[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 05 Februari 2006

Nederland: Plannen voor cannabisapotheek in Groningen

Zieken die hun pijn willen verzachten kunnen binnenkort terecht in het Nederlandse Groningen om betaalbare en potente medicinale cannabis te kopen in 's lands eerste apotheek die gespecialiseerd is in het medicijn. Hoewel cannabis al beschikbaar is in de beroemde coffeeshops, wil de stichting voor Medicinale Cannabis Nederland een apotheek opzetten in de Noord-Nederlandse stad zodat patiŽnten hoge kwaliteit cannabis kunnen kopen aan betaalbare prijzen.

De medicinale cannabis uit Groningen zal ongeveer 5 EURo per gram kosten, wat vergelijkbaar is met de prijzen in de coffeeshop, zo meldt het NRC Handelsblad op 31 januari. Het Bureau voor Medicinale Cannabis van het Nederlandse gezondheidsministerie, evenals de plaatselijke politie, steunen het project. Twee bijkomende apotheken zijn gepland in Hoogezand en in Assen.

(Bron: Reuters van 1 februari 2006)

Canada/VS: Steve Kubby uitgewezen van Canada naar de VS

Vijf jaar nadat hij naar Canada gevlucht was om een gevangenisstraf van 120 dagen te ontlopen, is de Californische activist voor medicinale marihuana Steve Kubby, naar zijn land teruggekeerd op 26 januari. Hij werd bij zijn aankomst uit Vancouver op de internationale luchthaven van San Francisco onmiddellijk door de politie gearresteerd.

Kubby lijdt aan een zeldzame vorm van kanker (aan de bijnieren). Hij behandelt de zwaarste symptomen met cannabis. Kubby die ooit voor de Libertijnse partij kandidaat was voor het gouverneurschap, was een van de drijvende krachten achter de medicinale marihuana wetgeving van 1996 in CaliforniŽ.

Hij werd naar de VS uitgewezen nadat alle rechtsmiddelen om in Canada asiel te krijgen, waren uitgeput. Steve Kubby, zijn vrouw Michele en hun twee dochters vluchtten naar Brits Columbia in Canada in de lente van 2001. Kubby riskeert een maximum gevangenisstraf van drie jaar voor inbreuken op de probatiewetgeving, evenals die 120 dagen waartoe hij in 2001 door een Californische rechtbank veroordeeld werd voor het bezit van een kleine hoeveelheid mescaline en psilocine, een bestanddeel van psilocybine.

(Bronnen: Los Angeles Times van 28 januari 2006, Globe and Mail van 1 februari 2006)

Kort nieuws

VS: New Mexico
De senaat van de staat New Mexico heeft op 30 januari met een overweldigende meerderheid een voorstel aangenomen dat ernstig zieken toelaat cannabis te gebruiken voor medische redenen. Het voorstel passeerde de senaat met 34 stemmen tegen 6 en moet nu naar het Huis van Afgevaardigden waar vorig jaar een gelijkaardig voorstel werd afgewezen. Dat kan ook met het nieuwe wetsvoorstel gebeuren. Gouverneur Bill Richardson heeft evenwel al verklaard dat hij het voorstel zal ondertekenen. (Bron: Associated Press van 31 januari 2006)

Wetenschap: Pijn
Onderzoekers van de Mayo Kliniek in Rochester bestudeerden de wetenschappelijke bewijzen over het gebruik van cannabinoÔden bij chronische pijn. In een artikel voor de uitgave "Annals of Pharmacotherapy" besloten zij: "CannabinoÔden bieden een mogelijke invalshoek voor de bestrijding van pijn met een nieuwe therapeutische benadering en werking. Chronische pijn vereist dikwijls een polyfarmaceutische aanpak voor de bestrijding ervan. CannabinoÔden vormen een mogelijke aanvulling van het arsenaal aan behandelingsopties." (Bron: Burns TL, Ineck JR. Ann Pharmacother 2006 Jan 31; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Pijn
Een onderzoek wees uit dat de pijnstillende werking van het algemeen gebruikte middel paracetamol, verhinderd wordt door de blokkering van cannabinoÔde CB1 receptoren. De onderzoekers verklaarden dat de resultaten wijzen op de "betrokkenheid van het cannabinoÔdensysteem" bij de pijnbestrijding met paracetamol. (Bron: Ottani A, et al. EUR J Pharmacol 2006 Jan 23; [elektronische publicatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Anesthesie
Onderzoekers registreerden het anandamidepeil in het bloed bij 12 patiŽnten die een algemene verdoving ondergingen met etomidate en onder verdoving gehouden werden met het vluchtige sevoflurane. Dezelfde metingen werden verricht bij 12 patiŽnten die intraveneus volledig verdoofd werden met propofol. PatiŽnten van de sevofluranegroep vertoonden een belangrijke daling van het anandamidepeil vanaf het begin van de verdoving tot 40 minuten daarna. Bij de patiŽnten die propofol kregen bleef het anandamidepeil ongewijzigd. De wetenschappers concludeerden dat deze resultaten "de nevenwerkingen kunnen verklaren die optreden bij algemene verdoving, zoals de psychomimetische [psychische] en braakwerende eigenschappen van propofol en het veelvuldig voorkomen van misselijkheid en braken na een operatie onder verdoving met een vluchtig middel." (Bron: Schelling G, et al. Anesthesiology 2006;104(2):273-277)

Wetenschap: Pijn
Nieuw onderzoek toonde aan dat de synthetische cannabinoÔde WIN55,212-2 en het nonsteroÔdale ontstekingswerende middel (NSIAD) ketorolac, een bijkomende pijnstillende werking uitoefenden in een muismodel van ontstekingspijn. De wetenschappers besloten dat "de combinatie van cannabinoÔden en NSAIDs nuttig kan zijn in de farmacotherapie van pijn". (Bron: Ulugol A, et al. Anesth Analg 2006;102(2):443-7)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.