Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 23 januari 2000

Authors

VS — Ontwikkeling van een pleister met cannabinoïden bekostigd door de Amerikaanse Kankervereniging.

Onderzoekster Audra Stinchcomb van de Albany College of Pharmacy kreeg van de Amerikaanse Kankervereniging een bedrag van 361.000 dollar voor drie jaar om te onderzoeken of cannabinoïden op een efficiënte manier kunnen worden opgenomen via de huid.

Het onderzoek zou kunnen leiden tot de ontwikkeling van een cannabinoïdepleister voor therapeutisch gebruik. Het kan pijn verzachten, misselijkheid en braakneigingen onderdrukken bij wie chemotherapie ondergaat, aldus Gail Tyner-Taylor van de Amerikaanse Kankervereniging van New York en New Jersey.

Stinchcomb is professor-assistente en gespecialiseerd in de toediening van geneesmiddelen via de huid. Zij zegt dat transdermale toediening moeilijk kan zijn vermits de huid een stevige barriere is. Doorgaans worden pleisters gebruikt als pijnstillers, als medikatie tegen zeeziekte, om te stoppen met roken (nicotine) en voor de behandeling van menopauze (oestrogeen).

De onderzoekers gebruiken mensenhuid die overbleef van schoonheidsoperaties (buiklift) om te zien of en in welke mate de aktieve bestanddelen van marihuana door de huid de bloedstroom kunnen bereiken. "Het kan nog tien jaar duren vooraleer een marihuanapleister beschikbaar zal zijn" zegt Stinchcomb, "hoewel een marihuanapleister beter zou werken dan een pil omdat patiënten die te kampen hebben met de effekten van chemotherapie, problemen hebben met het binnenhouden van wat ze oraal innemen".

De subsidie voor de marihuanapleister is de eerste die door de Amerikaanse Kankervereniging wordt uitgekeerd, voor wat betreft marihuana-onderzoek. "Sommige mensen zullen bezwaren hebben", zegt Don Distasio van de Kankervereniging, "maar we zullen voet bij stuk houden omdat we hiermee een middel hebben om patiënten nodeloos lijden te besparen".

(Bronnen: UPI d.d. 21.01.2000, AP d.d. 21.01.2000)

Malta

De openbare aanklager van Saratoga vorderde geen gevangenisstraf voor cannabiskweker John Chestnut die stelde dat hij marihuana groeide om de symptomen van zijn ziekte - kanker - te milderen. Het werd hem toegestaan schuldig te pleiten voor de rechtbank voor een straf zonder gevangenis in het kader van een uitzonderingsakkoord met de prokureur (officier van justitie) van Saratoga. Hij had hier 4 jaar gevangenis voor kunnen krijgen maar kreeg een proefperiode van 3 jaar opgelegd om een behandeling te ondergaan tegen drugs. De politie nam bij hem 25 planten in beslag van bijna 2 meter hoog. De prokureur was bereid de vordering van het openbaar ministerie te verminderen "in het belang van de justitie" wegens onder meer zijn blanco strafregister en zijn slechte gezondheidstoestand.

Chestnut verklaarde dat 75 % van zijn maag door kanker verteerd was en dat enkel marihuana efficiënt bleek te zijn om zijn eetlust te stimuleren. Hij werd op 8 september 1999 gearresteerd nadat de staatspolitie vanuit een helikopter de planten ontdekte in een moeras nabij zijn woning.

(Bron: AP van 14 januari 2000)

Kort nieuws

Australië

De raad van de Australian Medical Association van Victoria zal zich volgende maand uitspreken over een voorstel voor een nieuwe inschaling van cannabis voor medicinaal gebruik. De voorzitter van AMA, dokter Michael Sedgley, zei dat het voorstel waarschijnlijk zou worden aangenomen. "Het (cannabis) heeft klaarblijkelijk een plaats in het verzachten van pijn en lijden", zei hij. De New South Wales (NSW) premier Bob Carr heeft vorig jaar een werkgroep opgericht om het medisch potentieel van cannabis te onderzoeken nadat de AMA van New South Wales hierop aangedrongen had. (Bron: The Age (Australië) van 9 januari 2000)

Canada

Een aidspatiënt uit Toronto, die het recht had afgedwongen marihuana te roken, vraagt de federale overheid hem van het middel te voorzien. Jim Wakeford en zijn advokaten hebben gerechtelijke stappen gezet teneinde te horen bevelen dat de staat Ottawa hem veilige en zuivere marihuana moet bezorgen. Een rechter vergunde hem vorig jaar de wettelijke uitzondering om cannabis te roken om misselijkheid en andere nevenwerkingen van aidsbehandeling, te onderdrukken. Alleszins kan iedereen die de drug koopt of verkoopt voor hem, vervolgd worden. (Bron: Toronto Star van 21 januari 2000)

Groot Brittannië

Een rapport van de Police Foundation zal volgende maand oproepen voor de dekriminalisering van cannabisgebruik en een fundamentele wijziging van de drugwet eisen. De konklusie van het kommitee van de Police Foundation, een onafhankelijk onderzoeksorgaan dat door Binnenlandse zaken mee werd opgericht, zal druk uitoefenen op de regering om hun benadering van drugs te herzien. Het kommitee is geen officiële instelling maar wordt beschouwd als een quasi-koninkijke kommissie. Het onderzoek gebeurt onder voorzitterschap van Lady Runciman, voormalig lid van de adviesraad van de regering inzake drugsmisbruik. Het kommitee heeft twee en een half jaar gewerkt aan het onderzoek van de huidige wetgeving. (Bron: The Economist van 15 januari 2000)