U bent hier: Home > FAQ > THC in moedermelk: Is THC in moedermelk schadelijk voor de baby ?

THC in moedermelk: Is THC in moedermelk schadelijk voor de baby ?

Chao et al.

Zogende apen die chronisch 2 mg THC per kg lichaamsgewicht oraal kregen toegediend, ofwel twee ofwel vijf maal per week, kregen een kleine dosis radioactief gemarkeerde THC toegevoegd aan hun dosis. Tijdens de observatieperiode van 24 uren verscheen ongeveer 0,2 % van de gemarkeerde THC in de moedermelk.
Naar: Chao FC, Green DE, Forrest IS. Koplan JN, Winship-Ball A, Braude M. The passage of 14C-delta-9-tetrahydrocannabinol into the milk of lactating squirrel monkeys. Res Commun Chem Pathol Pharmacol (1976 Oct) 15(2):303-17

Susan Astley en Ruth Little

In deze studie werd de relatie onderzocht tussen blootstelling van babies aan marihuana via de moedermelk, en de motorische en mentale ontwikkeling op de leeftijd van 1 jaar. 136 babies die borstvoeding kregen werden op de leeftijd van 1 jaar onderzocht. Onder hen waren er 68 die via moedermelk aan marihuana waren blootgesteld. 68 andere babies werden vergeleken met de aan marihuana blootgestelde babies met betrekking tot alcohol en tabakgebruik door de moeder tijdens en na de zwangerschap. Blootstelling aan marihuana via moedermelk gedurende de eerste maand na de geboorte bleek geassocieerd te worden met een vermindering van de motorische ontwikkeling (ontwikkeling van de bewegingen) op de leeftijd van 1 jaar. Er was geen verband tussen blootstelling aan marihuana tijdens de derde maand na de geboorte en de motorische ontwikkeling. Er was geen verband tussen blootstelling aan marihuana tijdens de eerste en de derde maand en de mentale ontwikkeling van de baby.
Deze resultaten moeten met enig voorbehoud begrepen worden omdat het slechts over voorlopige resultaten gaat. Men kan niet besluiten uit deze studieresultaten dat blootstelling aan marihuana via het geven van borstvoeding invloed heeft op de motorische ontwikkeling bij 1-jarigen. Blootstelling aan marihuana via borstvoeding scheen de motorische ontwikkeling van babies te beïnvloeden, maar dat wil niet zeggen dat het gaat om een verband van oorzaak en gevolg. Blootstelling aan marihuana tijdens de zwangerschap, passieve blootstelling aan marihuanarook in de lucht, en de sterkte van de band tussen moeder en kind, zijn drie faktoren die mogelijk op de studieresultaten invloed kunnen hebben.
Naar: Astley SJ, Little RE. Maternal marijuana use during lactation and infant development at one year. Neurotoxicol Teratol;12(2):161-168.

Franjo Grotenhermen

Kleine hoeveelheden THC bereiken de moedermelk van moeders die cannabis gebruiken. In een studie met apen die chronisch THC toegediend kregen, bereikte 0,2 % van de THC de moedermelk.Volgens deze studie leidt een dagelijkse consumptie van 50 mg THC (bijv. 1 gram marihuana met een THC-gehalte van 5 %) tot een dagelijks gehalte van 0,1 mg THC in de moedermelk.
Chronisch cannabisgebruik door de moeder leidt tot een ophoping van THC in de moedermelk. Melk van moeders die cannabis gebruiken kan duidelijk hogere concentraties THC bevatten dan hun bloed. In een studie was de THC-concentratie in de melk 8,4 keer hoger dan in het bloedplasma. Het voorbeeld van een erg hoge gemiddelde concentratie van 10 ng/ml (nanogram per milliliter) in het plasma en een 10 keer grotere concentratie in de melk (100 ng/ml) levert een totale concentratie van 0,07 mg THC in 700 ml melk op. 700 ml is de gemiddelde dagelijkse melkconsumptie van een baby.
Tot nu toe werden twee studies verricht naar de effecten van cannabisgebruik door zogende moeders op de ontwikkeling van de babies. Een van die studies heeft geen effecten gevonden (Tennes et al. 1985), de andere heeft alleen maar geringe effecten op de motorische ontwikkeling vastgesteld indien cannabis vaker gebruikt wordt dan gedurende 15 dagen tijdens de eerste maand na de geboorte (zie boven, Astley en Little 1990).
De hoeveelheid THC die in de moedermelk van cannabisgebruikers gevonden wordt, is klein ondanks de ophoping van THC bij regelmatig gebruik. Alleen zwaar cannabisgebruik kan tot hoeveelheden leiden die misschien voor de baby van belang zijn. Sporadisch of weinig gebruik zal vermoedelijk zonder enig belang zijn.
 

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.