[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 22 Augustus 2000

VS: Legale strijd voor het voortbestaan van de Oakland Cannabis Buyers Cooperative.

Op 14 augustus heeft het 9th Circuit Court of Appeals (beroepshof in 9 Amerikaanse staten) het verzoek verworpen van de federale overheid om een dringend bevel uit te vaardigen teneinde de verdeling van medicinale marihuana door de Oakland Cannabis Buyers Cooperative te verhinderen. Op 16 augustus vroeg het federale departement van justitie de tussenkomst van het Supreme Court (hooggerechtshof) in deze zaak.

De Oakland Cooperative was de enige van de zes Noordcalifornische clubs die beroep aantekende tegen de sluiting in 1998 op bevel van federale rechters. In 1999 zei het 9th Circuit Court aan de rechter dat hij de zaak moest herzien. Hierop oordeelde rechter Charles Brewer vorige maand dat de cooperatieve kon beginnen met de verdeling omdat de overheid naliet de medische noodzaak van marihuana te betwisten, ondanks het bestaande verbod in de federale wetgeving.

De overheid heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak maar het 9th Circuit Court weigerde op 14 augustus opschorting van die verdeling uit te spreken voor de duurtijd van het proces in graad van beroep. De overheid gaat hier tegen in door een verzoekschrift neer te leggen bij het Supreme Court.

(Bronnen: Alameda Times-Star van 15 augustus 2000, UPI van 16 augustus 2000, NORML van 17 augustus 2000)

BelgiŽ: Seminarie over marihuana in het parlement.

Op 15 september 2000 houden leden van het Belgisch parlement een seminarie over "Medicinaal en rekreatief gebruik van marihuana". De bijeenkomst is een initiatief van Patrik Vankrunkelsven, Vincent Van Quickenborne, Nelly Maes en Bart Staes.

De voormiddag is gewijd aan het medicinale gebruik en de sprekers zijn:

Plaats van het seminarie: Vlaams Parlement 'De Schelp', Hertogstraat, 1000 Brussel.

(Bron: persoonlijke kommunikatie met Patrik Vankrunkelsven)

Kort nieuws

Canada:
1,9 procent van de Canadezen zegt het afgelopen jaar marihuana te hebben gebruikt voor medische redenen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd verricht door het Centrum voor Verslaving en Mentale Gezondheid. Het onderzoek werd gepubliceerd in de Canadian Medical Association Journal en bevatte telefonische interviews met 18 plussers uit Ontario. Van de 2.508 personen die geÔnterviewd werden zeiden 49 (1,9 procent) het afgelopen jaar voor medicinale redenen marihuana gebruikt te hebben om verlichting van pijn te bekomen of om misselijkheid tegen te gaan. In totaal 173 andere ondervraagden (6,8 %) zeiden marihuana te gebruiken maar niet voor medische redenen. (Bron: Ogborne AC, Smart RG, Adlaf EM. Self-reported medical ure of marijuana: a survey of the general population. CMAJ 2000; 162: 1685-1686)

Deutschland/USA:
In Duitsland en de Verenigde Staten vonden het voorbije weekeinde grote evenementen en demonstraties plaats voor de legalisering van marihuana. Op 19 augustus vertrok de Hanfparade 2000 in Berlijn van op de Alexanderplatz. Op 20 augustus startte in het Myrtle Edwards Park in Seatlle het Seatlle Hempfest 2000. Op beide evenementen werd op meer dan 50.000 deelnemers gerekend.

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.