Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 22 oktober 2008

Authors

Duitsland — Verklaring van medische organisaties ter ondersteuning van het medisch gebruik van cannabisproducten

In de aanloop naar een publieke hoorzitting door de Gezondheidscommissie van de Duitse Bundestag op 15 oktober, eisen belangrijke medische verenigingen en patiëntenorganisaties een versoepeling van de regels voor het gebruik van cannabisproducten voor medische doeleinden. Daarom stelden de organisaties een gezamenlijke verklaring op. De "Verklaring van Berlijn over het medisch gebruik van cannabisproducten" zegt:

"In 1998 heeft een coalitie van medische verenigingen, zelfhulpgroepen en personaliteiten uit de politiek, de wetenschap en de cultuur in de "Frankfurt Resolutie" de eis gesteld cannabis voor medisch gebruik toe te laten. Gedurende tien jaar heeft onderzoek naar het medisch potentieel van cannabis en afzonderlijke cannabinoïden grote vooruitgang geboekt en de medische voordelen van cannabis in de behandeling van diverse ziekten worden niet langer in twijfel getrokken. Patiënten kunnen nu van hun dokter een voorschrift krijgen voor het cannabisbestanddeel dronabinol maar de meeste ziekteverzekeringen hebben de terugbetaling van de behandelingskosten niet voorzien. De patiënten die geen voorschreven medicijn kunnen bekostigen en in de plaats daarvan zelfmedicatie met cannabis verkiezen, kunnen nog altijd strafrechterlijk vervolgd worden. Velen onder hen werden tot gevangenisstraffen veroordeeld, sommigen werden vrijgesproken. Jammer genoeg heeft de mogelijkheid om voor het medisch gebruik van cannabis een uitzonderingsmaatregel te bekomen van het Federaal Instituut voor Farmaceutische en Medische Producten (BfArM) maar weinig verbeterd aan deze onaanvaardbare situatie.

De ondertekenaars erkennen dat voor veel mensen die ernstig ziek zijn, cannabis een zeer nuttig medicijn kan zijn maar dat ze er de voordelen niet van kunnen genieten omwille van socio-economische redenen (hoge kostprijs van dronabinol) of omwille van bureaucratische obstakels (uitzonderingsmaatregelen door het BfArM). Daarom moedigen de ondertekenaars de federale overheid en het parlement aan om volgende maatregelen te nemen:

1. Te garanderen dat de kosten van een behandeling met dronabinol gedekt worden door de ziekteverzekering als een arts het voorschrijft voor een aandoening waarbij de voordelen van dronabinol wetenschappelijk werden aangetoond.

2. De patiënten die cannabis therapeutisch gebruiken na aanbeveling door een arts, tegen vervolging te beschermen.

3. Onderzoek te bevorderen naar het therapeutisch potentieel van cannabisproducten."

Ondertekenaars:

- ADHS Deutschland (ADHD Duitsland)

- akzept (Vereniging voor een aanvaardbaar drugsbeleid)

- Arbeitsgemeinschaft Cannabis als Medizin (Associatie voor Cannabis als Medicijn)

- Deutsche AIDS-Hilfe (Duits steunfonds AIDS)

- Deutsche Epilepsievereinigung (Duitse vereniging epilepsie)

- Deutsche Gesellschaft für Suchtmedizin (Duitse vereniging voor verslavingsgeneeskunde)

- Deutschen Gesellschaft für Schmerztherapie (Duitse vereniging voor pijntherapie)

- Deutscher Patienten Schutzbund (Duitse vereniging voor patiëntenbescherming)

- Initiative Selbsthilfe Multiple Sklerose Kranker (Zelfhulpgroep voor MS patiënten)

- Interessenverband Tic & Tourette Syndrom (Vereniging tics en syndroom van Tourette)

- Polio Allianz (Vereniging poliomyelitispatiënten)

- Republikanischer Anwältinnen- und Anwälteverein (Vereniging van republikeinse advocaten)

- Selbsthilfenetzwerk Cannabis Medizin (Zelfhulpnetwerk medische cannabis)

- Tourette-Gesellschaft Deutschland (Tourette-vereniging Duitsland)

De Verklaring van Berlijn is online beschikbaar op:

http://www.cannabis-med.org/german/berliner_erklaerung.pdf

Schriftelijke meningen over de hoorzitting van 15 oktober, inbegrepen de verklaring van de Duitse afdeling van de IACM, zijn beschikbaar op:

http://www.bundestag.de/ausschuesse/a14/anhoerungen/097/stllg/index.html

(Bron: ACM)

Wetenschap Groot Brittannië — Rapport van erkende experts stelt dat cannabis minder schadelijk is dan tabak en alcohol

Volgens een rapport van de Global Cannabis Commission, een groep van topwetenschappers die in opdracht werkten van de Britse Beckley Foundation, is cannabis roken minder schadelijk dan sigaretten roken of alcohol drinken. Het rapport werd geschreven door vijf toonaangevende onderzoekers van cannabis- en drugsbeleid: Benedikt Fischer van de Simon Fraser Universiteit in Vancouver, Canada, Peter Reuter van de Universiteit van Maryland, VS, Wayne Hall van de Universiteit van Queensland, Australië, Simon Lenton van het Nationaal Instituut voor Drugsonderzoek aan de Curtin Universiteit voor Technologie, Australië, en Robin Room van de Universiteit van Melbourne, Australië.

"Hoewel cannabis een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid, mentale gezondheid inbegrepen, is het in termen van relatieve schade aanzienlijk minder schadelijk dan alcohol of tabak," stelt het rapport. "Veel met cannabis geassocieerde schade is te wijten aan het verbod zelf, vooral de sociale schade die voortvloeit uit arrestatie en gevangenis." Het rapport vervolgt "dat het enkel via een gereguleerde markt is dat we jongeren een betere bescherming kunnen geven, zelfs tegen krachtiger vormen van het roesmiddel."

Het rapport is beschikbaar op:

http://www.beckleyfoundation.org/pdf/BF_Cannabis_Commission_Report.pdf

(Bron: Beckley Foundation van 2 oktober 2008)

Duitsland — Weigering ziekteverzekering om een behandeling met dronabinol terug te betalen blijft gelden als argument om uitzonderingsmaatregelen voor medisch cannabisgebruik te bekomen

Het Federaal Instituut voor Farmaceutische en Medische Producten (BfArM), een agentschap van het federaal ministerie van gezondheid, wijzigde in juli 2008 de regels voor patiënten die een uitzonderingsmaatregel wilden vragen voor medisch cannabisgebruik. De vereisten hiervoor werden verstrengd. Het gezondheidsministerie heeft thans verduidelijkt dat de oorspronkelijke regelgeving nog steeds van kracht is. Hoewel in de nieuwe regelgeving de weigering van de ziekteverzekering om te betalen voor dronabinol niet langer vermeld wordt, stelt het ministerie duidelijk dat een dergelijke weigering nog steeds aanvaard wordt als argument voor een aanvraag.

In een brief aan de verantwoordelijke voor het drugsbeleid bij de Groene Partij, Dr. Harald Terpe, schreef staatssecretaris van het federaal gezondheidsministerie Marion Caspers-Merck, dat de "Regelgeving voor de toepassing van uitzonderingsmaatregelen" herschreven werd in juli 2008. "Deze nieuwe versie was bedoeld om voor patiënten duidelijker te zijn," staat in de brief. "Vermits de vraag naar terugbetaling door de ziekteverzekering van fundamenteel belang is, wordt dit aspect afzonderlijk beschouwd in het onderzoek van de aanvragen door het federaal drugsagentschap," zo vervolgt de brief. Een verdere wijziging van de regelgeving is gepland. In een brief van federaal drugscommissaris Sabine Baetzing aan voorzitter Dr. Franjo Grotenhermen van de Duitse Vereniging voor Cannabis als Medicijn (ACM), werd dit voornemen bevestigd. Gezien de reacties neemt de ACM aan dat de wijziging van de regelgeving door de BfArM in juli 2008 aangebracht werd zonder ruggespraak met het federaal gezondheidsministerie.

(Bronnen: Brief van Marion Caspers-Merck aan Dr. Harald Terpe, Brief van Sabine Baetzing aan Dr. Franjo Grotenhermen)

Kort nieuws

VS — Michigan

Volgens een peiling steunt 66 procent van de kiezers in Michigan een voorstel dat de teelt en het gebruik van cannabis zou toelaten voor patiënten met ernstige medische problemen. De kiezers zullen op 4 november over dit voorstel stemmen. (Bron: UPI van 30 september 2008)

De Mexicaanse president Felipe Calderon wil het bezit van kleine hoeveelheden cannabis, cocaïne en andere drugs legaliseren. Calderons wetsvoorstel is bedoeld om de politie te ontlasten en hen meer tijd te bieden voor de jacht op dealers en smokkelaars maar er kan tegenstand komen uit conservatieve kringen evenals uit buurland de Verenigde Staten. (Bron: Reuters van 2 oktober 2008)

VS — Californië

Gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft zijn veto gesteld tegen een voorstel dat de meeste werknemers moest beschermen tegen ontslag wanneer zij positief getest werden op cannabis die zij buiten de werkuren op doktersvoorschrift gebruiken. (Bron: San Francisco Chronicle van 1 oktober 2008)

VS — Staat Washington

Het ministerie van gezondheid bepaalde dat een voorraad medische cannabis voor twee maanden overeenkomt met 24 ounces (ongeveer 680 gram) gebruiksklare cannabis en met maximum 15 planten. Daarmee werd de knoop doorgehakt na tien jaar van verwarring over de hoeveelheid die een patiënt mag bezitten overeenkomstig de medische cannabiswetgeving. (Bron: Associated Press van 3 oktober 2008)

Wetenschap — Misselijkheid

In een diermodel van misselijkheid als gevolg van beweging (bijvoorbeeld zeeziekte) was THC maar niet CBD werkzaam in de onderdrukking van braken bij de geteste spitsmuizen. (Bron: Cluny NL, et al. Basic Clin Pharmacol Toxicol 2008;103(2):150-6.)