[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 26 September 2000

VS: Dokters in CaliforniŽ mogen marihuana aanbevelen, vonnist een federale rechter.

De federale overheid kan dokters die marihuana als medicinale behandeling aanbevelen voor hun patiŽnten, niet meer vervolgen. Zo oordeelde een federale rechter op 7 september in CaliforniŽ.

Rechter William Alsup van de US District Court vaardigde een bevel uit voor een permanent verbod voor de overheid om de vergunning in te trekken van dokters die cannabis voorschrijven, "vooral omdat de dokter medicinale marihuana aan de patiŽnt aanbeveelt op basis van een serieuze medische diagnose".

Hij stelde ook dat zijn bevel eveneens geldig is als "de dokter verwacht dat zijn aanbeveling leidt tot het gebruik en het verwerven van de marihuana door de patiŽnt en dit in strijd met de federale wetgeving".

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben voor een aantal staten met een gelijkaardige wetgeving. Het was de laatste ontwikkeling in het konflikt tussen federale drugwetgeving en het Californische initiatief dat in 1996 door de kiezer werd goedgekeurd. Dit initiatief liet ernstig zieke patiŽnten toe marihuana te groeien voor pijnbestrijding, mťt een aanbeveling door de dokter. Gelijkaardige initiatieven werden goedgekeurd in Alaska, Arizona, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon en Washington State.

(Bronnen: AP van 8 september 2000; CNN.com van 8 september 2000)

Canada: Minister kondigt nieuwe benadering aan van het gebruik van marihuana voor medicinale doeleinden.

Op 14 september heeft gezondheidsminister Allan Rock verklaard dat het ministerie de intentie heeft een nieuwe regelgeving te ontwikkelen die het voor de Canadezen mogelijk moet maken over marihuana te beschikken voor medicinale doeleinden. Deze nieuwe benadering komt voort uit de beslissing van het Hof van beroep van Ontario in de zaak van Terry parker, genomen op 31 juli 2000.

De nieuwe regeling zal de omstandigheden en de manier bepalen waarop marihuanagebruik voor medicinale redenen zal toegestaan worden. "Wij willen grotere klaarheid brengen in de procedure die moet gevolgd worden door Canadezen die de drug willen gebruiken ter verlichting van bepaalde symptomen", zegt minister Rock.

In casu is nog een beroep hangende rond de kleine legale marge die de zaak Parker opwierp. Totdat de nieuwe regeling klaar is, kunnen Canadezen hun aanvraag indienen om medicinale marihuana te mogen gebruiken als uitzonderingsmaatregel op de drugwetgeving. Uitleg en inschrijvingsformulieren zijn beschikbaar online. Tot op heden werden 71 Canadezen tot de uitzonderingsmaatregel toegelaten.

(Bron: persbericht van het Canadese gezondheidsministerie van 14 september 2000).

Kort nieuws

AustraliŽ:
De regering van TasmaniŽ zal een rondvraag doen naar het medicinale gebruik van cannabis en THC. Het Bestuur voor Maatschappelijke Ontwikkeling heeft de nodige aanbeveling van de prokureur-generaal ontvangen. Deze kommissie zal verbanden leggen tussen de legale erkenning van cannabis of zijn derivaten (THC) voor medicinale toepassingen en de gevolgen die voortvloeien uit een dergelijke beslissing. Opmerkingen en vragen kunnen gestuurd worden naar: The Secretary, Community Development Committee, Parliament House, Hobart 7000, AustraliŽ.
committees@parliament.tas.gov.au

Europa:
In het voorjaar 2001 wordt in GŁtersloh (Duitsland) een EURopese konferentie gehouden over cannabisgebruik. De bijeenkomst is gebaseerd op een initiatief van de Nederlandse gezondheidsminister Els Borst, in samenwerking met Duitsland en Zwitserland. Volgens de minister komt er meer evenwicht in de EURopese gedachte over de schadelijkheid van cannabis en dit zou moeten weerspiegelen in het beleid. Borst:"We zien dat mensen in heel wat EURopese landen tot het besluit zijn gekomen dat een matig gebruik van cannabis door volwassenen niet ons grootste probleem is en dat het helemaal niet zo'n groot gezondheidsprobleem is". (Bron: interview met gezondheidsminister Els Borst, Radio 1 nieuws van 6 september 2000)

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.