Gepubliceerd
Laatst bijgewerkt
lees tijd

IACM-Berichten van 7 juni 2000

Authors

VS — In Californië krijgen aidspatiënten cannabis voor onderzoeksdoeleinden.

Een plan van de verantwoordelijken voor volksgezondheid in San Mateo County (Californië) om marihuana te geven aan aidspatiënten als onderdeel van een studie, kreeg een voorlopige goedkeuring van de federale overheid. De lokale overheid stelde dat er geen noemenswaardige obstakels waren om te starten met een van de weinige regionale onderzoeken naar de effekten van medicinale marihuana.

De voorwaardelijke toelating kwam van een groep wetenschappers die voor het "Departement of Health and Human Services" een vraag naar marihuana voor onderzoeksdoeleinden, opnieuw onder de loep namen. Volgens een brief gericht aan Dennis Israelski, hoofd van de dienst besmettelijke ziekten en aidsbehandeling bij het San Mateo County Health Center en leider van het onderzoek, is de federale overheid "vooral bezorgd om de veiligheid, grootte van doses, en de verschillende mogelijkheden om marihuana op een legale manier te betrekken". Zij willen dat San Mateo County een veiligheidskontrole instelt teneinde mogelijke problemen te kunnen overzien.

"We kunnen alles doen wat ze ons gevraagd hebben", zegt projektverantwoordelijke Mike Nevin. "Met deze goedkeuring kunnen we volgens mij binnen enkele maanden medicinale marihuana verdelen aan mensen die het nodig hebben. Als de goedkeuring er is kan San Mateo County marihuana voor onderzoeksdoeleinden - geleverd door de federale overheid - bezorgen aan 60 patiënten om hen verlichting te bieden bij HIV-gerelateerde distal symmetrische polyneuropathie.

Indien cannabis gunstig effekt blijkt te hebben, dan zal het volgende doel zijn marihuana te verdelen aan mensen met ziekten als kanker, glaucoom, chronische pijn en andere kwalen", aldus Nevin.

(Bron: San Francisco Cronicle d.d. 16 mei 2000)

Kort nieuws

Groot Brittannië

Op 22 mei vroeg Prins Charles aan een MS-patiënte of zij ter verlichting van haar toestand cannabis gebruikte. Hij vroeg June McLachlan, die aanwezig was in het gastenverblijf van de Prins en Prinses van Wales in Glasgow, of zij de drug al geprobeerd had. De Prins sprak hij in zijn funktie van Hoge Commissaris de Algemene Vergadering van de Schotse Kerk toe tijdens de vierde Day of Engagements in Schotland. "Het was hij zelf die het onderwerp ter sprake bracht" zei June McLachlan. "Hij vroeg of ik het wilde proberen en ik antwoordde dat ik het wel zou proberen, maar zonder het te roken". (Bron: PA News d.d. 22 mei 2000)

Canada

Een recente nationale rondvraag, uitgevoerd door Compas Inc. voor de krant The National Post, gaf aan dat 65 % van de ondervraagden er voorstander van zijn om bezit van kleine hoeveelheden marihuana voor persoonlijk gebruik te dekriminaliseren. Zij waren van mening dat het dekriminaliseren van cannabis een uitstekend idee, een zeer goed, of een goed idee. Ongeveer 600.000 Canadezen hebben een strafregister voor cannabisbezit. Op de vraag of cannabis gelegaliseerd moet worden voor medicinale doeleinden, bijvoorbeeld als hulpmiddel om de pijn te verlichten bij kanker, antwoordde een overdonderende 92 % van de ondervraagden positief. (Bron: National Post d.d. 15 mei 2000)