nieuwsberichten van 20 december 2008)

Kort nieuws

VS: Cannabiszaden
De New York Times had een interview met Dr. Mahmoud ElSohly, professor aan het Nationaal Centrum voor Onderzoek van Natuurlijke Producten aan de universiteit van Mississippi, waar cannabis gekweekt wordt voor onderzoeksdoeleinden voor het National Institute on Drug Abuse (NIDA). Er werd hem de vraag gesteld waar het onderzoekscentrum zijn zaden betrekt. Hij antwoordde: "Grotendeels kwam in de jaren 1960 het verboden materiaal uit Mexico. Door een samenwerking tussen DEA en de Mexicaanse regering werden de zaden geleverd. Later kwamen zaden uit Colombia, Thailand, Jamaica, India, Pakistan en het Midden-Oosten. Dat liet ons toe de chemische en botanische verschillen te bestuderen. Tegen 1976 kweekten we circa 96 verschillende variŽteiten." Het volledige interview is beschikbaar op: www.nytimes.com/2008/12/23/health/23conv.html?_r=1 (Bron: New York Times van 23 december 2008)

Wetenschap: Leverschade
IsraŽlische wetenschappers onderzochten de werking van verschillende cannabinoÔden en cannabinoÔde receptor antagonisten in leverschade bij muizen. De schade werd toegebracht met een chemisch product (thioacetamide). De endocannabinoÔde 2-AG, een synthetische CB2 receptor agonist en een CB1 receptor antagonist verbeterden de leverfuncties in vergelijking met de controledieren. De onderzoekers nemen aan dat deze therapeutische werking tot stand kwam via CB2 receptoren en/of door vanilloid receptoren. (Bron: Avraham Y, et al. Am J Gastroenterol 2008;103(12):3047-56.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.