U bent hier: Home > FAQ > Angst: Veroorzaakt cannabis angst of vermindert het daarentegen angst, of doet het beide?

Angst: Veroorzaakt cannabis angst of vermindert het daarentegen angst, of doet het beide?

Instituut voor medicijnen in de VS

Hoewel euforie de meest gekende reactie is op het roken van marihuana, toch kan een ongunstige gemoedsgesteldheid optreden. Dergelijke reacties komen meestal voor bij onervaren gebruikers na een hoge dosis marihuana roken of eten. De symptomen verdwijnen gewoonlijk na enkele uren, vooral als men in een begripvolle omgeving vertoeft. Angst en paranoia zijn de meest voorkomende ongunstige reacties, andere zijn paniek, depressie, dysforie, depersonalisatie, waanideeën, en hallucinaties.
Bron: Joy JE, Watson SJ, Benson JA, eds. Marihuana and medicine: Assessing the science base Institute of Medicine. Washington DC: National Academy Press, 1999.
 

Instituut voor medicijnen in de VS

De 'high' die men associeert met marihuana wordt in het algemeen niet verbonden aan de therapeutische waarde. Maar gemoedsverbetering, angstvermindering, lichte kalmerende werking, kunnen wenselijke eigenschappen zijn in medicatie, vooral voor patiënten die lijden aan pijn of angst. Dus, ofschoon de psychologische effecten van marihuana grotendeels bijwerkingen zijn in de behandeling van bepaalde symptomen, kunnen zij rechtstreeks bijdragen tot verlichting van andere symptomen.
Bron: Joy JE, Watson SJ, Benson JA, eds. Marihuana and medicine: Assessing the science base Institute of Medicine. Washington DC: National Academy Press, 1999.
 

Giovanni Marciano and colleagues

Hier wordt aangetoond dat het endogene cannabinoïdesysteem een centrale functie heeft bij het wissen van slechte herinneringen. (...)
Muizen werden getraind om een toon te associëren met een electrische schok aan de voeten (conditionering). Toen ze geconditioneerd waren bibberden de dieren als ze de toon hoorden. Die reactie moest dienen als indicator voor een slechte herinnering die verminderde na herhaalde uitzending van de toon. (...) Muizen zonder cannabinoïde-1 receptoren vertoonden een sterk verzwakt kortetermijn en langetermijn wissen van slechte herinneringen. (...).
Samengevat, uit onze bevindingen blijkt dat het endogene cannabinoïdesysteem een therapeutisch doel kan zijn voor de behandeling van ziekten die geassocieerd worden met misplaatst verdringen van slechte herinneringen of een ontoereikende respons geven op vervelende situaties zoals posttraumatische stress-storingen, fobie, en bepaalde vormen van chronische pijn.
Naar: Marsiano G, et al. The endogenous cannabinoid system controls extinction of aversive memories .Nature 2002;418(6897):530-534
 

Pankaj Sah

Marciano en collega's stellen een nieuwe rol voor voor het cannabinoïdesysteem - het wissen van angstgebonden herinneringen bij muizen. De ontdekking kan gevolgen hebben voor de behandeling van angststoornissen bij mensen.
We kunnen herinneringen hebben in verschillende vormen, waaronder de conditionering volgens Pavlov - het klassieke voorbeeld van de hond van Pavlov die leerde dat hij voedsel kon verwachten als er gebeld werd. We maken allemaal dergelijke associaties; zo associëren we bijvoorbeeld een bepaald stukje muziek met onze eerste liefdeservaring. Maar het verband moet niet altijd aangenaam zijn. Stel u voor dat u rustig wandelt in het park wanneer u bedreigd wordt door een gewapende persoon. Tijdens de aanval bent u bang, uw hart klopt snel en uw handpalmen zijn nat van het zweet. U rent weg en ontsnapt. Als u later hetzelfde park opnieuw binnengaat stelt u vast dat dit de aanval tot in de details opnieuw oproept, het zweet in de handpalmen inbegrepen. (...)
Er werd geargumenteerd dat het onderliggende neuronale circuit dat de angst conditioneert overeenkomsten heeft met hetwelke verantwoordelijk is voor angstgerelateerde clinische condities zoals posttraumatische stressstoornissen. Gedragstherapieën voor dergelijke condities - inbegrepen systematische verdoving en verbeeldingstherapieën - delen eigenschappen voor het wissen van herinneringen. De vaststelling dat endocannabinoïden bijdragen tot het wissen van herinneringen voedt de idee dat bepaalde drugs, die inwerken op deze moluculen en hun receptoren, gebruikt kunnen worden in nieuwe behandelingsmethoden bij angststoornissen. Tenslotte is er veel anekdotisch bewijs van patiënten die zwaar cannabis gebruiken in de beginfase van een psychiatrische stoornis. Er werd eerst gedacht dat dit zou leiden tot acute stoornissen. Maar het lijkt mogelijk dat in plaats daarvan het een vorm van zelfmedicatie betreft tegen de soms extreme angstaanvallen die door deze mensen ervaren worden.
Bron: Sah P. Neurobiology: Never fear, cannabinoids are here. Nature 2002;418(6897):488-9

Franjo Grotenhermen

Ik wil een geval voorstellen van succesvol cannabisgebruik bij angstaanvallen. Een Zwitser die leed aan paniekaanvallen meldde mij onlangs dat hij baat had bij cannabisgebruik tussen de aanvallen door. Hij had geen cannabis gebruikt tijdens de aanval omdat het dan toch te laat zou zijn.
De aanvallen begonnen een negental maanden geleden zonder enige herkenbare aanwijzing en herhaalden zich bijna dagelijks. Hij leed ook aan misselijkheid, eetlustverlies en duizeligheid. Hij had zware medicatie voorgeschreven gekregen van zijn dokter die hij evenwel niet altijd wilde innemen. Vijf maanden geleden begon hij cannabis te gebruiken, thans een drietal keer per week. De paniekaanvallen verminderden in aantal en in hevigheid. Duizeligheid en misselijkheid zijn volledig verdwenen en de eetlust is terug. De paniekaanvallen bleven bijna helemaal uit.
Bron: Grotenhermen F. Kann Cannabis bei einer aufkommenden Panikattacke sinnvoll eingesetzt werden? [Kan cannabis gebruikt worden in opkomende paniekaanvallen?) Hanf-Magazin, september 2002.
 

Online evenementen 2020

Alle informatie over de IACM Online Events, inclusief gratis video's van de webinars met Nederlandse ondertitels, vindt u hier.

Conferentie 2022

De 12e IACM-conferentie over Cannabinoïden in de Geneeskunde wordt uitgesteld tot het najaar van 2022 en zal worden gehouden als een hybride evenement in Zwitserland en online.

Members only

Regular members can sign up for the new member area of the IACM to access exclusive content.

You need to become a regular member of the IACM to access the new member area.

IACM on Twitter

Follow us on twitter @IACM_Bulletin where you can send us inquiries and receive updates on research studies and news articles.