Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 10 december 2006

Authors

Wetenschap — Matig cannabisgebruik heeft een positief effect op de behandeling van cocaïneverslaving bij patiënten met ADHD en cocaïneafhankelijkheid

Volgens een studie van het New York State Psychiatrisch Instituut, waren patiënten die matig en met onderbrekingen cannabis gebruikten, succesvoller dan andere patiënten in het afkicken van cocaïne. Er werden 92 cocaïneverslaafde patiënten met ADHD (attention-dificit hyperactivity disorder) tussen 25 en 51 jaar oud onderzocht. Zij namen deel aan een klinisch onderzoek van methylphenidate voor de behandeling van ADHD en cocaïneverslaving. De onderzoekers bestudeerden de werking van cannabisgebruik op de ontwenningsbehandeling van cocaïne.

Op de 14de week kon 24 procent van de niet-cannabisgebruikers doorgaan met het programma, 57 procent van de patiënten die matig en met onderbrekingen cannabis gebruikten, en 39 procent van de zware, regelmatige gebruikers. Cannabisgebruik werd ook geassocieerd met hogere scores in het zich onthouden van cocaïne. Van de deelnemers aan het onderzoek die gemeld hadden cannabis te gebruiken met tussenpauzen, konden 39 procent zich twee of meer weken onthouden van cocaïnegebruik, in vergelijking met slechts 26 procent van de deelnemers die geen cannabis gebruikten tijdens de behandeling. Het is de eerste keer dat in een studie de invloed van cannabisgebruik op de behandeling van patiënten met cocaïneverslaving, onderzocht wordt.

(Bron: Aharonovich E, Garawi F, Bisaga A, Brooks D, Raby WN, Rubin E, Nunes EV, Levin FR. Concurrent cannabis use during treatment for comorbid ADHD and cocaine dependence: effects on outcome. Am J Drug Alcohol Abuse. 2006;32(4):629-35.)

Kort nieuws

Nederland — Cannabisapotheek

De Apotheek Hanzeplein in Groningen is de eerste Nederlandse cannabisapotheek. Er wordt medische cannabis verkocht die gekweekt wordt bij de onderneming Bedrocan aan 6 euro per gram. Die prijs is dus vergelijkbaar met de coffeeshopprijzen en beterkoop dan de gangbare apothekersprijs. Het gaat om een pilootproject in samenwerking met de Stichting Medicinale Cannabis en het Bureau voor Medische Cannabis van het Ministerie van Gezondheid, Welzijn en Sport. Er is een doktersvoorschrift vereist voor de patiënten. Website van de apotheek: http://www.hanzeplein.nl (Bron: Dagblad van het Noorden van 7 november 2006)

VS — Californië

Een staatsrechter bevestigde op 6 december de Californische wetgeving die het gebruik van cannabis voor medische doeleinden toelaat. Daarmee wordt de eis van drie districten die de tien jaar oude wet aanvochten, verworpen. De districten, geleid door San Diego, argumenteerden dat de locale overheden van de districten niet gebonden waren de staatswetten te aanvaarden die ondergeschikt zijn aan het federale cannabisverbod. Procureurs van de staat antwoordden hierop dat Californië het recht had om zijn eigen wetten te maken die de vervolging door de staat van medisch cannabisgebruik, opschorten. (Bron: Associated Press van 6 december 2006)

Canada — Peiling over medisch gebruik

Uit een nationale peiling blijkt dat 93 procent van de Canadezen bereid zijn de idee te aanvaarden dat mensen legaal cannabis roken voor gezondheidsredenen. Bijna driekwart (70 procent) aanvaardde de gewoonte maar keurde ook persoonlijk de praktijk goed. (Bron: Vancouver Sun van 2 november 2006)

Wetenschap — De instaptheorie

Onderzoekers aan de Universiteit van Pittsburgh ontdekten dat bijna een kwart van de jongeren in hun studie, cannabis gebruikten voor zij alcohol of tabak begonnen te gebruiken. Dat is het tegengestelde van wat als de "steppin' stone-theorie" bekend staat en waar verondersteld werd dat van alcohol en tabak werd overgestapt naar cannabis en dan naar harde drugs. De onderzoekers stelden ook vast dat de waarschijnlijkheid voor de ontwikkeling van misbruik eender was bij jongeren, zowel voor het traditionele instappatroon als voor de omgekeerde volgorde. Meer op: http://ajp.psychiatryonline.org/cgi/content/abstract/163/12/2134 (Source: Tarter RE, et al. Am J Psychiatry 2006;163(12):2134-2140.)