U bent hier: Home > FAQ > Dosering bij oraal gebruik: Welke doses worden er gebruikt als THC (dronabinol) wordt ingenomen via capsules, of in koekjes, of als cannabisthee ?

Dosering bij oraal gebruik: Welke doses worden er gebruikt als THC (dronabinol) wordt ingenomen via capsules, of in koekjes, of als cannabisthee ?

Franjo Grotenhermen

Indien mogelijk is het beter om de dosis langzaam te verhogen, omdat het moeilijk is het THC-gehalte te bepalen en om ongewenste bijwerkingen te voorkomen op de psyche en de bloedsomloop. De aanvangsdoses zijn 2 x 2,5 mg of 2 x 5 mg dronabinol per dag. Doses kunnen tot meerdere toedieningen van 10 mg per dag verhoogd worden. Bij eetlustverlies en misselijkheid ten gevolge van AIDS is een dagelijkse toediening van 5-20 mg meestal voldoende, voor pijnbestrijding is vaak een hogere dosis nodig. Indien oraal gebruik gemaakt wordt van natuurlijke cannabisprodukten met een onbekend THC-gehalte, kan de patiënt beginnen met ongeveer 0,05-0,1 gram van de drug (voor cannabis met een gemiddeld THC-gehalte van 5 % komt dit overeen met 2,5-5 mg THC).
Als het THC-gehalte niet bekend is, is het aangewezen om een voorraad in te slaan voor enkele weken zodat een contante kwaliteit gegarandeerd wordt. Uit een studie door Fairbairn en diens medewerkers (1976) bleek dat het THC-gehalte slechts met 7 % daalt binnen een periode van 47 weken als de cannabis bewaard wordt op een droge donkere plaats bij 5°C, en met 13 % bij een temperatuur van 20°C.
Om een herhaalbare werking te verkrijgen zou cannabis of THC onder steeds dezelfde omstandigheden moeten ingenomen worden met betrekking tot de maaltijden, bijvoorbeeld een uur voor het eten. Als natuurlijke cannabispreparaten gebruikt worden moeten deze zorgvuldig afgewogen worden en toegediend onder dezelfde vorm, bijvoorbeeld cannabisthee met een halve gram gedroogde cannabisbloesem per halve liter water met wat room. Net als bij opiaten kunnen sommige bijwerkingen afnemen na enkele dagen of weken, waardoor de drug beter verdragen wordt. Langdurige THC-opname veroorzaakt tolerantie tegenover ongewenste bijwerkingen op de bloedsomloop en de psyche zodat een dagelijkse dosis van 50 mg THC soms kan toegediend worden zonder noemenswaardige ongewenste psychische of fysische bijwerkingen. Zware gebruikers in de westerse samenleving roken per dag soms 5 tot 10 cannabissigaretten of meer en dus een dagelijkse dosis van 100 mg THC of meer kunnen verdragen. Uit een steekproef bij cannabisgebruikers, geanalyseerd door Solowij (1991), bleek dat het gemiddelde gebruik per week 766 mg THC bedroeg, van 30 mg voor de kleinste gebruiker tot 2.400 mg THC voor de zwaarste gebruiker. Gewenning kan ook optreden om de beoogde therapeutische werking te verkrijgen (bijvoorbeeld voor het verlagen van de oogboldruk, bij pijnbestrijding) en vereist na enige behandelingstijd een verhoging van de doses.
Aangepast volgens: Grotenhermen F. Harm reduction associated with inhalation and oral administration of cannabis and THC. Journal of Cannabis Therapeutics 2001;1(3-4):133-152.

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.