Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 14 mei 2007

Authors

VS — De Senaat en het Huis van Afgevaardigden van Rhode Island stemmen voor een permanente staatswetgeving voor medische cannabis

De Senaat van Rhode Island keurde op 3 mei een wetsvoorstel goed waardoor de staatswetgeving voor medische cannabis permanent wordt. Het voorstel werd met 28 tegen 5 stemmen aanvaard, meer dan voldoende om een mogelijk veto te doorstaan van gouverneur Donald Carcieri, die zijn vetorecht ook gebruikte in 2005 tegen het originele voorstel. Wetgevers van het Huis van Afgevaardigden keurden een identieke maatregel op 2 mei goed met een gelijkaardige marge (50-12).

Rhode Island werd vorig jaar de elfde Amerikaanse staat die begon met een medisch cannabisprogramma. Dit loopt ten einde op 30 juni 2007 als de wetgevers het niet hernieuwen. Het programma laat patiënten toe die lijden aan HIV of AIDS, kanker, glaucoom, zware misselijkheid, krampen of een andere slopende ziekte, een vergunning te krijgen om tot 12 cannabisplanten te bezitten en 2,5 ounce (1 ounce is ongeveer 28,5 gram) gebruiksklare cannabis. Meer dan 250 patiënten en ongeveer evenveel verzorgers zijn voor het programma geregistreerd.

Jeff Neal, woordvoerder van de gouverneur, zei dat Carcieri nog niet beslist had of hij zijn veto zou stellen tegen het voorstel of dat de wet zou aangenomen worden zonder zijn handtekening. Als hij zijn vetorecht gebruikt kunnen de wetgevers van de Senaat en van het Huis van Afgevaardigden het veto verwerpen met drie vijfden van de stemmen

(Bronnen: Boston Globe van 3 mei 2007, Pawtucket Times van 4 mei 2007)

Kort nieuws

Wetenschap — Schizofrenie

Britse onderzoekers analyseerden de symptomen van 757 personen die schizofrenie ontwikkeld hadden en van wie er 182 (24 procent) cannabis gebruikt hadden in het jaar voorafgaand aan hun eerste bezoek aan een psychiater als gevolg van de ziekte. Er waren geen noemenswaardige verschillen in symptomen tussen cannabisgebruikers en niet gebruikers die geobserveerd werden in enkele beperkte studies. Daarbij hadden cannabisconsumenten die schizofrenie ontwikkelden, geen grotere aanwezigheid van schizofrenie in hun familiegeschiedenis. De auteurs besloten dat dit de stelling tegenspreekt dat "een speciale schizofrenieachtige psychose door cannabis veroorzaakt wordt". (Bron: Boydell J, et al. Schizophr Res 2007 Apr 24; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Pancreatitis

Onderzoekers aan de Universiteit van Heidelberg, Duitsland, ontdekten dat patiënten met een acute pancreasontsteking (pancreatitis) een verhoogde concentratie hadden aan cannabinoïde receptoren en encocannabinoïden in de pancreas. Onderzoek met muizen met pancreatitis wees uit dat een cannabinoïde die zich zoals THC bindt aan CB1 en CB2 receptoren de pijn en ontsteking bij de ziekte vermindert. (Bron: Michalski CW, et al. Gastroenterology 2007;132(5):1968-78.)

Wetenschap — THC in zweet

In een onderzoek met elf dagelijkse cannabisgebruikers was THC meetbaar in het zweet bij alle onderzochten. Tijdens de eerste week na onthouding was de concentratie hoger dan 1 ng/ml. In de tweede week was de meting van het zweet positief bij acht van de elf deelnemers. Eén deelnemer had THC-positieve zweetpatches na vier weken onthouding. Dagelijkse orale doses tot 14,8 mg THC gaven geen positieve zweettest boven 1 ng/ml. (Bron: Huestis MA, et al. Forensic Sci Int 2007 May 2; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap — Braken door cannabis

Het artikel beschrijft een geval van braken veroorzaakt door regelmatig cannabisgebruik. Deze zeldzame reactie is gekenmerkt door regelmatig cannabisgebruik, cyclisch braken en dwangmatig baden. (Bron: Wallace D, et al. Australas Psychiatry 2007;15(2):156-8.)

Wetenschap — Schizofrenie en waarneming

Duitse onderzoekers vergeleken het waarnemingsvermogen van 39 schizofrene patiënten (19 cannabisgebruikers en 20 niet gebruikers) en 39 gezonde controlepersonen (18 cannabisgebruikers en 21 niet gebruikers). Over het geheel gezien presteerden de schizofreniepatiënten slechter dan de gezonde controlegroep. Regelmatig cannabisgebruik voorafgaand aan de eerste psychotische periode verbeterde de waarneming in sommige proeven. Anderzijds verminderde cannabisgebruik het waarnemingsvermogen bij gezonde personen, vooral in de gevallen waar het regelmatig gebruik begon voor de leeftijd van 17 jaar. (Bron: Jockers-Scherubl MC, et al. Prog Neuropsychopharmacol Biol Psychiatry 2007 Mar 16; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])