Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 15 januari 2007

Authors

IACM — Inschrijvingen voor de 2007 Conferentie in Keulen

INSCHRIJVINGEN: Het organisatiecomité nodigt u uit om uw onderzoek voor te stellen op de 4de Conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde te Keulen op 5 en 6 oktober. Voor mondelinge presentaties dient voor 15 april 2007 een samenvatting per e-mail bezorgd te worden aan info@cannabis-med.org. Voor schriftelijke presentaties kan dat tot 15 juni 2007. Als uw inzending aanvaard is, krijgt u vrije toegang tot de bijeenkomst. Sprekers krijgen daarbij nog een vrije overnachting in het conferentiehotel Holiday Inn. Sprekers kunnen ook een aanvraag indienen bij de IACM voor een tegemoetkoming in de reiskosten.

IACM PRIJS: Tijdens de bijeenkomst zal de IACM vier personen huldigen die zich op een speciale manier ingezet hebben voor de herintroductie van cannabis en cannabinoïden als medicijn. We willen u vragen uw kandidaten voor te stellen en uw voorstel per e-mail te sturen aan award2007@cannabis-med.org voor 15 juni 2007. Het IACM Prijzencomité bestaande uit Vincenzo Di Marzo, Franjo Grotenhermen, Ester Fride en Kirsten Müller-Vahl, zal de genomineerden verkiezen. Aan de erkenning is eveneens een geldprijs van 500 euro (650 $) verbonden.

IACM ALGEMENE VERGADERING: Tijdens de bijeenkomst zal de IACM zijn jaarlijkse Algemene Vergadering houden. Vaste leden zullen een nieuwe Raad van Beheer verkiezen (maximum 10 leden) inbegrepen de voorzitter. Bestuursleden zullen de patiëntenvertegenwoordiging benoemen (maximum 2 leden). Leden van de IACM worden uitgenodigd om kandidaten voor te stellen per e-mail aan info@cannabis-med.org. Tijdens de Algemene Vergadering kunnen nog voorstellen gedaan worden. IACM-leden zullen schriftelijk uitgenodigd worden op de Algemene Vergadering via de gedrukte nieuwsberichten van IACM, editie juli 2007.

Meer informatie over de IACM Prijs en de Inschrijvingen op:

http://www.iacm-conference2007.org

Het Finse Nationaal Agentschap voor Geneesmiddelen heeft een burger speciale toelating verleend om cannabis te gebruiken voor de verzachting van pijn. Volgens het bericht in de pers is deze toelating geldig voor een jaar. Terhi Hermanson, hoofdarts aan het ministerie van sociale zaken en gezondheid, zei dat het de eerste keer was in Finland dat een patiënt een vergunning had aangevraagd om cannabis voor medische redenen te gebruiken. Zij voegde eraan toe dat het ministerie nu de wetgevende aspecten van de zaak zal moeten onderzoeken.

De patiënt in kwestie liep bij een ongeval vier jaar geleden ernstige kwetsuren op aan de rug en de nek. Vanaf toen lijdt hij aan chronische pijnen die niet verzacht kunnen worden met opiaten wegens de zware nevenwerkingen. De beslissing voor afgifte van een uitzonderingscertificaat werd genomen door een regionale administratieve rechtbank. De zaak wordt gezien als een speciaal geval. Erkki Palva, hoofd van de afdeling geneesmiddelenveiligheid van het Nationaal Agentschap voor Geneesmiddelen, legt er de nadruk op dat dit niet moet gezien worden als een verklaring in het voordeel van cannabisgebruik als algemeen aanvaarde behandeling. "Finland heeft veel sterkere middelen in gebruik zoals morfine en andere opiaten," zei Mevrouw Hermanson aan de krant Turun Sanomat.

Het artikel is in het Engels beschikbaar op:

http://www.hs.fi/english/article/Finnish+man+given+permission+to+use+cannabis+against+pain/1135223628010

(Bron: Helsingin Sanomat van 12 december 2006)

Wetenschap — THC vermindert de intraoculaire druk en verbetert de bloeddoorstroming in het oog

Onderzoek dat gedaan werd aan de Universiteit van Aken (D) wees uit dat een enkelvoudige orale dosis van 7,5 mg THC, door acht gezonde artsen in een experiment aan zichzelf toegediend, de intraoculaire druk (IOP) verminderde en de bloedcirculatie in de retina verhoogde. De metingen gebeurden vooraf en twee uur na de inname van de THC. De THC-inname resulteerde in een belangrijke gemiddelde IOP-verlaging van 13,2 mmHg tot 11,8 mmHg. De tijd die het bloed nodig had om vanuit de slagader de adertjes in de retina te doorstromen, verminderde in belangrijke mate van 1,77 seconde naar gemiddeld 1,57 seconde. De globale bloeddruk en het hartritme varieerden weinig. De onderzoekers concludeerden dat "cannabinoïden, reeds bekend om hun eigenschap de IOP te verlagen, ook een verhoging van de retinale bloeddynamiek kunnen veroorzaken. Dit kan voordelen bieden bij problemen met de bloeddoorstroming van het oog, met inbegrip van glaucoom."

Uittreksel beschikbaar op:

http://www.cannabis-med.org/studies/study.php

(Bron: Plange N, Arend KO, Kaup M, Doehmen B, Adams H, Hendricks S, Cordes A, Huth J, Sponsel WE, Remky A. Dronabinol and retinal hemodynamics in humans. Am J Ophthalmol 2007;143(1):173-4.)

Kort nieuws

Wetenschap — Koorts

Volgens onderzoek bij dieren voorkomt de toediening van een synthetische cannabinoïde (WIN55,212-2), koorts die geassocieerd wordt met een infectie van zogenaamde gramnegatieve bacteriën. Deze werking werd omgekeerd met een CB1 receptor antagonist, wat aangeeft dat de koortswerende werking bemiddeld werd door de CB1 receptor. (Bron: Benamar K, et al. J Pharmacol Exp Ther. 2006 Dec 28; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

VS — Californië

Volgens een rapport van Dale Gieringer en Richard Lee van NORML Californië, gebruiken de Californiërs elk jaar een hoeveelheid medische cannabis ter waarde van 0,9 tot 2 miljard $ (circa 0,7 tot 1,5 miljard euro). Door de federale wetten loopt de staat op die manier 70 tot 120 miljoen dollar (circa 53 tot 91 miljoen euro) mis die zij via een mogelijke belasting hadden kunnen innen. Het rapport is beschikbaar op: http://www.canorml.org/background/OakZFinancialReport.pdf

Nederland — Coffeeshops

Burgemeester Jan Lonink van de stad Terneuzen aan de Belgische grens - ook voor Fransen gemakkelijk bereikbaar - stelt een coffeeshopvergunning voor. Volgens een artikel in de krant bezoeken dagelijks 2.500 tot 3.000 mensen de twee coffeeshops in de stad, meestal bezoekers uit Frankrijk en België. Vergunningen kunnen nieuwe werkgelegenheid creëren en er zouden elk jaar miljoenen euro's aan belastingsgelden binnenkomen die door de stad zouden kunnen aangewend worden om de infrastructuur te verbeteren. Mr. Lonink stelde wel dat dit zijn persoonlijke mening betreft. Het artikel is beschikbaar op: http://www.trouw.nl/hetnieuws/nederland/article583880.ece/Laat_vergunning_voor_coffeeshops_veilen (Bron: Trouw van 27 december 2007)

Wetenschap — Epilepsie

Volgens celexperimenten met cellen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van epilepsie, werd door de toediening van twee endocannabinoïden de hardnekkige epileptische activiteit afgeremd. In dit model waren de middelen tegen epilepsie, phenobarbital en phenytoin, zonder werking. (Bron: Deshpande LS, et al. Eur J Pharmacol. 2006 Nov 22; [Elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])