[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


IACM-Berichten van 02 Juli 2005

Wetenschap: THC helpt de misselijkheid na chemotherapie verminderen

De resultaten van een nieuw onderzoek tonen aan dat THC-capsules (dronabinol) misselijkheid en braken ten gevolge van een chemotherapie-behandeling tegen kanker, verminderen. De studie werd voorgesteld op 16 mei op de jaarlijkse bijeenkomst in Orlando, VS, van de Amerikaanse Vereniging voor Klinische Oncologie. Zij gebruikten Marinol, synthetische THC van Solvay Pharmaceuticals en het onderzoek gebeurde door onderzoekers van onder meer het Bethesda Memorial Hospital in Boynton Beach, Florida, het Compassionate Cancer Care in Fountain Valley, CaliforniŽ, het Duke University Medical Center in Durham, North Carolina.

Uit het onderzoek bleek ook dat de toevoeging van een kleine dosis THC (2,5 mg) aan het standaard braakwerend middel dat preventief toegediend wordt, acute misselijkheid en braken op de dag van de chemotherapie tegenwerkte. De studie besloot dat van dag 2 tot dag 5 volgend op de chemotherapie, een voortgezette behandeling met THC alleen, of in combinatie met ondansetron (een algemeen gebruikte drug tegen misselijkheid en braken), beter werkte dan PLACEBO voor het verminderen van vertraagde misselijkheid en braken en vergelijkbaar was met ondansetron alleen. Symptomen die zich voordoen op dag 1 na de chemotherapie worden gezien als acute misselijkheid en braken. Vertraagde misselijkheid komt voor meer dan 24 uren volgend op de chemotherapie-behandeling en is soms het resultaat van ontoereikende behandeling van acute symptomen.

In een vijf dagen durende PLACEBOgecontroleerde dubbelblinde studie met parallelgroepen, werden 64 deelnemers opgenomen die matig tot hoog emetogene chemotherapie kregen.

De deelnemers werden voor beoordeling op dag 2 tot dag 5 ingedeeld in vier therapeutische groepen: (1) THC; (2) ondansetron; (3) combinatie THC en ondansetron en (4) PLACEBO.

Alle groepen kregen voorafgaand aan de chemotherapie een braakwerende standaardmedicatie van dexamethason (een cortisonepreparaat) en ondansetron.

Op dag 1 werd een volledige respons op een braakwerende behandeling waargenomen in 79 procent van de proefpersonen die 2,5 mg THC toegediend kregen bij hun standaardmedicatie. Bij de groep die alleen de standaardmedicatie toegediend kreeg was dat slechts 40 procent. Van dag 2 tot dag 5 was de werking van THC vergelijkbaar met die van ondansetron. Beide waren in belangrijke mate efficiŽnter dan PLACEBO in het bestrijden van misselijkheid en braken.

"Ondanks de introductie van nieuwe chemo-behandelingen en braakwerende medicatie sinds de goedkeuring van Marinol in 1985, is er nog altijd nood aan een betere behandeling van patiŽnten die lijden aan misselijkheid en braken," verklaarde Dr. Harald H. Shlevin, president van Solvay Pharmaceuticals.

(Bron: Medical News Today van 16 mei 2005)

Wetenschap/Groot BrittanniŽ: Onderzoek van drie jaar naar de therapeutische werking van THC bij multiple sclerose

De Britse Medische Onderzoeksraad (MRC) zal een drie jaar durend onderzoek financieren naar de werking van THC bij multiple sclerose (MS). De MRC heeft een budget van 2 miljoen Britse Ponden (ongeveer 3 miljoen EURo) toegezegd voor de CUPID-studie (Cannabinoid Use in Progressive Inflammatory Brain Disease). Het onderzoek zal geleid worden door Dr. John Zajicek, professor aan de Peninsula Medical School en Derriford Hospital, samen met Dr. Alan Thompson, professor aan het National Hospital voor Neurologie en Neurochirurgie en het Instituut voor Neurologie van het University College te Londen.

Het CUPID-onderzoek, dat later dit jaar begint, zal 500 patiŽnten recruteren met progressieve MS uit neurologische centra vanuit heel Groot-BrittanniŽ.

Het onderzoek moet uitwijzen of THC, de belangrijkste actieve stof van de cannabisplant, de verdere ontwikkeling van de ziekte vertragen kan.

Het onderzoek volgt op een eerdere studie die door hetzelfde team uitgevoerd werd, Cannabinoids in MS (CAMS) genoemd. Daarin werden de symptomatische voordelen van cannabinoÔden getest over een periode van 15 weken en een periode van 12 maanden. Er werden aanwijzingen gevonden dat THC een effect heeft op de graad van spasticiteit en op het meten van de lichamelijke beperkingen van de patiŽnten die 12 maanden lang THC innamen. Dit werd niet vastgesteld bij degenen die na 15 weken met de medicatie stopten. CAMS was een korte studie en gehoopt wordt dat een onderzoek van patiŽnten in de CUPID-studie gedurende drie jaar, meer licht zal werpen op de waarde van THC als middel om de ontwikkeling van MS af te remmen dankzij de neuroprotectieve eigenschappen van de stof.

Dr. Zajicek verklaarde: "Er zijn momenteel weinig goed werkende geneesmiddelen voor de behandeling van MS en er bestaan er geen die effect hebben in een later stadium van de ziekte.

Als de CUPID-studie aantoont dat cannabinoÔden een langduriger effect hebben op de ontwikkeling van de ziekte, dan heeft dit mogelijk ver reikende gevolgen, niet enkel voor de gezondheid van mensen met MS maar ook voor personen met neurodegeneratieve ziekten."

(Bron: Persbericht van Peninsula Medical School van 24 mei 2005)

Kort nieuws

VS: Identiteitskaarten in CaliforniŽ
Enkele bestuursdistricten in CaliforniŽ hebben besloten een nieuw identiteitskaartensysteem in te voeren voor gebruikers van medicinale cannabis dat voor de hele staat geldig zal zijn. In het district Mendocino zijn de kaarten voor 50 dollar beschikbaar. Het nieuwe systeem houdt in dat de patiŽnten een identiteitskaart krijgen die erkend wordt door alle ambtenaren in de staat. Het invoeren van verschillende systemen brengt problemen mee omdat elk district zijn eigen kaarten gebruikte. (Bron: Ukiah Daily Journal van 26 mei 2005)

Spanje: Apotheken
Volgens een peiling op de website van de Vereniging voor Apothekers (Club de la Farmacia) zijn drie op vijf Spaanse apothekers voorstander van de distributie van medicinale cannabis via de apotheek. Van de 200 apotheken die de vragenlijst volledig invulden, verspreid over heel het land, stelden slechts 11 procent dat zij in geen geval de drug zouden verdelen. In CataloniŽ is een pilootstudie gepland voor de distributie van medicinale cannabis via de Catalaanse apotheken en bepaalde ziekenhuizen. (Bron: EURopa Press van 16 mei 2005)

VS: Rhode Island
Het Judiciair Comitť van de senaat van Rhode Island heeft op 19 mei een wetsvoorstel goedgekeurd over medicinale cannabis met 9 stemmen tegen 2. Het voorstel gaat nu naar de voltallige senaat om gestemd te worden. PatiŽnten die medicinale marihuana gebruiken en hun verzorgers zouden daarmee beschermd zijn tegen arrestatie en opsluiting. PatiŽnten met een vergunning voor de behandeling met cannabis krijgen dan een speciale identiteitskaart met hun naam en de naam van hun belangrijkste verzorger. Ze zouden dan 12 planten mogen bezitten en 70 gram gedroogde cannabis zonder arrestatie te moeten vrezen. Een gelijkaardig voorstel zal in het Huis van Afgevaardigden besproken worden. Beide voorstellen maken een goede kans op goedkeuring. (Bronnen: Associated Press van 18 mei 2005, The Providence Journal van 20 mei 2005)

Nederland: Coffeeshops
In Maastricht, in het zuiden van Nederland, net over de Belgische en Duitse grens, start binnenkort een pilootproject waarbij de verkoop van cannabis aan buitenlanders niet getolereerd wordt. De centrumrechtse regering wil een einde maken aan de overlast aan buitenlanders, meestal jongeren, die in de straten van steden als Amsterdam rondhangen op zoek naar een joint. "We willen een einde stellen aan alle aspecten van het drugstoerisme, het feit dat mensen naar Nederland komen om softdrugs te gebruiken of te komen halen om mee naar huis te nemen," zei Wim Kok van het ministerie van justitie. (Bron: Reuters van 23 april 2005)

Duitsland: Beieren
Een aidspatiŽnt uit Beieren die cannabis gebruikte tegen zenuwpijnen en eetlustverlies werd door de rechtbank van Wolfratshausen veroordeeld tot een boete van 1350 EURo. Hij was beschuldigd van het bezit van 15,5 gram cannabis. Rechter Helmut Berger stelde dat de patiŽnt andere medicinale drugs had kunnen nemen. Toch hield hij rekening met de redenen van het gebruik door de aangeklaagde en verminderde de originele boete met 2150 EURo. In de zuidelijke deelstaten wordt cannabisbezit zwaarder bestraft dan in de noordelijke Duitse staten waar een dergelijke zaak wellicht met een waarschuwing zou beslecht zijn. (Bronnen: Isar-Loisachbote van 21 mei 2005, persoonlijke contacten)

Wetenschap: Osteoporose
Wetenschappers aan de Universiteit van Aberdeen in Groot-BrittanniŽ hebben aangetoond dat blokkers van cannabinoÔdereceptoren beenderafbraak verhinderen en bruikbaar kunnen zijn in de behandeling van osteoporose. Dr. Stuart Ralston, die het onderzoek leidt, neemt aan dat cannabinoÔden anderzijds ook negatieve effecten kunnen hebben. "Wij hebben geen cannabisgebruikers onderzocht, maar het resultaat van ons werk suggereert dat overmatig gebruik van cannabis cellen zouden kunnen stimuleren die de beenderen afbreken, en dat zou niet goed zijn," verklaarde hij. Er zijn alleszins geen klinische gegevens die deze hypothese ondersteunen. (Bronnen: The Independent van 23 mei 2005, Idris AI, et al. Nat Med. 2005, 22.Mai; [elektronische publikatie voorafgaand aan de gedrukte versie])

Wetenschap: Glaucoom
CB2 cannabinoÔde receptoren werden ontdekt in het oog en hun activering versterkte de toevloed van oogvocht. Bijgevolg kunnen cannabinoÔden die selectief de CB2 receptoren activeren, bruikbaar zijn voor het verlagen van de verhoogde intraoculaire druk bij glaucoompatiŽnten. (Bron: Zhong L, et al. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2005;46(6):1988-92.)

Wetenschap: Ontsteking van de luchtwegen
Uit dierenonderzoek blijkt dat de synthetische cannabinoÔde WIN55,212-2, die een gelijkaardige werking heeft als THC, neurogene ontstekingen van het weefsel in de luchtwegen afremt. Die ontstekingsremmende werking kwam tot stand via CB2 receptoren. (Bron: Yoshihara S, et al. J Pharmacol Sci. 2005;98(1):77-82.)

Terugblik

Een Jaar geleden

Twee Jaar geleden

[Back to Overwiew]  [IACM Homepage]


up

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2021

 De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde zal online worden gehouden van 14 tot 16 oktober 2021. Registratie is gratis.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.