Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 31 maart 2008

Authors

VS — Vrijspraak voor een medische cannabisgebruiker in Texas

Een man die betrapt was op illegaal bezit van cannabis moest het middel gebruiken om de symptomen van zijn HIV infectie te behandelen, zo oordeelde de jury in een Texaanse rechtbank. De juryleden hadden minder dan vijftien minuten nodig om op 25 maart de 53-jarige Tim Stevens niet schuldig te bevinden. Zijn raadsman gebruikte als verdediging dat cannabisgebruik een noodzaak was om de misselijkheid en het braken van zijn cliënt te behandelen. Er wordt aangenomen dat dit de eerste keer was dat de noodzaak van het gebruik als verdediging succesvol aangewend werd in een Texaanse cannabiszaak.

Stevens, bij wie in 1986 HIV vastgesteld werd, lijdt aan misselijkheid en aan het cyclisch braaksyndroom, een medische toestand die zo ernstig is dat hospitalisatie in het verleden nodig was. Hij werd in oktober gearresteerd toen hij op de veranda aan het huis zat en cannabis rookte. In de getuigenbank verscheen in zijn voordeel onder meer Dr. Steve Jenison, hoofd van de geneeskundige afdeling van het Bureau voor Infectieziekten van het gezondheidsdepartement van New Mexico. Hij getuigde dat Stevens het cannabisgebruik nodig had om zijn symptomen te verzachten.

Het volledige artikel is beschikbaar op:

http://www.elpasotimes.com/ci_8718541

(Bron: Associated Press van 27 maart 2008)

Canada — Artsen verhoogden de cannabisdoses voor medische doeleinden tijdens de voorbije jaren

Canadese artsen hebben de dagelijkse doses cannabis voor patiënten die voor medische doeleinden gebruiken, in de voorbije jaren verhoogd, zo meldt het ministerie van gezondheid van Canada. De toename van de voorgeschreven doses werd opgemerkt in een recent verslag over de manier waarop artsen staan tegenover het gebruik van cannabis. Het onderzoek toonde aan dat artsen onduidelijk waren over de maximale doses die door het ministerie van gezondheid werden aanbevolen. Voor de meeste artsen, zo staat in het verslag, is overdosering of doses boven de "optimale" grenswaarden geen zorg en werd zelf niet overwogen.

Het onderzoek werd unaniem bijgetreden en het voornemen van het gezondheidsministerie om gedroogde cannabis in apotheken te verdelen om ter beschikking te hebben van de patiënten, vond zelfs een "enthousiaste steun" bij de artsen. Zij stelden alleszins voor om de kwaliteit te verbeteren en de prijs te verminderen, met de gelijktijdige zekerheid dat de medische verzekeringsprogramma's de kosten dekken. Het bericht over deze evolutie volgt op een kampanje van het gezondheidsministerie van vorige zomer om de doses te houden onder de vijf gram.

Het volledige artikel is beschikbaar op:

http://www.canada.com/ottawacitizen/news/story.html?id=327d46d2-9cc8-4fe2-a333-10a11f85169f

(Bron: Ottawa Citizen van 18 maart 2008)

Kort nieuws

Nederland — Rookverbod

Het nakende rookverbod in Nederlandse café's en restaurants wordt niet toegepast op sigaretten die van pure cannabis gemaakt zijn. Gezondheidsminister Ab Klink schreef dit in een brief aan het parlement. (Bron: NIS-News-Bulletin van 27 maart 2008)

Wetenschap — Efficiëntie van het verbod

In een overzicht voor het tijdschrift Current Opinion in Psychiatry werd onderzoek voorgesteld waaruit blijkt dat de legale status van cannabis slechts een zeer beperkt effect heeft op de omvang van het cannabisgebruik. De onderzoeker verklaart dat "bijna alle eerdere overzichten over dit onderwerp tot dezelfde conclusie komen: decriminalisering van cannabis leidt niet tot een substantiële toename van het cannabisgebruik." (Bron: van den Brink W. Curr Opin Psychiatry 2008;21(2):122-6.)

Wetenschap — Migraine

Italiaanse onderzoekers stelden vast dat de eiwitactiviteit die verantwoordelijk is voor de degradatie en de opname van de endocannabinoïde anandamide in de cellen, was afgenomen in de bloedspiegel bij patiënten die lijden aan migraine en hoofdpijn door overmatig gebruik van medicijnen. Zij concludeerden dat deze veranderingen "een adaptief gedrag kunnen vertonen dat door de chronische hoofdpijn of door misbruik van medicijnen veroorzaakt wordt." (Bron: Cupini LM, et al. Neurobiol Dis. 2008 Feb 1 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Epilepsie

Er is toenemend bewijs dat de stoornis van het endocannabinoïde systeem leidt tot de ontwikkeling van epileptische aanvallen, waarmee gewezen wordt op de beschermende rol die de endocannabinoïden spelen bij de onderdrukking van pathologisch neuronale opwinding. Nieuw onderzoek toont aan dat de CB1 receptor in de hippocampus van patiënten die lijden aan epilepsie, tot een derde van zijn reguleringscapaciteit was teruggebracht. (Bron: Ludányi A, et al, J Neurosci 2008;28(12):2976-90.)

Wetenschap — Werkwijze

Er werd aangetoond dat verscheidene natuurlijke cannabinoïden van de cannabisplant, inbegrepen cannabidiol (CBD) en dronabinol (THC), niet alleen een wisselwerking hebben met cannabinoïde receptoren maar ook met meerdere subtypes van zogenaamde "transient receptor potential channels" (TRP), het vanilloid-type 1 TRP (TRPV1), het ankyrin-type 1 (TRPA1) en het melastatin-type 8 TRP (TRPM8). De interactie met deze ionenkanalen kan bepaalde effecten van de cannabinoïden verklaren (Bron: De Petrocellis L, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2008 Mar 19 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Ontwenning

Amerikaanse onderzoekers deden een telefonische peiling om de ontwenningsverschijnselen te vergelijken tussen 67 dagelijkse cannabisgebruikers en 54 dagelijkse tabakrokers, die in de loop van de voorafgaande dertig dagen probeerden te stoppen met gebruik. De ernst van de ontwenningsverschijnselen waren vergelijkbaar in beide groepen, uitgezonderd het smachten naar de drug en het zweten, wat meer voorkwam bij de tabakgebruikers. (Bron: Budney AJ, et al. J Subst Abuse Treat. 2008 Mar 12 [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Autorijden

Een Franse groep analyseerde 10.000 ongevallenrapporten waarbij meer dan 17.000 bestuurders betrokken waren. Het relatieve risico op het veroorzaken van een ongeval, gemeten over de totale bevolking is 1,7. Voor cannabis alleen (THC > 1 ng/mL) is dat 2,3. Voor alcohol alleen is dat 9,4 (alcoholconcentratie in het bloed > 0,05 procent) en voor de combinatie van alcohol en cannabis beloopt dit 14,1. De onderzoekers besloten: "Alcohol blijft voor alle leeftijden het grootste risico. Jonge bestuurders die alcohol en cannabis samen gebruiken vertegenwoordigen een prioritaire doelgroep voor preventie." (Bron: Biecheler MB, et al. Traffic Inj Prev 2008;9(1):11-21.)