U bent hier: Home > FAQ > Maagzweer: Kan cannabis helpen bij maagzweren ?

Maagzweer: Kan cannabis helpen bij maagzweren ?

Franjo Grotenhermen

Er werd geen klinisch onderzoek verricht met cannabinoïden bij maagzweren. THC en andere stoffen die zich binden aan de cannabinoïde-1-receptor (CB1 receptor agonisten) beletten nochtans de produktie van maagzuur bij mensen en verhinderen de vorming van maagzweren bij dieren.
 

Roger Pertwee

Het zenuwstelsel van de ingewanden van verschillende soorten waaronder muizen, ratten, marmotten en mensen, bevat cannabinoïde CB1 receptoren die de bewegingen van maag en darmen onderdrukken. (...)
De zuurafscheiding in de maag wordt tevens als reaktie op de activering van de CB1 receptoren afgeremd, hoewel het onderliggende mechanisme hiervan nog niet duidelijk is. Cannabinoïde receptor agonisten vertragen het ledigen van de maaginhoud bij mensen en knaagdieren en vermoedelijk verhinderen ze ook de maagzuurafscheiding bij mensen. (...)
De mate waarin de werking op de maag- en darmfuncties van cannabinoïde receptor agonisten therapeutisch gebruikt kunnen worden, moet nog bestudeerd worden, net zoals de mate waarin deze drugs ongewenste nevenwerkingen kunnen veroorzaken in het maag- en darmstelsel bij gebruik voor andere therapeutische doeleinden.
Naar: Pertwee RG: Cannabinoids and the gastrointestinal tract. Gut 2001;48(6):859-867.
 

Adami et al.

Bij verdoofde ratten verminderde de niet-selectieve CB1-receptor agonist WIN 55,212-2 en de selectieve CB1-receptor agonist HU-210 dosisgebonden de zuurafscheiding. (...)
Onze resultaten wijzen erop dat de anti-afscheidingseffecten van cannabinoïden in de maag van ratten geactiveerd worden door onderdrukking van de activiteit van de vagus-zenuw op de maag door activering van CB-1 receptoren.
Naar: Adami M, et al. Gastric antisecretory role and immunohistochemical localization of cannabinoid receptors in the rat stomach. Br J Pharmacol 2002;135(7):1598-1606.
 

Sofia et al.

Delta-9-tetrahydrocannabinol (THC) verhindert de vorming van maagzweren bij ratten. Nochtans was deze anti-maagzweeractiviteit merkelijk kleiner dan met tridihexethylchloride.
Naar: Sofia RD, et al. Evaluation of antiulcer activity of delta-9-tetrahydrocannabinol in the shay rat test. Pharmacology 1978;17(3):173-177.

Nalin et al.

Bij 90 vrijwilligers die meewerkten aan een programma voor de ontwikkeling van een vaccin bleek dat de consumptie van bier op dan drie dagen per week een grotere maagzuurafscheiding veroorzaakte, en het roken van cannabis tijdens meer dan 2 dagen per week veroorzaakte een verminderde maagzuurafscheiding.
Bron: Nalin DR, et al. Cannabis, hypochlorhydria, and cholera. Lancet 1978;2(8095):859-862.
 

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.