Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 18 november 2007

Authors

Wetenschap — Nabilone vermindert pijn veroorzaakt door fibromyalgie

In een placebogecontroleerde studie aan de universiteit van Manitoba, Canada, met 40 patiënten die lijden aan fibromyalgie, verminderde nabilone de pijn en verbeterde de levenskwaliteit. Na het vaststellen van de uitgangssituatie kregen de deelnemers ofwel toenemende doses nabilone, van éénmaal 0,5 mg 's avonds tot tweemaal 1 mg per dag gedurende vier weken, of een placebo van dezelfde hoeveelheid. Nabilone is een synthetisch THC derivaat met vergelijkbare effecten.

Na vier weken was er in de nabilonegroep op een visuele analoge pijnschaal een belangrijke pijnvermindering merkbaar evenals verbeteringen in de zogenaamde Fibromyalgia Impact Questionnaire en een belangrijke angstonderdrukking. Er werden geen belangrijke verbeteringen vastgesteld in de placebogroep. De onderzoekers concludeerden dat nabilone "een weldoende, goed te verdragen behandelingsmogelijkheid lijkt te bieden voor fibromyalgiepatiënten met belangrijke voordelen op het gebied van pijnverlichting en functionele verbetering."

(Bron: Skrabek RQ, Galimova L, Ethansand Daryl K. Nabilone for the Treatment of Pain in Fibromyalgia. J Pain. 2007 Oct 30; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Nederland — De regering wil de beschikbaarheid van cannabis in apotheken met vijf jaar verlengen

De Nederlandse overheid meldde op 7 november dat zij de ontwikkeling van medicijnen uit cannabis wil bevorderen en de beschikbaarheid in apotheken met vijf jaar wil verlengen om wetenschappelijk onderzoek mogelijk te maken. De overheid hoopt op goede resultaten van een op cannabis gebaseerd medicijn van de Nederlandse onderneming Echo Pharmaceuticals, aldus het ministerie van gezondheid. In 2003 werd Nederland het eerste land ter wereld waar cannabis als geneesmiddel op voorschrift beschikbaar werd gemaakt via de apotheken.

"Medische cannabis moet een gewoon geregistreerd medicijn worden", zei gezondheidsminister Ab Klink in een verklaring en hij voegde eraan toe dat hij de ontwikkeling van een medicijn op basis van cannabis een ernstige kans wil geven. "Het ontwikkelingsplan dat meerdere jaren kan duren, kan wetenschappelijke details en inzicht geven in het evenwicht tussen de efficiëntie en de veiligheid van medische cannabis," verklaarde hij. Een woordvoerder van de minister zei dat cannabis in Nederland aan meerdere duizenden patiënten werd voorgeschreven en dat circa 15.000 mensen het gebruikten voor medische doeleinden. Velen onder hen kochten hun voorraad eerder in coffeeshops dan in apotheken.

Meer op: http://www.sciam.com/article.cfm?alias=dutch-want-cannabis-regis&chanID=sa003&modsrc=reuters

(Bron: Reuters van 7 november 2007)

Kort nieuws

VS — Montana en Oregon

Aan het medische cannabisprogramma van Montana werken 468 mensen mee van wie hun dokter verklaarde dat cannabis hen kon helpen. De gezondheidsverantwoordelijken van de staat hebben ook vergunningen voor verzorgers uitgereikt aan 167 mensen die tot zes planten mogen kweken per patiënt. Het medisch cannabisprogramma van Oregon omvat momenteel 14.831 patiënten. (Bronnen: Chicago Tribune van 28 oktober 2007, Bozeman Daily Chronicle van 2 november 2007)

VS — Zelfmoord

Robin Prosser, een vrouw uit Missoula, Montana, die leed aan een ernstige pijnlijke ziekte van het immuunsysteem (Lupus erythematosus), pleegde zelfmoord. Zij gebruikte cannabis om haar ziekte te behandelen. In maart van dit jaar nam de Drug Enforcement Agency minder dan vijftien gram van haar cannabis in beslag. Zij had toelating volgens de medische cannabiswetgeving van Montana om cannabis te gebruiken. In juli had zij in een opiniestuk voor een krant geschreven: "Geef me vrijheid of geef me de dood. Misschien moet de volgende overheidscampagne die gevoerd wordt, over de mogelijkheid gaan van zelfmoordbegeleiding. Als zij mij niet toestaan om in vrede te leven met wat minder pijn, zullen ze me dan helpen om waardig te sterven?" Het volledige opiniestuk van mevrouw Prosser is te lezen op: http://tinyurl.com/2n6hrr. (Bron: Missoulian van 27 oktober 2007)

VS — Amerikaanse Psychiatrische Vereniging

In een poging om de aanvaarding van de effectieve werking van medische cannabis een impuls te geven, heeft de Amerikaanse Psychiatrische Vereniging zich unaniem uitgesproken voor de wettelijke bescherming van patiënten die op aanbevelen van hun arts, het kruid gebruiken voor medische redenen. In de verklaring werd erop gewezen dat de vereniging haar steun verleent aan de "bescherming van patiënten en artsen die deelnemen aan door de staat goedgekeurde medische cannabisprogramma's." Meer op: http://www.salem-news.com/articles/november072007/med_psyc_11707.php (Bron: Salem-News.com van 7 november 2007)

Wetenschap — Gebruik door adolescenten

Jongeren die enkel cannabis gebruikten, hadden niet meer psychologische problemen dan niet-gebruikers. Dat bleek uit een Zwitsers onderzoek. In totaal werden 5.263 studenten tussen 16 en 20 jaar onderverdeeld in groepen. Een groep van 455 uitsluitend cannabisrokers, een tweede groep van 1.703 rokers van cannabis en tabak en een derde groep van niet-rokers namen aan de studie deel. Rokers van uitsluitend cannabis presteerden beter dan degenen die ook tabak rookten. In vergelijking met niet-rokers hadden zij die enkel cannabis rookten een betere vriendschapsrelatie en deden meer aan sport. Hun relatie met ouders was iets minder en zij spijbelden ook meer. (Bron: Suris JC, et al. Arch Pediatr Adolesc Med 2007;161(11):1042-7.)

Wetenschap — Preventie tegen tolerantieontwikkeling

In dierenonderzoek toonden Canadese en Amerikaanse onderzoekers aan dat het gebruik van ultralage doses rimonabant, een cannabinoïde receptor antagonist, de tolerantieontwikkeling ten opzichte van een CB1 receptor agonist (WIN55,212-2) verhinderde. De pijnstillende werking van de cannabinoïde verminderde na een dagelijkse injectie ervan gedurende 7 dagen. Als zeer lage doses rimonabant samen met de cannabinoïde toegediend werden, bleef de pijnstillende werking duren. (Bron: Paquette JJ, et al. Behav Pharmacol 2007;18(8):767-776.)