[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 05 September 2000

VS: Centrum voor Medicinaal Cannabisonderzoek aan de Universiteit van CaliforniŽ.

Artsen van de afdelingen San Francisco en San Diego van de Universiteit van CaliforniŽ kondigden op 29 augustus aan dat een wetenschappelijk centrum wordt opgericht voor de studie van medicinaal gebruik en effekten van marihuana. Het nieuwe Centrum voor Medicinaal Cannabisonderzoek, dat in San Diego zal gevestigd zijn, kan van start geen met een staatstoelage van 3 miljoen dollar voor het eerste jaar, zeiden de dokters.

Het geld zal dienen om diepgaande studies te financieren rond de veiligheid van marihuana en het effekt ervan bij het verlichten van de bijwerkingen van krachtige aidsmedikatie en chemotherapie. Een van de direktieleden van het Centrum zal dokter Donald Abrams zijn, professor geneeskunde aan de Universiteit van CaliforniŽ in San Francisco.

Volgens dokter Abrams zullen de eerste onderzoeken niet enkel gericht zijn op mogelijke toepassingen bij kanker- en aidspatiŽnten, maar ook op de vermindering van spasticiteit en bevingen bij ms-patiŽnten. De marihuana die door de onderzoekers gebruikt zal worden is afkomstig van het Nationaal Instituut voor Drugmisbruik (NIDA).

(Bron: San Francisco Cronicle van 30 augustus 2000)

Wetenschap: THC derivaat CT-3 veilig in Phase I klinisch onderzoek.

Een Phase I klinische studie van CT-3 wees uit dat het produkt veilig is voor mensen. CT-3 is een synthetisch derivaat van de belangrijkste niet-psychoaktieve metaboliet (11-COOH-THC) van THC (tetrahydrocannabinol).

De proef op mensen werd gedaan in het Aster Clinical Research Center in Parijs, Frankrijk, nadat Atlantic de goedkeuring kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor klinisch onderzoek. Dat onderzoek omvatte een studie naar mogelijke psychogene effekten van CT-3 op patiŽnten bij drie verschillende doses.

Atlantic ontwikkelt CT-3 als een alternatief voor nonsteroidale ontstekingswerende middelen (NSAIDs). Voorafgaandelijke cel- en dierstudies toonden aan dat CT-3 pijnstillende en ontstekingswerende eigenschappen bezit bij microgramdosering, zonder bijwerkingen op het centraal zenuwstelsel of de spijsvertering. Dat opent ontwikkelingsperspektieven voor het produkt als een ANALGESIC en ontstekingswerend middel met de eigenschap de meeste nevenwerkingen van de gebruikelijke ontstekingswerende drugs als aspirine, ibuprofen en indomethacin te onderdrukken.

"De drug veroorzaakt geen ongewenste nevenwerkingen en de bloedspiegel was precies zoals die moest zijn. Dit resultaat stelt veilig gebruik en efficiŽnte pijnbestrijding bij patiŽnten in het vooruitzicht," zegt dokter Joseph Rudick van Atlantic. Na de suksesvolle afronding van de Phase I studies deze zomer in Frankrijk plant Atlantic de Phase I/II studies voor pijn en ontsteking te starten in de Verenigde Staten.

(Bron: PRNewswire van 28 augustus 2000)

VS: Hooggerechtshof stopt marihuanaverdeling in CaliforniŽ.

Op 29 augustus heeft het Amerikaanse hooggerechtshof de zaak behandeld rond de beslissing van rechter Charles Breyer in San Francisco, die toelating gaf aan de Oakland Cannabis Buyers' Cooperative om marihuana te verdelen voor medicinale doeleinden. Het hooggerechtshof stemde met 7 stemmen tegen 1 voor een noodverzoek van de Clintonadministratie om de beslissing over Breyers' uitspraak te verdagen.

In CaliforniŽ waren de voorstanders van medicinale marihuana niet onder de indruk. "Dit is maar een kleine bult in de baan", zei Jeff Jones, direkteur van de Oakland groep. "Het gaat er hier vooral om het feit dat de rechtbank een herziening van onze zaak wenst. Wij vertrouwen erop dat onze argumenten blijven gelden".

Op 17 juli oordeelde de Amerikaanse distriktsrechter Breyer dat de club marihuana mocht verdelen aan zieke mensen zoals kanker- en aidspatiŽnten die "ernstige lichamelijke schade" lijden als zij geen cannabis hebben. Breyer oordeelde dat de Oakland Cooperative de patiŽnten met ernstige medische problemen marihuana mochten bezorgen.

Het hooggerechtshof hield Breyers' vonnis in beraad en afhankelijk uiteindelijke beslissing van een beroep voor de Amerikaanse beroepshof in CValiforniŽ en verdere juridische aanwijzingen. Rechter John Paul Stevens gaf de enige tegenstem. Hij zei dat het departement van Justitie "gefaald had in het aantonen dat het weigeren van noodzakelijke medicijnen aan ernstig zieke en stervende patiŽnten van publiek belang is".

(Bron: Reuters van 29 en 30 augustus 2000, AP van 29 augustus 2000)

Kort nieuws

VS:
Het nationale overzicht van de overheid inzake druggebruik in 1999 wijst uit dat marihuanagebruik bij volwassenen tussen 18 en 25 gestegen is van 13,8 % in 1998 naar 16,4 % in 1999, en dat het marihuanagebruik bij jongeren van 12 tot 17 jaar daalde van 8,3 % in 1998 tot 7,0 % in 1999.
(Bron: NORML van 31 augustus 2000)

Duitsland:
Nog twee weken tot de bijeenkomst van de IACM op Bioresource Hemp 2000 in Wolfsburg. www.bioresource-hemp.de/

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.