Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 3 april 2007

Authors

VS — New Mexico wordt de twaalfde staat die medisch gebruik van cannabis legaliseert

Op 13 maart keurde het Huis van Afgevaardigden in New Mexico met 36 tegen 31 stemmen een wetsvoorstel goed waardoor cannabis voor medische redenen zou gelegaliseerd worden. Op 14 maart aanvaardde de senaat, die het voorstel al een tijd geleden goedkeurde, een kleine wijziging die door het Huis van Afgevaardigden werd aangebracht. Het betrof een verbod op de distributie van cannabis binnen een straal van 100 meter rond kerken, scholen of dagopvangcentra.

Het wetsvoorstel gaat nu naar Bill Richardson, de gouverneur van New Mexico, die al gezegd had dat hij de maatregel zal goedkeuren. De wet maakt het voor patiënten mogelijk om cannabis te gebruiken om de symptomen te verlichten bij verschillende slopende ziekten die door het departement van volksgezondheid aanvaard werden. Overeenkomstig het wetsvoorstel wordt aan het departement gevraagd om tegen 1 oktober 2007 een distributiesysteem op te zetten voor de verdeling van medische marihuana aan patiënten. Het departement zal identificatiebewijzen voor patiënten en verzorgers moeten voorzien, evenals productievergunningen voor de teelt van cannabis.

"Dit wetsvoorstel zal een enorme opluchting zijn voor New Mexicanen die lijden aan aftakelende aandoeningen terwijl de persoonlijke verzorgers misbruik tegengaan," zei gouverneur Richardson in een geschreven verklaring. Alaska, Arizona, Californië, Colorado, Hawaii, Maine, Nevada, Oregon, Rhode Island, Vermont en Washington hebben het medisch gebruik van cannabis al gelegaliseerd.

(Bron: New Mexican van 14 maart 2007, Associated Press van 15 maart 2007)

Wetenschap — Dronabinol even efficiënt als ondansetron in de behandeling van uitgestelde misselijkheid en braken na chemotherapie

In een klinisch onderzoek in het Bethasda Memorial Hospital in Boynton Beach, VS, was dronabinol even efficiënt als ondansetron bij 61 chemotherapiepatiënten voor de vermindering van uitgestelde misselijkheid en braken. Een combinatie van beide medicamenten werkte niet beter dan elk van de drugs afzonderlijk.

De patiënten kregen dexamethasone (20 mg oraal) en ondansetron (16 mg intraveneus) op de eerste dag. Zij kregen ook ofwel placebo ofwel dronabinol (2,5 mg oraal) voor en na de chemotherapie. Op dag 2 werden vaste doses placebo, dronabinol (10 mg), ondansetron (16 mg), of een combinatie toegediend. Van de derde tot de vijfde dag kregen de patiënten placebo, variërende doses dronabinol (10-20 mg), ondansetron (8-16 mg), of dronabinol samen met ondansetron.

Een algemene respons op de behandeling werd gedefinieerd als misselijkheidintensiteit onder de 5 op een visuele analoge schaal, geen braken of kokhalzen en geen behoefte aan bijkomende braakwerende medicatie.

Van de 64 patiënten die deelnamen passeerden er uiteindelijk 61 de analyse. De algemene respons was gelijkaardig voor dronabinol (54 procent), ondansetron (58 procent), de gecombineerde behandeling (47 procent) tegenover placebo (20 procent). De afwezigheid van misselijkheid was in belangrijke mate groter bij de actief behandelde groep (dronabinol, 71 procent; ondansetron, 64 procent; gecombineerde behandeling, 53 procent) tegenover placebo (15 procent). De intensiteit van misselijkheid en braken of kokhalzen was het laagste bij patiënten die behandeld waren met dronabinol. Alle actieve behandelingen werden goed verdragen.

Het uittreksel is beschikbaar op:

http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Meiri E, Jhangiani H, Vredenburgh JJ, Barbato LM, Carter FJ, Yang HM, Baranowski V. Efficacy of dronabinol alone and in combination with ondansetron versus ondansetron alone for delayed chemotherapy-induced nausea and vomiting. Curr Med Res Opin 2007;23(3):533-43.)

VS — Federale rechtbank verwerpt het fundamenteel recht om cannabis voor medische redenen te gebruiken

Een Californische vrouw met een hersentumor die niet kan geopereerd worden mag geen cannabis gebruiken om haar pijn te milderen, niettegenstaande een Californische wet die het toelaat. Zo oordeelde een federaal beroepshof op 14 maart. Het Federaal Beroepshof voor het 9de Circuit zag geen fundamenteel recht in het gebruik van cannabis voor medische doeleinden. Het vonnis bevestigde de uitspraak van het Hooggerechtshof van 2005.

De rechters betuigden hun instemming voor sommige argumenten van beklaagde Angel Raich. In de beslissing stelt de rechtbank dat het gebruik van de drug voor medische redenen meer en meer steun krijgt maar dat de federale wetgeving het nog steeds verbiedt. "We zijn het eens met Raich dat op geneeskundig en conventioneel vlak het gebruik van marihuana voor medische doeleinden ook in de wetgeving terrein wint," stelt het vonnis. "Momenteel is de federale wetgeving blind voor het besef dat in de toekomst het recht op gebruik van medische marihuana om onuitstaanbare pijn te verlichten, als een fundamenteel recht zal beschouwd worden."

(Bron: Reuters van 14 maart 2007)

Kort nieuws

Groot Brittannië — Drugswetgeving

Een deskundigenpanel, de RSA Commissie Illegale Drugs, Gemeentelijk en Openbaar Beleid, roept op tot een wijziging van de drugswetgeving, omdat deze niet gebaseerd is op wetenschappelijke kennis. In een 335 pagina's tellend rapport verklaren zij dat "cannabis wellicht ergens in het midden van een schadelijkheidindex zou terechtkomen. (...) Zijn positie op de lijst, verschillende plaatsen onder alcohol of tabak, wijst erop dat de controlevorm veel meer zou moeten overeenstemmen met de manier waarop alcohol en tabak gereguleerd zijn." Het volledige rapport is beschikbaar op: http://www.rsadrugscommission.org/ (Bron: RSA rapport van 8 maart 2007)

Wetenschap — Pijn

Bij dierenexperimenten werd aangetoond dat de blokkering van een bepaald eiwit (cyclooxygenase), bijvoorbeeld met indometacine, de pijnstillende werking van een synthetische cannabinoïde (WIN55,212-2) versterkt. Indometacine is een veelgebruikt ontstekingswerend medicijn. (Bron: Ahn DK, et al. Pain. 2007 Feb 22; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])